rzelkazag

  • Słodko- gorzki w smaku, aksamitny i bardzo smaczny koktajl, osłodzony i zagęszczony bananami i kokosem. Jeden z lepszych, jakie udało mi się wyczarować za pomocą blendera 🙂 Składniki:1 pełna łyżeczka kawy[…]

  • Nie może jej zabraknąć w Waszych spiżarniach. Niezastąpiona do wszelkich sałatek, dań jednogarnkowych i przystawek. Składniki:2 kg papryki1 główka czosnkuziele angielskiegorczycaolejZalewa:5 szklanek wody1[…]

  • Ogródkowe warzywka zebrane, więc by nic się nie zmarnowało warto wykorzystać je do przygotowania takiej potrawki. Lekka, ale skutecznie poradzi sobie z głodem, a na dodatek rozgrzeje w te jesienne, deszczowe dni.[…]

  • Słodki deser kokosowo- śmietankowy z dodatkiem gofrowanych wafli i dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo jesiennej aury zagościł[…]

  • Już Wam kiedyś pisałam o szpinaku i o tym jaką miłością do niego zapałałam :DPokusiłam się o kolejną próbę, udaną na szczęście (bo nieudane też były) i przygotowałam z nim placki ziemniaczane. Tradycyjne też mi[…]

  • Smakowity obiad, ciepła kolacja, jak kto woli 🙂 Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka. Składniki:½ chudej szynki[…]

  • Do czego używacie żurawiny? U mnie przeważa w wypiekach, sporadycznie w mięsie, a ostatnio spisała się rewelacyjnie w koktajlu. Pokombinujcie i Wy z nią, bo to naprawdę zdrowy owoc! Zawiera nie tylko witaminę C,[…]

  • Czerwona kapusta świetnie nadaje się na wszelkie surówki, więc i ja zdobyłam się na nowe dla mnie połączenie. Dodatek pomidorów suszonych wg mnie jest bardzo trafione.Składniki:Ok 150g czerwonej kapusty1 średniej[…]

  • O jego właściwościach można by długo pisać. Zawiera w sobie mnóstwo kwasu octowego, może obniżyć poziom cukru we krwi, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, zalecany także osobom chorym na serce. Do jego przygotowania[…]

  • Zarówno przepis jak i ciasto dostałam od Ciotki 😉 Błyskawiczne do zrobienia i jedyne co może w nim przeszkadzać, to to, że trzeba poczekać, by się upiekło ;)Pulchne, mięciutkie i nie za słodkie. Do filiżanki[…]

  • Uwielbiam widok dyni, ale przyrządzać ją na różne sposoby dopiero się uczę 😉 Z domu tego akurat nie wyniosłam, więc metodą prób i błędów sama dochodzę do tego, jak smakuje najbardziej. Dziś mam dla Was lekko[…]

  • Pomysł na takie właśnie zapiekanki podpatrzyłam u blogowej koleżanki Moniki. Co prawda jej wersja była bardziej dietetyczna niż moja, ale cóż poradzić na to, że choć powinnam, to jednak kalorii nie liczę…Jeśli[…]

  • Nutellę domową robiłam po raz pierwszy, a naszło mnie na nią dosłownie w momencie, jak zobaczyłam piękne zdjęcia na blogu Majeczki. Swoją wersję postanowiłam wzbogacić o orzechy, które uwielbiam.Tak przygotowaną[…]

  • Jakiś czas temu udało mi się wygrać bardzo fajny kuchenny „gadżet”, a mianowicie blender nutriboost Russell Hobbs. Wspaniała rzecz, bo nie musisz szukać wolnego garnka, w którym zmiksujesz to, co „trzeba” tylko[…]

  • Szarlotka „chodziła” za mną już od jakiegoś czasu. Taka z jabłek z własnego sadu, ale one jak na złość w tym roku baaardzo kiepskie. Najpierw miałam ochotę na taką z lodami, ale w momencie kiedy dopadła mnie[…]

  • Kiedy Oluś złapał zapalenie jamy ustnej, strasznie stracił apetyt. Dwoiłam się i troiłam, by zrobić coś, co zje bez bólu, z tymi kopytkami nie było problemu.Mięciutkie, a na dodatek okraszone masełkiem i posypane[…]

  • Pachnąca pomidorami, o gładkiej i kremowej konsystencji pasta do pieczywa. Ze świeżymi warzywami i plastrem szynki smakuje rewelacyjnie, ale i w „samotności” spełnia doskonale rolę „masła”.Składniki: 2 jajka1[…]

  • Pomysł nie jest mój, marmoladę o takim właśnie smaku zobaczyłam w książce Joanny Tołłoczko „Polskie jabłka”. Dodałam tylko galaretkę i wszystko drobno zmiksowałam.Warto także zmienić ilość cukru, bo podany w[…]

  • Soczyste kolory tego ciasta przyciągają do siebie chyba każdego. Warstwa żółta zrobiona jest z pieczonej dyni, natomiast zielona- ze szpinaku. Wierzch zdobią plastry aromatycznych fig. Jest słodkie, ale odrobina[…]

  • Jak dobrze do Was wrócić 😉 Chora jeszcze, ale już przynajmniej ze sprawnego komputera. Mam nadzieję, że nie będzie mi póki co robił przykrych niespodzianek…Powinnam Was chyba czymś na słodko przywitać, ale- choć[…]

  • Załaduj więcej