Pichceniomania
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Kurczak ze szparagami w mleku kokosowym 7 lat, 7 miesięcy temu
Bardzo lubię zioła i przyprawy, chyba najbardziej te, związane z kuchnią orientalną. Przyprawy dobrej jakości są tak aromatyczne, że przyprawiają nie tylko potrawy, ale także o zawrót głowy 😉 Uwierzcie mi, że[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Zapiekane awokado 7 lat, 7 miesięcy temu
Do tej pory używałam miąższu awokado jako smarowidła do kanapek, albo jako składnika sałatek, czyli z tego co się orientuję, tak jak większość z Was. Tymczasem owoc jest bardzo smaczny także na ciepło. Świetnie[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Koniec z cykorem przed cykorią! 7 lat, 7 miesięcy temu
Wielu z nas kojarzy cykorię z gorzkim smakiem. Jeśli go nie lubimy, omijamy ją szerokim łukiem, a niepotrzebnie. Po pierwsze, cykoria, a właściwie bukiet witamin i składników mineralnych, które zawiera, korzystnie[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Prażucha, porka, psiocha, fusia, lemieszka ziemniaczana, czyli po prostu pycha obiad. 7 lat, 7 miesięcy temu
Prażucha ziemniaczana to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Jest dowodem na to, jak kuchnia polska radziła sobie w niezbyt sutych okresach naszej historii, a jednocześnie ile smaku rewelacyjnych smaków oferowała,[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Fiołki w głowie i… w szklance 🙂 7 lat, 7 miesięcy temu
Zima, która najwyraźniej nie ma ochoty jeszcze odpuścić, pokrzyżowała mi plany. Wysokie temperatury na początku miesiąca spowodowały, że roślinki jak szalone wyskoczyły spod ziemi. Pojawiły się pierwsze pąki,[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Mój nowy przyjaciel- mlecz 7 lat, 7 miesięcy temu
Mój romans z kuchnią opartą o produkty, które z łatwością można znaleźć w ogródku rozkwita wraz z wiosną. Może pogoda nas nie rozpieszcza, ale przyroda powolutku budzi się do życia i warto z tego skorzystać. O[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Wątróbka z serem idą w parze 7 lat, 7 miesięcy temu
Myślę, że już przywykliście do tego, że podroby dość często goszczą na moim stole. Wątróbki kiedyś nie jadłam wcale, a teraz zjadam z przyjemnością i z chęcią po nią sięgam. Powoli nabieram odwagi żeby z nią[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Mięsko w fasolowym sosie 7 lat, 7 miesięcy temu
No i plecie ten kwiecień, zgodnie z przysłowiem. Po pięknych, momentami niemal letnich dniach, wróciła zima. Pada śnieg, wieje przesadnie silny wiatr, aż nie chce się nosa wyściubiać z domu. W takie dni nie tylko[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Coś jakby… risotto 7 lat, 7 miesięcy temu
Czemu „coś jakby”? Bo z klasycznym przepisem na risotto niewiele ma wspólnego, poza gatunkiem ryżu, którego użyłam. Jaka była inspiracja? Po prostu, biała kiełbaska w lodówce. Nic niezwykłego w okresie Świąt[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Zakochana w rzodkiewce, zadurzona w czarnuszce 7 lat, 7 miesięcy temu
Święta, czy jakakolwiek inna okazja do celebrowania czasu w gronie bliskich i przyjaciół, to często także okazja do pysznie zastawionego stołu i niestety…przejedzenia. Wiele tradycyjnych polskich dań jest tego[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 7 lat, 7 miesięcy temu
Święta bez bigosu to nie święta i umówmy się, nie ma dobrego bigosu bez długiego smażenia i gotowania. Najlepiej także, jeśli gotowa potrawa ma czas odstać, aby składniki dobrze się ze sobą „przegryzły”.[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Wieprzowina z pieczarkami 7 lat, 7 miesięcy temu
Mięso i grzyby to zgrabne i popularne połączenie. Jeśli dodamy do tego jeszcze świeże zioła, na przykład idealny w zestawieniu z grzybami tymianek, to w zasadzie mamy kompletne danie. Proste i pyszne.Potrzebne[…]
-
Profil Pichceniomania został zaktualizowany! 7 lat, 7 miesięcy temu
-
Pichceniomania stał się zarejestrowanych użytkownikiem 7 lat, 7 miesięcy temu
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Dla mięsożerców- łazanki style 😉 7 lat, 7 miesięcy temu
To danie, na pierwszy rzut oka, może nie wygląda zbyt apetycznie, ale uwierzcie mi, że jeśli spróbujecie, to zrozumiecie czemu na jego widok cieknie ślinka. Oczywiście, jak sam tytuł wskazuje, jest to danie dla[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Małże w aksamitnym winnym sosie 7 lat, 7 miesięcy temu
Kiedy przychodzi wiosna, robi się cieplej, w powietrzu unoszą się niezwykłe zapachy. Słońce budzi do życia przyrodę, ale i mnie. Staję się głodna, zachłanna wręcz błogiego ciepełka. Niecierpliwie czekam, aż piękna[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Rzodkiewkowa wariacja 7 lat, 7 miesięcy temu
Piękna pogoda za oknem, momentami niemal letnia, a nie wiosenna. Słonko dodaje energii, czuję się lekko, radośnie, i ma to swoje odzwierciedlenie w diecie. Po długiej zimie już desperacko tęsknię za nowalijkami i[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Smażony makaron czyli frittata z makaronem 7 lat, 8 miesięcy temu
Danie, które często przygotowuję na zasadzie wykorzystania resztek, gdyż nienawidzę wyrzucać jedzenia i robię to wyłącznie, gdy jest to konieczne. Makaron, kasza, ryż, mięso, tak naprawdę cokolwiek zostanie nam po[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Wołowinka w warzywach 7 lat, 8 miesięcy temu
Mięso wołowe, przynajmniej, w takiej gulaszowej wersji, którą chcę dzisiaj zaproponować, wymaga dość długiego duszenia, ale nie musi to oznaczać także długich przygotowań i wielu czynności. Choć najlepiej relaksuję[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Podudzia z kurczaka w aksamitnym sosie 7 lat, 8 miesięcy temu
Pyszny obiad, który robi się niemalże sam. Inspiracją do jego powstania była…niedyspozycja mojego piekarnika. Wróciłam z zakupów z myślą, że upiekę pyszne mięsko, ale zapomniałam, że piekarnik chwilowo niedomaga[…]
- Załaduj więcej