karolina

  • Fasolka po bretońsku to znana potrawa jednogarnkowa, która jest sycąca i smaczna. Można ją robić z boczkiem, kiełbasą lub mieszać kiełbasę z boczkiem. Dodawać czosnek, kolendrę, tymianek kto jak lubi. Ja teraz[…]

  • Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa na mięsie drobiowym pasuje idealnie na tą porę roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie.Składniki:1 podwójny filet z kurczaka25 dag fasolki[…]

  • Proste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach.Składniki: (mała keksówka)5 białek140 g[…]

  • Postanowiłam wypróbować inny przepis na pączki, ponieważ zazwyczaj korzystam z Składniki: (około 30 sztuk)1 kg mąki4 żółtka2 jajacukier waniliowy115 g cukru42 drożdży500 ml mleka100 g masła2 łyżki spirytusuzapach[…]

  • Bardzo prosta i szybka, a do tego smaczna pasta z makreli. Pasuje na śniadanie i kolację. Składniki:1 makrela wędzona1 cebulavegetaoliwapieprzMakrelę obrać, posypać vegetą i pieprzem. Cebulę posiekać drobno i dodać[…]

  • Przepis znalazłam na stronie prześlij przepis i postanowiłam wypróbować. Jestem zadowolona, ciasto miodowe przełożone delikatną masą gruszkową i śmietanową. Słodkość dla mnie odpowiednia, ładnie się kroi i również[…]

  • Pyszne placuszki doskonałe na śniadanie. Dla odmiany zamiast mleka dodałam maślanki i placki rozeszły się bardzo szybko.

    Składniki:1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki maślanki1 jabłko1/2 łyżeczki soli1 łyżka[…]

  • Szybkie i smaczne mięso do obiadu. Kotlet schabowy, ale nie koniecznie tradycyjny panierowany i smażony. Schab w sosie z pieczarkami jest bardzo smaczny i pasuje z kluskami, ziemniakami, kaszami itd.Składniki:6[…]

  • Doskonały sposób na wykorzystanie białek pozostałych po karnawałowych wypiekach. Pyszne, mięciutkie, lekkie placuszki dobre na śniadanie, a także jako słodka przekąska. Przepis znalazłam Składniki:4 białka jaj1[…]

  • Kolejna propozycja na tłusty czwartek, oponki z twarogiem są łatwe w wykonaniu i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Warto się skusić, ponieważ są smaczne i powinny smakować łasuchom.Składniki: (około 35-40[…]

  • Tradycyjne buraczki zasmażane idealne na obiad z ziemniaczkami i mięskiem. Mniam, pycha.uSkładniki:buraki około 1-1,5 kg1 łyżka masła2 łyżeczki soku z cytryny1 łyżka mąkisól, pieprz, cukierBuraki dobrze umyć,[…]

  • Prosty i smaczny kurczak idealny do obiadu. Bez dodatków, więc każdemu powinien smakować. Polecam wcześniej natrzeć przyprawami jeśli mamy taką możliwość, ponieważ mięso jest wtedy jeszcze smaczniejsze.Składniki:<br[…]

  • Szybkie i pyszne pączusie na serkach homogenizowanych równie szybko znikają z talerza. Mięciutkie i sprężyste nawet na drugi dzień. Łatwe w wykonaniu, więc polecam każdemu.Składniki:400 ml serka homogenizowanego[…]

  • Przepis znalazłam na stronie „prześlij przepis” i spodobał mi się, ale muszę przyznać, że się trochę rozczarowałam. Ciasto wyszło mi zakalcowate (a dawno nie miałam już zakalca), a masa jak dla mnie trochę za mało[…]

  • Kalafiora lubię w każdej postaci, niestety moje dzieci nie. Postanowiłam trochę przemycić do posiłku, aby nie wyczuły co jedzą. Udało się kotlety kalafiorowe zjedzone.Składniki:kalafior (może być mrożony)1[…]

  • Czas na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia pączków. Pomyślałam, że zrobię piegusa, ale postanowiłam trochę go urozmaicić, więc dodałam bakalie i kefir. Smutny piegusek trochę się rozweselił, a także smak[…]

  • Pączki, które pamiętam z dzieciństwa. Moja babci zawsze je piekła i były po prostu pyszne. Mięciutkie, pulchne, a po naciśnięciu wracały do swojego okrągłego kształtu. Podkradałam jeszcze ciepłe mimo, że babci[…]

  • Ciasto wilgotne, mięciutkie z korzenną nutą i pachnące pomarańczą. Szukałam ciasta czekoladowego i znalazłam na blogu zufikowo, a że mam zapasy zamrożonego puree z dyni postanowiłam wypróbować przepis. Jestem[…]

  • Pyszny mięciutki chlebek, który jest świeży przez kilka dni. Przepis znalazłam już dawno na jakimś blogu i jestem z niego zadowolona. Niestety zdjęcia są kiepskiej jakości, ponieważ późno je robiłam a nie mam[…]

  • Pierogi, kopytka nazw jest kilka dla mnie to po prostu kluski. Można robić tylko z twarogiem, ale ja dodaję też ziemniaki. Przeważnie wykorzystuję te, które zostały z obiady lub specjalnie gotuję więcej, żeby potem[…]

  • Załaduj więcej