slodki.zakatek

  • Świąteczne niebiańskie kapuczino. Bardzo delikatny kakaowy biszkopt, nasączony kawą, przełożony kremem budyniowym, zwieńczony delikatną, puszystą pianką. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. <br[…]

  • W święta nie może zabraknąć sernika. Delikatny, cytrynowy z kruszonką. Idealnie płaski, wilgotny i nie opadaSkładniki na ciasto: 1½ szklanki mąki krupczatki,½ szklanki cukru,1 żółtko,125g margaryny,2 łyżki gęstej[…]

  • W moim domu święta bez zawijanego makowca byłyby nieswoje. Wszyscy uwielbiamy zapach strucli pachnącej kandyzowaną skórką pomarańczową. Składniki na ciasto drożdżowe:3,5 szklanki mąki pszennej50g drożdży6 łyżek[…]

  • Kolejna odsłona ptysi. Tym razem z kremem śmietanowym, z polewą czekoladową i dużą ilością kolorowych cukiereczków. Porcja słodyczy nie tylko dla tych najmłodszychSkładniki na ciasto parzone:1 szklanka wody125g[…]

  • Pyszne nietypowe śledzie w śmietanie ze słodkim dodatkiem jabłek. Od wielu lat je robimy na wigilijny stół i nie tylko. Mój przepis jest ekspresowy. Dzięki temu w kilka minut można przygotować ekspresową przekąskę.[…]

  • Drożdżowe bułeczki z twarogiem w każdym wydaniu są pyszne. Ciężko jest im się oprzeć. Składniki na ciasto drożdżowe:100g drożdży150 ml ciepłego mleka100 g cukru¼ łyżeczki soli2 jaja400g mąki pszennej200g chlebowej[…]

  • Oto najlepszy faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze schab nie jest suchy jak wiór. Każdy lubi soczyste mięso z pysznym słodko- kwaśnym farszem z serem[…]

  • Chodź są bardzo pracochłonne to kremowy i delikatny smak wynagradza ciężką pracę. Nadziewane bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone. Rozpływają się w ustach, a na jednej się nie kończy.Składniki na rurki:500g[…]

  • Maliny i czekolada czyli delikatny, puszysty, a zarazem kaloryczny deser w którym się zakochałam. Składniki na biszkopt:3 jaja3 łyżki cukru75g mąki15g kakao0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki octu<br[…]

  • Okres jesienno – zimowy to najlepsza pora na zupy. Dlatego codziennie eksperymentuje i wymyślam coś nowego, rozgrzewającego. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy, którą tak bardzo lubię.<br[…]

  • Ciasto kokosowe obowiązkowe na wszystkie specjalne okazje. Między innymi na zimowy, świąteczny stół. Biała, delikatna, kokosowa masa jest jak śnieżny puch. Składniki na biszkopt :6 dużych jaj1 szklanka cukru1,5[…]

  • Na naszym świątecznym stole nigdy nie może zabraknąć śledzia. Zawijany, pokrojony w romby, ale najbardziej lubimy sałatkę śledziową z jajkiem i zielonym groszkiem. Składniki:2 podwójne śledzie marynowane1 puszka[…]

  • Niby banalne, ale z nutą szaleństwa. Kotlety mielone faszerowane serem twardym mozarella w otoczce z boczku. Bardzo smaczne i inne niż wszystkie.Składniki:0,5kg mięsa mielonego2 jaja0,5 szklanki bułki tartejsól,[…]

  • Delikatne i puszyste drożdżowe bułeczki z białym serem. Składniki:500g mąki pszennej25g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru20g miodu2 jaja240ml mlekaszczypta soli75g roztopionego masłaSkładniki na masę serową;400g[…]

  • Lubię eksperymentować w kuchni, mam mało czasu a zielona sałatka wprawia mnie w wiosenny nastrój. Jeśli ktoś lubi słodkie wersje sałatek polecam dodanie rodzynek lub ananasa.Składniki:2 udka wędzonego kurczaka1[…]

  • Delikatna, puszysta, śmietankowa. Z ulubionymi owocami w środku. Z malinami lub z brzoskwinią. Kradnie podniebienia wszystkich smakoszy słodyczy.Składniki:5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki0,5 łyżeczki proszku do[…]

  • Ciepłe lody, bez żadnych sztucznych dodatków. My je uwielbiamy, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki:1/2 szklanki wody1 szklanka cukru1/2 łyżeczki soku z cytryny2 białkawiórki czekoladoweZ wody,[…]

  • Kolorowe, przyciągające wzrok ciasto. Biszkopt nasyconą arakowym ponczem z puszystą śmietanką i uwielbianą przez dzieci galaretką. To propozycja na szybkie i bardzo proste ciasto. Składniki na biszkopt (średnica[…]

  • Serniki to ostatnio moje ulubione desery. Sernik na kruchym cieście z kruchą warstwą na wierzchu. W części serowej soczyste brzoskwinie. Bez wątpienia jest to klasyk wśród serników. Bardzo polecam!Kruche ciasto:3[…]

  • Czasami warto ograniczyć jedzenie mięsa. Mąż uwielbia wszelkiej maści pasztety. Dlatego znalazłam alternatywę. Do zrobienia pasztetu użyłam czerwonej soczewicy oraz warzyw. Struktura pasztetu jest delikatna, dzięki[…]

  • Załaduj więcej