Olka

  • Witajcie 🙂 dzisiaj mój pierwszy, nie licząc wszelkiej maści trufli czy sezamków eksperyment ze słodkościami w wersji raw – surowe, bez użycia piekarnika – naturalne, przygotowane z ziaren, orzechow, owoców…. […]

  • Witajcie 🙂 dzisiaj coś efektownego a zarazem prostego czyli jajka kurkumą malowane 🙂 robicie…? Jajka delikatnie smakują kurkumą, wystarczy do nich podać sól i pieprz lub kleks domowego majonezu i mamy kolorowy[…]

  • Witajcie 🙂 dzisiaj zapraszam na dwa super foods w jednym a mianowicie pyszny pudding chia z dodatkiem młodego jęczmienia czyli kusimy wiosnę zielonościami 😉 Do tego mrożone owoce, bo te o tej porze roku są[…]

  • Witajcie 🙂 o ile pieczenie tradycyjnego chleba jeszcze nie jest moją domeną to eksperymenty z różnego rodzaju chlebkami fit, ziarnistymi, chrupkimi już bardziej. Przyznać trzeba że jest to pieczywo specyficzne i[…]

  • Witajcie 🙂 jakoś aura to nas nie rozpieszcza….u mnie zimno i ponuro. Mimo powyższego poczyniłam pewne wiosenne przygotowania i zakupiłam bardzo fajne nasionka oryginalnych ziół i miksów sałat, które będę siać[…]

  • Witajcie 🙂 jak to zwykle u mnie bywa za okazjonalne,, pichcenie,, na bloga biorę się zbyt późno. Na Walentynki miało być coś wyjątkowego i mega a skończyło się na ciasteczkach…… serduszkowych a jakże! […]

  • Witajcie 🙂 znowu mnie chwilę nie było… życie ;)Od dawna ,, chodziło za mną,, połączenie czarnych oliwek z białą czekoladą i nutką czerwonej ostrości – jedliście już..? Widziałam to połączenie smaków w[…]

  • Witajcie 🙂 od dzisiaj do czwartku włącznie tylko pączki (!) a potem dieta :DZatem zapraszam na bardzo fajne i szybkie pączusie bananowe. Są chętni..? PĄCZUSIE BANANOWE źródło Moje wypieki.com Na ciasto: 300 g[…]

  • Witajcie 🙂 mamy weekend, czas odpocząć, naładować baterie….. czas relaksu, relaksu to czas 😉 Zatem bez zbyt długich wstępów i skomplikowanych przepisów zapraszam na szybciutki koktajl z dodatkiem czerwonej[…]

  • Witajcie 🙂 zapraszam na domowe kokosanki ale nieco inne niż tradycyjne bo wzbogacone o nutę kwiatową a to za sprawą kwiatów hyćki czyli bzu czarnego. Więcej wiadomości o właściwościach kwiatów znajdziecie <br[…]

  • Witajcie w Nowym Roku 🙂 Pamiętacie mnie jeszcze…? Można by rzec córka marnotrawna powraca na łono blogowania po miesięcznej nieobecności.Moja nieobecność na blogu ale również na Waszych stronkach nie była[…]

  • Witajcie 🙂 dzisiaj prosty przepis na znany wszystkim zakwas buraczany, niezbędny składnik wigilijnego barszczu. Wszyscy go znają ale pewnie nie wszyscy robią sami a warto i to wcale nie tylko na Święta bowiem taki[…]

  • Witajcie 🙂 pierniczki pierniczkami ale nimi samymi żyć się nie da… chyba że się mylę…? 😉 Zatem na obiad poleca się zupa z kabaczka z jabłkowymi grzankami.Grzanki z jabłka – użyłam dość twardej renety[…]

  • Witajcie 🙂 skusiłam się na piernik i wczoraj został poczyniony. Przepis znalazłam u PIERNIK TRZYTYGODNIOWYna 2 sztuki500 g mąki pszennej250 g cukru250 g miodu40 g masła20 g przyprawy do pierników2 jajka30 ml wódki[…]

  • Witajcie 🙂 jak tam u Was, czy już pierniczycie…? Domowa przyprawa do pierników… ciasto na piernik dojrzewający… pierwsze pierniczki upieczone… i zjedzone ? 🙂 Mamy grudzień, warto poczuć zapach korzennych[…]

  • Witajcie 🙂 dzisiaj w roli głównej pigwa, owoc przez niektórych omijany szerokim łukiem, bo twardy, kwaśny i mało atrakcyjny smakowo. Nic bardziej mylnego. Wystarczy ją odpowiednio dosmaczyć. Polecam robioną w[…]

  • Witajcie 🙂 dzisiaj post nieco inny chociaż jak najbardziej związany z jedzonkiem.Słyszeliście zapewne niejednokrotnie o tzw. wymiankach blogowych, rzadko co prawda dotyczą blogów kulinarnych, częściej[…]

  • Witajcie 🙂 na taką pogodę – niepogodę najlepsza jest pełna zdrowia, energetyczna zupa i na taką dziś zapraszam. Zanim jednak sama zupa kilka słów o produkcie który dzięki firmie ZUPA MARCHEWKOWO – ROKITNIKOWA Z[…]

  • Olka dodał(a) nowy wpis, KONFITURA Z BURAKA 9 lat temu

    Witajcie 🙂 zmieńmy klimaty z dyniowych na buraczane. Czemu by nie pod postacią buraczanej konfitury…? Z nutką anyżu, dodatkiem żurawin i soku z czarnego bzu… niezbyt słodka, idealna do pikantnych serów,[…]

  • Witajcie 🙂 czas przyspieszyć z dynią, sporo tego jeszcze mam do zjedzenia ….a że spodobał mi się przepis na pewną rustykalną tartę …. więc zapraszam.Tarty rustykalne uwielbiam za ich prostotę i przaśność,[…]

  • Załaduj więcej