Pociąg Do Kuchni
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Kurczak po meksykańsku Tex-Mex 8 lat, 5 miesięcy temu
Kurczak po meksykańsku tex-mex, trochę w stylu teksańskim, trochę w meksykańskim to bardzo szybkie i przepyszne danie w połączonym stylu meksykańskim i teksańskim. Przyprawą, którą koniecznie trzeba dodać jest taco[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Ceviche z dorsza 8 lat, 5 miesięcy temu
Ceviche z dorsza to kolejne u nas danie z Peru. Równie popularne jest w innych krajach Ameryki Południowej oraz Środkowej. Cały sekret ceviche z dorsza tkwi w świeżej rybie, odpowiednich dodatkach i technice….[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Dymne szaszłyki z łososia i cukinii 8 lat, 5 miesięcy temu
Dymne szaszłyki z łososia i cukinii w słodko-dymnej marynacie. Odrobina brązowego (koniecznie!) cukru i wędzonej czerwonej papryki nadają tym szaszłykom oszałamiający aromat i smak. Delikatny, rozpływający się w[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Brokuły stir fry z krewetkami 8 lat, 5 miesięcy temu
Brokuły stir fry z krewetkami to mega szybkie danie, ale za to niezwykle bogate w smaku. Brokuły stir fry z krewetkami przyrządzicie w dosłownie kilkanaście minut (oczywiście, jeśli macie odpowiednio przygotowane[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z małżami vongole 8 lat, 6 miesięcy temu
Spaghetti z małżami vongole – w oryginale spaghetti con vongole. Vongole to odmiana małży sercówek, zwanych też małżami Wenus. Są mniejsze od muli, ale dają cudowny aromat i smak sosowi do makaronu. We Włoszech[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Zupa krem ze szparagów 8 lat, 6 miesięcy temu
Zupa krem ze szparagów. Delikatna, kremowa, aksamitna. Chce się jej jeszcze i jeszcze. Zupa krem ze szparagów to niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Risotto ze szparagami i bekonem 8 lat, 6 miesięcy temu
Risotto ze szparagami i bekonem – przepyszne, kremowe, delikatne. Idealne na sezon szparagowy. Przepyszny, aksamitny ryż, chrupiące szparagi i lekko chrupki bekon, który można także zastąpić np. wędzonką[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Zupa musztardowa holenderska 8 lat, 6 miesięcy temu
Zupa musztardowa holenderska – brzmi… dla niektórych dziwnie, zaskakująco, zastanawiająco, a dla smakoszy brzmi jak „poproszę dokładkę” 🙂 Zupa musztardowa holenderska jest lekko ostra, pożywna, ale można też[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – chaufa de pescado 8 lat, 6 miesięcy temu
Smażony ryż z rybą po peruwiańsku czyli chaufa de pescado to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Peru. Smażony ryż z dodatkami Peruwiańczycy przejęli i zaadaptowali z kuchni chińskiej. W zależności od ich humoru[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi 8 lat, 7 miesięcy temu
Kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi to za jednym zamachem przekąska, obiad i deser. Można go podawać na zimno i na gorąco. Przepyszny dla dorosłych i dzieci. Kremowy ryż na słodko z owocami[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku 8 lat, 7 miesięcy temu
Łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku – czyli mtabbag simach – iracka delicja z pieczonego łososia w miodzie i musztardzie, koniecznie z dodatkiem przepysznego, aromatycznego ryżu gotowanego z[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Paella z owocami morza i kurczakiem 8 lat, 7 miesięcy temu
Paella z owocami morza i kurczakiem zabierze Was prosto na hiszpańskie wybrzeże. Paella jest jednym z najbardziej hiszpańskich dań. Miewa różne odmiany ze względu na region, w którym jest przygotowywana; swoje[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Kurczak pieczony w czosnku, miodzie i brązowym cukrze 8 lat, 7 miesięcy temu
Kurczak pieczony w czosnku, miodzie i brązowym cukrze z dodatkiem ziół, soku z cytryny i masła jest… co tu dużo mówić – po prostu obłędny. Niezwykle soczysty, lekko słodki, ale nie mdlący, fajnie „klejący”,[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille 8 lat, 7 miesięcy temu
Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille to klasyka kuchni kreolskiej i Cajun. Obie kuchnie to tradycyja z terenów Luizjany (USA), która opiera się na ryżu, mięsie (przede wszystkim wieprzowinie) i skorupiakach.[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Kremowa zupa z kurczaka z dzikim ryżem 8 lat, 7 miesięcy temu
Kremowa zupa z kurczaka z dzikim ryżem to danie zadzwiające: lekkie, ale sycące, delikatnie chrupiące od dzikiego ryżu, słodkawe od śmietany, słonawe od bulionu, aromatyczne od tymianku. Jednym słowem – prawdziwy[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi 8 lat, 7 miesięcy temu
Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi – trochę Japonii na Waszym talerzu. Łosoś teriyaki pieczony w piekarniu jest obłędnie wilgotny i lekki. Do tego trochę ryżu sushi (czyli z octem ryżowym) i przepyszny lekko[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą 8 lat, 7 miesięcy temu
Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą to endorfinowa bomba. Intensywna gorzka czekolada podrasowana kakao, trochę brązowego cukru dla złamania wytrawności, a do tego wszystkiego pomarańczowa nuta[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Paluszki serowe z sosem meksykańskim 8 lat, 7 miesięcy temu
Paluszki serowe z sosem meksykańskim to cudowna przekąska, którą uwielbiają chyba wszyscy nasi znajomi. Pyszny, ciągnący się ser, chrupiąca panierka i do tego obłędny sos meksykański – pikanto-słodki z prawdziwych[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z groszku zielonego 8 lat, 7 miesięcy temu
Wreszcie przyszła wiosna. Już niedługo będzie można zajadać się świeżymi warzywami, a na stołach zrobi się kolorowo. Co kojarzy się z wiosną? Oczywiście kolor zielony 🙂 A jak zieleń, to i groszek. Zupa krem z[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Królik duszony w śmietanie 8 lat, 8 miesięcy temu
Królik duszony w śmietanie jest jednym z najlepszych polskich dań. Soczysty, kruchy, rozpływa się w ustach. Jest bardzo delikatny. Królik to jedno z najzdrowszych mięs, a do tego bardzo smaczne. Królik duszony w[…]
- Załaduj więcej