Na kulinarnym poligonie
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Deser owsiany z mascarpone i borówkami 3 lata, 8 miesięcy temu
Czasem wystarczy tylko kilka składników i mamy pyszny i całkiem zdrowy deserek na ciepły letni dzień. Wygląda niepozornie, ale gwarantuję Wam, że jest przepyszny. Schłodzone warstwy chrupiących płatków owsianych o[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Ciasto kakaowo-bananowe z borówkami 3 lata, 9 miesięcy temu
Lubicie słodkości? Ja też 😀 zwłaszcza jeśli można je zjadać bez wyrzutów sumienia. Dziś mam dla Was ciasto kakaowo-bananowe z borówkami. Słodkie, wilgotne o mocno intensywnym kakaowym smaku i to bez cukru. Swó[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Fit sernik na zimno z miętową galaretką i borówkami 3 lata, 9 miesięcy temu
Skoro nastały upalne dni, to mam dla Was lekki deser dla ochłody, czyli serniczek na zimno na owsianym spodzie z galaretką miętową i borówkami. Trzy warstwy smaków i wszystko bez cukru 😉 Jemy, cieszymy się słońcem[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kaszy bulgur z borówkami, smażonymi pomidorkami i dressingiem miętowym 3 lata, 9 miesięcy temu
Lato kojarzy mi się z pachnącymi ziołami i słodkimi borówkami, które po prostu uwielbiam i chętnie dodaję do różnych potraw. Moje zamiłowanie do tych owoców odziedziczyła moja Córcia (dziecko, które w przeciwieńst[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Pesto z rukoli 3 lata, 9 miesięcy temu
Pesto to doskonały, aromatyczny dodatek do rozmaitych dań, nie tylko do makaronu. Można je dodać także do mięsa, kanapek, grzanek, sałatek i co nam jeszcze wyobraźnia podsunie. Mój Smakosz jest jego wielkim[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Tarta owsiana z borówkami 3 lata, 9 miesięcy temu
Pojawiły się! Moje kochane owoce lata, czyli borówki. Uwielbiam je i nie mogę się doczekać kiedy pojawią się też w moim ogródku. Dziś przedstawiam Wam tartę owsianą z borówkami. Pyszne, kruche ciasto z miodem wype[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Ciasto z "kajmakiem" daktylowym 3 lata, 9 miesięcy temu
Kolejne słodkości bez cukru, które można jeść bezkarnie, czyli kruche ciasto z mąki pełnoziarnistej orkiszowej ze słodkim „kajmakiem” daktylowym ze słoną nutką masła orzechowego. Kruche z „kajmakiem”[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Ciasto czekoladowe z wiśniami 3 lata, 9 miesięcy temu
Czy jest coś lepszego na poprawę humoru niż ciasto czekoladowe? Tak, ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji bez cukru 😀 Mocno kakaowe, wilgotne ciasto wypełnione słodkimi wiśniami. Cukier zastąpiłam w nim miod[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Sernik z serka wiejskiego na spodzie z płatków owsianych 3 lata, 9 miesięcy temu
Kto z nas nie zna sernika? No chyba każdy zna, ale jak to zwykle bywa, każdy ma swój sposób na jego przygotowanie. Tym razem u nas trochę odchudzony sernik z serka wiejskiego z dodatkiem mąki orkiszowej pełno[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Kokilki z łososiem wędzonym, cukinią i jajkiem 3 lata, 9 miesięcy temu
Nie wiem jak Wy, ale ja w letnie gorące dni zdecydowanie wolę posiedzieć nad jeziorem, niż stać przy garach. Dlatego wtedy wybieram potrawy „w kilka chwil”, czyli takie których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Makaron z pesto z rukoli, smażonymi pomidorkami i mozzarellą 3 lata, 9 miesięcy temu
Najszybszy obiad świata, czyli makaron z pesto. To też przysmak mojego Smakosza, który nauczył mnie jeść tą przez niektórych zwaną „zieloną breję” 😉 Pesto z rukoli z dodatkiem pięknie pachnącej świeżej bazy[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Marynata do mięs z grilla 3 lata, 9 miesięcy temu
Sezon grillowy trwa w najlepsze. Ostatnio my też dołączyliśmy do tego grona miłośników zadymionego jedzenia i próbujemy różnych smaków. Jednym z ważniejszych elementów decydujących o smaku grillowanego[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Podpłomyki z wędzonym łososiem 3 lata, 9 miesięcy temu
Jak wiecie w naszej kuchni, dzięki mojemu Niejadkowi, rządzą różnorodne placki i placuszki, w których ja chętnie przemycam co nieco, a mój Niejadek je wcina (albo i nie..;). Tym razem zaryzykowałam i przygoto[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Daktylowe brownie 3 lata, 9 miesięcy temu
Moje ulubione ciasto w nieco odmienionej wersji, czyli pyszne, słodkie i wilgotne brownie daktylowe. Zamiast czekolady są słodkie suszone daktyle i kakao, a do tego polewa z miodem. Zdrowe słodkości, które można[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Ciasto serowo-daktylowe 3 lata, 10 miesięcy temu
Długo zastanawiałam się, czy dodać tutaj ten przepis, bo mój osobisty domowy krytyk kulinarny w osobie Smakosza, delikatnie mówiąc, nie był tym ciastem zachwycony. Ten miłośnik cukru cichaczem podjadają[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Lasagne z sosem beszamelowym, szynką parmeńską, gorgonzolą i pistacjami 3 lata, 10 miesięcy temu
Niezawodny makaron, tym razem lasagne, pyszna i sycąca zapiekanka z sosem beszamelowym, szynką parmeńską (może być także inna długo dojrzewająca), gorgonzolą i chrupiącymi pistacjami. Miałam nadzieję, że dzięki pi[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Blok daktylowy 3 lata, 10 miesięcy temu
Dla wielu z nas smak bloku czekoladowego to smak dzieciństwa, który wspomina się z utęsknieniem i do którego chętnie się wraca. Ja poznałam ten smak dopiero po ślubie. Aż strach było stawiać przede mną talerz z tym[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim 3 lata, 10 miesięcy temu
W dawnych czasach na polskich stołach królowały kasze, które w ostatnim czasie ponownie wróciły do łask. Kasze są bardzo wartościowe, bo są bogate w różne witaminy i składniki odżywcze. Mogą one stanowić podst[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Konfitura z czerwonej cebuli 3 lata, 10 miesięcy temu
Sezon grillowy w pełni, ale zanim na stół trafią główne dania, to ja zaproponuję najpierw dodatki. Jednym z nich jest konfitura z czerwonej cebuli. To genialny dodatek do różnych mięs z grilla. Konfitura pełna aro[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Ciasto daktylowe 3 lata, 10 miesięcy temu
Słodkości bez cukru, czy to możliwe? Tak, to jest jak najbardziej wykonalne. Dziś zapraszam na ciasto w zdrowszej wersji, czyli bez cukru i na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Uważam, że to był udany eksperym[…]
- Załaduj więcej