PaulinaK

  • Jesienią warto przygotować pyszności z udziałem dyni. Dynia pasuje nie tylko do dań obiadowych, ale również do ciast i deserów. W wypiekach najczęściej wykorzystuje się puree z dyni. Dynię kroimy na ćwiartki,[…]

  • Klasyczny sernik waniliowy z nutką pomarańczy. Spód wykonany z herbatników pełnoziarnistych, można również użyć kakaowych. Prosty, klasyczny, ale baaardzo smaczny. Polecam!Sernik waniliowy z nutką pomarańczy<br[…]

  • Smaki dzieciństwa. Ryż na mleku z prażonymi jabłkami i cynamonem. Będąc dzieckiem zawsze zastanawiałam się, dlaczego mama chowa garnek z ryżem pod kołdrę 🙂 Ryż idealnie kleisty, a całość zapiekana z waniliową masą[…]

  • Dzisiaj kilka słów o roślinie, która w ostatnim czasie stała się bardzo popularna. Chodzi o jarmuż. Jarmuż znany był już w starożytności. Jest to odmiana kapusty i długich, pomarszczonych liściach, o silnych[…]

  • Dzisiaj propozycja dla małych łasuchów. Babeczki z dodatkiem roztopionej czekolady, z dekoracją z pianek cukrowych. Babeczki skradły serca (a raczej podniebienia) moich dzieci. Proste i szybkie w wykonaniu, idealne[…]

  • Schab w nietypowej odsłonie. Mięso duszone w mleczku kokosowym z dodatkiem pikantnego curry. Podane z ryżem będzie miłą odmianą od schabu duszonego w tradycyjnym sosie. Do sosu dodajemy paprykę, a całość dopełniamy[…]

  • Babeczki drożdżowe ze słodką kruszonką i nadzieniem. Możemy je upiec z dowolnym dżemem, świeżymi owocami lub czekoladą. Upieczone w formie do muffin zyskają dodatkowo na wyglądzie 🙂 U mnie babeczki nadziane dżemem[…]

  • Dla wszystkich, którzy jeszcze nie mają pomysłu na niedzielne ciasto. Szybkie i proste ciasto ucierane z makiem. Dodatek skórki cytrynowej sprawi, iż będzie w smaku orzeźwiające. Zamiast cytryny możemy użyć[…]

  • Sezon jagodowy już dobiega końca, ale zdążyłam jeszcze przygotować pyszną tartę biszkoptową z masą z bitej śmietany połączonej z białą czekoladą i z borówkami amerykańskimi. Kilka tygodni wcześniej upiekłam taką[…]

  • Sałatka nazwana przeze mnie „minimum składników, maksimum smaku”. Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis nie byłam przekonana czy sałatka z takim połączeniem składników będzie smaczna. Trochę czasu minęło, zanim[…]

  • Ciasto, które uwodzi smakiem. Idealne połączenie smaków: kwaskowate maliny, kruchy spód, słodka i chrupiąca beza, lekki krem z kremówki i mascarpone. A całość dopełniają płatki migdałowe. Musicie spróbować! Ciasto[…]

  • Ile kucharek tyle przepisów na naleśniki. Ja mam swój przepis, który wykorzystuję od lat, naleśniki z tego przepisu bardzo Nam smakują i być może ktoś z niego skorzysta. Jeśli jednak macie inny sposób to[…]

  • Dla miłośników kokosa polecamy lody o tym niepowtarzalnym smaku. Kremowe, idealnie napowietrzone dzięki maszynce do lodów, zimne i orzeźwiające. A tego Nam potrzeba w czasie upałów. Maszynka umożliwia nam[…]

  • Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami[…]

  • Kolejne ciasto z sezonowymi owocami. Tym razem ciasto na jogurcie z chrupiącą kruszonką. Ciasto jest wilgotne i nie wysycha zbyt szybko, ale jednocześnie jest puszyste i delikatne. Do przygotowania ciasta użyłam[…]

  • Czekolada ma wielu zwolenników, w domu również wszyscy jesteśmy czekoladowymi łasuchami dlatego ta pozycja była obowiązkowa na liście przepisów do wypróbowania. Lody z kremem orzechowo- czekoladowym są banalnie[…]

  • Jeszcze zdążycie w tym sezonie przygotować zupę rzodkiewkową. Ma bardzo ciekawy smak, a podana z jajkiem będzie bardziej sycąca. Na upały idealna, lekkostrawna i prosta w wykonaniu. Polecam!Zupa rzodkiewkowa<br[…]

  • Ekspresowa zupa idealna na kolację. Zupa krem z marchewki i batatów, doprawiona ostrym curry i zabielona mleczkiem kokosowym. Gęsta, sycąca i kolorowa. Warto sięgnąć po słodkie, pomarańczowe ziemniaki, gdyż mają[…]

  • Kolejny smak lodów wypróbowany. I ten również znalazł się w zbiorze Naszych ulubionych 🙂 Lody karmelowe. Lody mają idealną konsystencję po zamrożeniu, nie twardnieją. U mnie podane z domowym sosem karmelowym -[…]

  • Oj dawno nie było rybki. Ale już naprawiamy ten błąd. Na stole ląduje dzisiaj bowiem pyszna polędwica z dorsza w skórce cytrynowej. Do marynaty możemy dodać również koperek lub inne ulubione zioła, będzie jeszcze[…]

  • Załaduj więcej