Pociąg Do Kuchni
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Przegrzebki z pomidorową salsą 10 lat, 5 miesięcy temu
Przegrzebki z pomidorową salsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców. Delikatność przegrzebków jest przełamana[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Krem z pieczonej marchewki 10 lat, 5 miesięcy temu
Zupa, a właściwie krem z pieczonej marchewki. Najlepiej młodej. Wtedy jest najsmaczniejsza. W tej wersji jest całkiem egzotyczna, ale ponieważ młoda marchewka jest latem, nie jest rozgrzewająca, choć bez problemu[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Karkówka pieczona po afrykańsku 10 lat, 5 miesięcy temu
Powiem Wam szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego ten przepis określa karkówkę mianem afrykańskiej. Ale przepis ten „sprzedała” mi wiele lat temu mama mojej przyjaciółki, właśnie pod tą nazwą. Może wynika to z[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli czarny makaron z grzybami 10 lat, 5 miesięcy temu
Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym. Brzmi tajemniczo. A to po prostu czarny makaron z grzybami i sosem śmietanowym. Czarny makaron powstaje dzięki zabarwieniu go sepią, czyli atrament pozyskiwany z mątwy[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Tarta z czekoladowym musem 10 lat, 5 miesięcy temu
Bardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w każdej wersji robi naprawdę wrażenie. I[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim 10 lat, 5 miesięcy temu
Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z najlepszym szynek świata i[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem 10 lat, 5 miesięcy temu
Jajcarskie tosty czyli po prostu tosty z jajkiem. Ale chwilkę? Czy rzeczywiście tak „po prostu”? Opieczone na patelni, z wierzchu chrupkie. No i ten środek z rozpływającego się (chyba, że wolicie na twardo, ale to[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli 10 lat, 5 miesięcy temu
Sałatka z matiasów pełna aromatu i pełnej gamy smaków. Słoność matiasów miesza się z aromatem czosnku, lekką słodkością cebuli, pikantością chilli, a do tego wszystkiego nieśmiało wtrąca się majeranek. Sałatka jest[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 10 lat, 5 miesięcy temu
Prawdziwy żurek. Taki na autentycznym zakwasie (nie żadnym z butelki kupionym w supermarkecie). Na dobrej białek kiełbasie i żeberkach. Podawany w miseczce z chleba. Żurek pachnący majerankiem o najlepszą kuchnią[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Sałatka z krewetek 10 lat, 5 miesięcy temu
Sałatka z krewetek. I tych najmniejszych, bo koktajlowych i tych większych. W połączeniu ze słodką brzoskwinią i słonawymi oliwkami ta sałatka z krewetek tworzy prawdziwy koktajl smakowy, a do tego naprawdę nieźle[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Lemoniada truskawkowa 10 lat, 5 miesięcy temu
Lemoniada truskawkowa. Wcale nie musi być z cytryny. Choć nie da się ukryć, że każda lemoniada, nawet taka, musi mieć choć troszkę cytryny 🙂 Orzeźwiająca, jednoznacznie kojarząca się z latem, świeżymi owocami,[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 10 lat, 5 miesięcy temu
Pasztet. W sumie to słowo niby oddaje wszystko. Ale przecież pasztet pasztetowi nierówny. Ten akurat jest wyśmienity (to oczywiste), mięsny, taki do krojenia, raczej nie nadaje się do smarowania. Idealny na duże[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem 10 lat, 5 miesięcy temu
Jeszcze jeden przepis na pizzę – taką włoską, nieprzeładowaną składnikami (nie znajdziecie tu sosu czosnkowego ani kebaba). Pizza z tuńczykiem – jedna z podstawowych we Włoszech. Oczywiście na cienkim kruchym[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Sałatka z tuńczyka 10 lat, 5 miesięcy temu
Sałatka z tuńczyka. Lekka, szybka, nie znam nikogo, kto by jej nie lubił (no chyba, że nie lubi oliwek). Dodatek kukurydzy i awokado sprawia, że jest kremowa, ale chrupiąca. Świetnie sprawdza się jako popołudniowa[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Gravlax – skandynawski marynowany łosoś 10 lat, 5 miesięcy temu
Gravlax. Brzmi dziwacznie. Gravlax oznacza łososia zamarynowanego w soli, koperku, burakach, cukrze. Gravlax oznacza dosłownie z języka szwedzkiego (gravad lax) pogrzebanego łososia. Proces marynowania trwa kilka[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Karmelizowane przegrzebki czyli scallopsy albo małże św. Jakuba 10 lat, 5 miesięcy temu
Karmelizowane przegrzebki, albo małże św. Jakuba, vel scallopsy. Wykwintna przystawka. Dobrze podsmażone rozpływają się w ustach i gwarantuję, że zaskoczą wszystkich. Delikatny lekko mleczny smak miesza się z[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Babka limonkowa 10 lat, 5 miesięcy temu
Babka limonkowa. A właściwie limonkowo-maślana. Niezwykle aromatyczna, bardzo wilgotna, słodka ale lekko kwaskowa. Dobrze pieczona ma złoty kolor do brązowego. Nie kruszy się. Wspaniała nie tylko na Wielkanoc.
[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Tarta z wędzonym łososiem i cukinią 10 lat, 5 miesięcy temu
Krucha, aromatyczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Do tego sporo sera, świeże pomidorki. Tarta z wędzonym łososiem jest szybka, ale efektowna. Lekko słony smak łososia w tarcie łagodzony jest przez cukinię i[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Zupa wiśniowa z jagodami 10 lat, 5 miesięcy temu
Tak, tak – wiśnie i jagody, czyli zupa owocowa. Połączenie prawdziwego lata. Nieco cierpkie, z nutą wanilii i korzenną goździków. Cudownie orzeźwiająca, a przecież tak prosta. Pamiętana jeszcze z babcinej kuchni –[…]