Pichceniomania
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Szparagowe kąski z wołowiną w chrupiącym cieście filo 7 lat, 5 miesięcy temu
Uczę się ciasta filo. Przypadło mi do gustu i usiłuję znaleźć idealne wykorzystanie, idealny kształt i konsystencję. Chodzą mi ostatnio po głowie lekko bałkańskie smaki i potrawy, przynajmniej na tyle, na ile[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Kanapka na ciepło- smak włoskiej bruschetty… inaczej 7 lat, 5 miesięcy temu
Ostatnio wpadł mi w ręce bardzo ciekawy artykuł, mocno naukowy, na temat naszych preferencji smakowych, smaku umami, który jest w końcu jednym z pięciu odczuwalnych przez człowieka oraz o przeróżnych czynnikach,[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Tropikalne maliny 7 lat, 5 miesięcy temu
Dzisiaj temperatura raczej niezbyt letnia, a tym bardziej tropikalna. Marzę o słońcu… Zamiast pracować i siedzieć przed komputerem wolałabym leżeć na plaży, lub spacerować po jakimś malowniczym nadmorskim[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe pychotki 7 lat, 5 miesięcy temu
Myślę, że każdy, kto pichci, zgodzi się ze mną, że najprzyjemniejsze w gotowaniu jest nie tylko jedzenie efektów naszej pracy, ale dawanie przyjemności innym. Zwłaszcza najbliższym. Lubię zaskakiwać czymś moją[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Budyniowe naleśniki z waniliową nutą i kwiatami czarnego bzu 7 lat, 5 miesięcy temu
Z przeróżnych programów kulinarnych i gazet zapewne doskonale wiecie, że niektóre kwiaty nie tylko pięknie wyglądają i pachną, ale także obłędnie smakują. Często wykorzystuje się je jako niezawodną, jadalną ozdobę[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, FILOzofia brokułu z serem 7 lat, 6 miesięcy temu
Jeśli jedliście kiedyś baklawę albo burek to zapewne pamiętacie to rozkosznie chrupiące ciasto, które jest ich podstawą. To ciasto filo, które króluje w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Porównuje[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Makaron ze szparagami w pomidorowym sosie 7 lat, 6 miesięcy temu
Szybkie danie, z prostych składników, z dodatkiem szparagów, które teraz są najlepsze i powinny królować na naszych stołach. Czego chcieć więcej?! Długo zastanawiałam się jak zareklamować Wam to danie. Niby nic[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Ciasto pomarańczowo-pomarańczowe 7 lat, 6 miesięcy temu
Choć pieczenie nie jest moją mocną stroną, to jednak czasami zabieram się za wypieki. Częściej wytrawne niż słodkie, ale dzisiaj będzie zdecydowanie na słodko! Najbardziej lubię ciasta z owocami, one, choć również[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Ziemniaczane gołąbki w grzybowym sosie 7 lat, 6 miesięcy temu
Kiedyś już dzieliłam się z Wami przepisem na ziemniaczane gołąbki. Dzisiaj wracam do tego pomysłu, ale oczywiście w innej wersji. Może nie jest to sezon na kapustę i grzyby, ale wszystkie składniki z łatwością[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Krem z zielonych szparagów 7 lat, 6 miesięcy temu
Zupa szparagowa to stały punkt w menu o tej porze roku.Wersji jest wiele. Bardzo lubię zieloną zupę, taką jarzynową, z tym, co teraz świeże i pyszne, oczywiści także ze szparagami. Jednak najlepszy według mnie[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Kopytka w aksamitnym pieczarkowym sosie 7 lat, 6 miesięcy temu
Macie wśród swoich ulubionych dań takie, które niezawodnie się udają i świetnie smakują? W moim menu jest kilka takich pewniaków. Jednym z nich są kopytka, najlepiej z sosem i to z sosem pieczarkowym. Ten smak,[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Orzeszkowo-grzybowy kurczak 7 lat, 6 miesięcy temu
Mam takie miłe wspomnienie… jak to lata temu, w przerwie obiadowej w ciągu dnia pracy, biegłyśmy z przyjaciółką na „coś dobrego” na poprawę humoru. Jedną z tych dobrótek był kurczak z brokułami i orzeszkami[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Delikatne placuszki z "wybuchowym" dodatkiem 7 lat, 6 miesięcy temu
W końcu coś na słodko! Moje dzisiejsze drugie śniadanie. Cudowny poprawiacz nastroju, w związku z chmurami, które znowu zasłoniły tak wyczekiwanie słoneczko. Te lekkie, puchate placuszki można serwować na wiele[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Aromatyczna grochówka na wędzonce 7 lat, 6 miesięcy temu
Jestem statystyczną Polką, uwielbiam zupy. Nie da się tego ukryć choćby wnioskując po wpisach na moim blogu, zupy pojawiają się dość często. Jak wiecie, lubię eksperymentować, ale czasem powrót do oryginału jest po[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Chrupczosy- świetna przekąska 7 lat, 6 miesięcy temu
Wino w kuchni, okazuje się mieć szersze zastosowanie, niż przypuszczałam. Kieliszek wina, odpowiednio dobranego do pysznego posiłku, jest jego idealnym dopełnieniem, bez dwóch zdań. Często także dodaje się wino do[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Włoskie pyszności- czyli pizza rustica z ricottą i szpinakiem 7 lat, 6 miesięcy temu
Ricotta jest najlepszym dowodem na to, jak wspaniale wykorzystać można resztki. Tak tak, ricotta to w gruncie rzeczy produkt uboczny przy wytwarzaniu serów podpuszczkowych. Ricotta- czyli drugie gotowanie powstałej[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Serowo-szparagowy makaronik 7 lat, 6 miesięcy temu
Obecnie większość warzyw i owoców dostępna jest przez cały rok, ale zawsze najlepsze są kiedy jest na nie sezon, kiedy dojrzewają w naturalnych warunkach. Póki zatem trwa sezon na szparagi- staram się używać ich[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Piekielne ogóreczki w miodzie i sezamie 7 lat, 6 miesięcy temu
Już nie mogę doczekać się pierwszych świeżych ogórków, takich pachnących słońcem, prosto z krzaczka… mniam! Na taką rozpustę jeszcze trochę musimy poczekać, tymczasem w spiżarni zastały jeszcze ostatnie ogórkowe[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Węgierski gulasz a la Pichceniomaniaczka 7 lat, 6 miesięcy temu
Gulasz to narodowe danie węgierskie, stworzone przez tamtejszych pasterzy bydła zwanych gulyás- stąd też pochodzi nazwa tego dania. Początkowo składało się z mięsa i cebuli smażonych na słoninie, jednak, gdy w XVI[…]
-
Pichceniomania dodał(a) nowy wpis, Rozkosznie chrupiące placki ziemniaczane 7 lat, 6 miesięcy temu
Nie znam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych. Oczywiście, jedni wolą z sosem inni zaś na słodko. W moim domu, odkąd pamiętam, znikały w ilościach hurtowych. Jest z nimi sporo pracy, więc robiło się je[…]
- Załaduj więcej