PaulinaK

  • Latem bardzo smakują nam lekkie sałatki z dodatkiem owoców. Po Sałatka z fetą i gruszkąSkładniki na 4 porcje:opakowanie mixu sałat20 pomidorków cherry2 gruszki, miękkieopakowanie sera feta Na dressing:4 łyżki[…]

  • Pierwsze w tym sezonie lody. I to w moim ulubionym składzie: kawa i chałwa. Lody są ekspresowe w wykonaniu, jedynie czas chłodzenia wydłuża cały proces. Najlepsze będą oczywiście przygotowane w maszynie do lodów -[…]

  • Ulubione danie w Naszym domu – gulasz. Możemy do niego wrzucić dosłownie wszystko. Przy tym nie jest pracochłonny i zawiera solidną porcję mięsa i warzyw. Gulasz przygotowałam z mięsa wołowego oraz z warzyw:[…]

  • Ciasto francuskie może być wykorzystane na tysiąc sposobów. Możemy je wykorzystać do przygotowania Roladki z kurczaka z orzechami w cieście francuskimSkładniki na 4 roladki:4 piersi z kurczaka500g ciasta[…]

  • Ekspresowy dodatek do drugiego dania. Surówka w 5 minut. A do jej przygotowana potrzebujemy wyłącznie białej rzodkwi i marchewki. Biała rzodkiew różni się od dobrze znanej nam rzodkiewki nie tylko wielkością, ale[…]

  • „Mamo, upieczemy ciasto z Barbarą?” – zapytała moja córka wchodząc do kuchni. Minęła chwila, zanim domyśliłam się z kim, albo z czym mamy to ciasto upiec. Oczywiście z RABARBAREM. W sezonie letnim obowiązkowo musi[…]

  • Najszybsze drożdżówki świata! Do tego uformowane w zabawne gniazdka, których wnętrze możemy napełnić dowolnym nadzieniem: dżemem, marmoladą, czekoladą, owocami. U mnie drożdżówki nadziane marmoladą firmy Jamar -[…]

  • Bardzo sycąca tarta z pulpecikami i brukselką. Brukselka była znienawidzonym przeze mnie warzywem w dzieciństwie, dzisiaj nie wyobrażam sobie jej braku na talerzu. Ma wiele właściwości zdrowotnych, a powstała ze[…]

  • W prostocie siła! Delikatny schab w aromatycznym sosie pieczarkowym z dodatkiem świeżego koperku. Sezon owocowo – warzywny powolutku się rozkręca, ale już teraz można dostać zielone pęczki pięknie pachnącego kopru[…]

  • Pożywne, rozgrzewające i kolorowe danie w sam raz na aktualną pogodę. Ostry gulasz warzywny z pulpecikami mięsnymi na pewno poprawi Nasz nastrój i doda energii do działania. Wędzona papryka nadaje potrawie[…]

  • Nie ma nic lepszego na poprawę nastroju niż czekolada. Stąd dzisiejsze ciasto, potrójnie czekoladowe! Kakaowy spód, mocno czekoladowa masa serowa i polewa. Jeśli lubicie smak gorzkiej czekolady polecam użyć tylko[…]

  • Śmietankowy sernik w kruchym cieście to kolejna propozycja na świąteczny stół. Banalnie prosty, jaki smaczny 🙂 Wersję śmietankową możemy zamienić na waniliową, dodajemy po prostu budyń waniliowy. Po upieczeniu[…]

  • Pasztet piekę na każde święta. Zawsze piekę większą ilość i zamrażam. Przygotowanie jest czasochłonne, dlatego jeśli już robię, to od razu hurtowo 🙂 Dzisiejszy pasztet przygotowałam z dodatkiem śliwki. Lubimy[…]

  • Dzisiaj polecam szybkie i proste danie czyli filety z kurczaka nadziewane mozzarellą, pomidorami i ziołami. Filety po ugotowaniu kroimy na połówki, dzięki temu powstają nam ciekawe łódeczki. Dzięki gotowaniu na[…]

  • Babka, której już dawno chciałam spróbować. Dopiero w tym roku się udało. Piękna, kolorowa, wiosenna i przepyszna! Na pewno zaskoczy gości wyglądem i smakiem.Ciasto ucierane jest puszyste i delikatne. U mnie[…]

  • Jabłecznik lub inaczej szarlotka to francuski wyrób cukierniczy, jednak w Polsce jest jednym z najpopularniejszych ciast. Podobnie u mnie w domu uwielbiamy szarlotki w każdym wydaniu. Dzisiaj wersja z ch[…]

  • Sycąca zapiekanka makaronowa. Pyszny tuńczyk w towarzystwie brokuła i suszonych na słońcu pomidorów. Całość doprawiona aromatyczną bazylią i otulona kremowym sosem. Polecam!Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem,[…]

  • Churro to tradycyjny tłusty wypiek hiszpański z ciasta parzonego. Churro w postaci długich paluszków o przekroju w kształcie gwiazdki smażymy na głębokim oleju, dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w[…]

  • Z serii na ostatnią chwilę: szybkie babeczki tiramisu na jutrzejszy dzień św. Walentego. Babeczki udekorowane stosownie do dnia, u mnie udekorowane cukrowymi serduszkami, zamiast posypki możemy po prostu oprószyć[…]

  • Tuńczyk to ryba o wysokich walorach smakowych i zdrowotnych. Zawiera dużo białka, witaminy z grupy B, witaminę A i D, minerały takie jak wapń, fosfor czy żelazo oraz tak ważne w naszej diecie kwasy omega-3. Tuńczyk[…]

  • Załaduj więcej