Pociąg Do Kuchni
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Grilled cheese – tosty amerykańskie 10 lat, 4 miesiące temu
Grilled cheese to nie do końca grillowany ser. Grilled cheese – tosty amerykańskie, złożone razem połączone dużą ilością roztopionego sera, z różnymi dodatkami, smażone na patelni lub płycie grillowej. Jedna z[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Chili con carne 10 lat, 4 miesiące temu
Chili con carne, czy gulasz z mięsa (carne – z hiszp. mięso) z dużą ilością ostrych przypraw, bulionu, cebuli i innych warzyw, zwłaszcza kuminu (kmin rzymski). Klasyka kuchni meksykańskiej i amerykańskiej.[…]
-
Pociąg Do Kuchni zmienił/a swoje zdjęcie profilowe 10 lat, 4 miesiące temu
-
Pociąg Do Kuchni stał się zarejestrowanych użytkownikiem 10 lat, 4 miesiące temu
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Leczo prawie węgierskie 10 lat, 4 miesiące temu
Leczo. Ten przepis jest prawie klasyczny, prawie węgierski. Prawie – bo trochę bogatszy niż podstawowy oryginalny przepis, gdzie leczo to po prostu coś na kształt gulaszu z pomidorów i papryki, z dodatkiem wędzonej[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Zrazy wołowe jak u babci 10 lat, 4 miesiące temu
Zrazy wołowe tradycyjne, zawijane z ogórkiem kiszonym, kawałkiem boczku, duszone we własnym sosie. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w niedzielne popołudnie Babcia krzątała się w kuchni, a na stół wjeżdżały[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 10 lat, 4 miesiące temu
Pierogi piemonckie nie są zwykłymi pierogami. Są to pierogi z żółtkiem, które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos do pieroga. We Włoszech nazywa się[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów 10 lat, 4 miesiące temu
Gazpacho, czyli niby zupa pomidorowa na zimno. Taki chłodnik. A przecież gazpacho to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni hiszpańskiej (dokładnie andaluzyjskiej). Ma wiele odmian, a tradycyjna składa się[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Roladki z wędzonego łososia 10 lat, 4 miesiące temu
Roladki z wędzonego łososia z dodatkiem mascarpone i musztardy francuskiej to szybka, łatwa i do tego bardzo ciekawa przekąska na zimno. Słoność wędzonego łososia jest przełamana łagodnością mascarpone i podkręcona[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Fasola Gigantes Plaki 10 lat, 4 miesiące temu
Fasola Gigantes Plaki. Grecka odmiana fasoli, którą wyróżnia naprawdę gigantyczny rozmiar. To klasyczna grecka potrawa bazująca na fasoli pieczonej w sosie pomidorowym. Co prawda u nas czasem trudno trafić na tę[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Małże zapiekane 10 lat, 4 miesiące temu
Małże zapiekane pod delikatną, aromatyczną, złocistą pierzynką. Lekki słono morski smak przełamany jest chrupką bułką oraz aromatem czosnku, z lekką pikantnością pepperoni i świeżością cytryny. Zapiekane mule nie[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą 10 lat, 4 miesiące temu
Odkryłam ten smak zupełnie przez przypadek. W jednym ze sklepów była gotowa marmolada z pomidorów. Kupiłam ją na spróbowanie, stwierdziłam, że to rewelacyjny pomysł i postanowiłam podkręcić ten smak. I oto jest –[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady 10 lat, 4 miesiące temu
Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady – prawdziwe niebo w gębie. Lekka kwaskowatość porzeczek przełamana aksamitnym kremem z białej czekolady (który wcale nie jest za słodki), do tego kilka bez na[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Likier z białej czekolady 10 lat, 4 miesiące temu
Likier z białej czekolady. Wcale nie trzeba go kupować, można zrobić samemu – świetny smak, a do tego frajda z produkcji 😉 Bardzo prosty i szybki. Świetny jako dodatek do deserów, a także kremów do ciast.[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie 10 lat, 4 miesiące temu
Soczysty. Jędrny. Aromatyczny. Dzięki połączeniu nektarynki, chili i przypraw ten grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie zupełnie odmieni Wasze poglądy na mięso z grilla. Gwarantuje, że na każdej grillowej[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chili 10 lat, 4 miesiące temu
Słodko-kwaśna sałatka z pomidorków, ogórka i chili. Lekko słodkawa marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca sałatka. W sam raz na[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Zielone szparagi z jajkiem 10 lat, 5 miesięcy temu
Zielone szparagi z jajkiem to jedna z najprostszych ciepłych przystawek. Choć w dużej ilości może stać się daniem głównym 🙂 Zielone szparagi lekko podpiekamy w piekarniku, by stały się chrupiące, a potem[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Krem szparagowy biały 10 lat, 5 miesięcy temu
Zupa ze szparagów. Chociaż nie. Krem szparagowy biały. Zupa – prawdziwy krem z białych szparagów. Gęsty, aksamitny. Niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów 10 lat, 5 miesięcy temu
Prawdziwe, świeże pomidory. Nie żaden przecier ani koncentrat. Zupa pomidorowa na prawdziwym bulionie, a nie kostce rosołowej. Do tego świeża bazylia. Czy może być coś lepszego?
Składniki:
– 2 litry bulionu*
– 6[…] -
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Chłodnik z botwinki 10 lat, 5 miesięcy temu
Prawdziwy litewski chłodnik z botwinki. Nie na wodzie i occie, ale na bulionie (tak, jak należy – klasycznie). Gęsty, pachnący, lekko słodkawy od botwinki, lekko kwaskowy, pachnący koperkiem. Cudowne orzeźwienie na[…]
- Załaduj więcej