Na kulinarnym poligonie
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i sosem pomidorowym 3 lata, 2 miesiące temu
Z makaronu zawsze można przygotować pyszne danie w kilka chwil. Wystarczy otworzyć szafkę albo lodówkę i na pewno znajdą się jakieś składniki, które można do niego dodać. Tym razem spaghetti z tuńczykiem,[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Wieniec makowy 3 lata, 2 miesiące temu
Dla mnie makowiec to ciasto na Święta albo na wyjątkowe okazje. To nie tylko pyszny deser, ale również efektowna dekoracja stołu. Wieniec makowy Składniki: Ciasto:
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Sałatka z rukoli z boczkiem, gruszką i orzechami 3 lata, 3 miesiące temu
Sałatka jest dobra na wszystko. Dziś lekka, szybka w przygotowaniu, słodko – słona sałatka na bazie rukoli, w której słony boczek wspaniale komponuje się ze słodkimi gruszkami i chrupiącymi orzechami, a do tego l[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Sałatka z rukoli z płaskurką, jabłkiem, suszoną żurawiną i serem korycińskim 3 lata, 3 miesiące temu
Znacie to? Zabieracie swoje dziecię na zakupy, a ono wrzuca do koszyka co popadnie, a potem, w najlepszym wypadku przy kasie dostrzegacie nieplanowane sprawunki. Ja tak miałam. Mój Niejadek szedł sobie przez skl[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Tort piernikowy z nutą grzańca i pomarańczy 3 lata, 3 miesiące temu
W końcu przyszła zima i moje dzieci zobaczyły co to ten historyczny śnieg o którym w bajkach piszą 😁 A jak zima to i potrawy zimowe. Myślę, że chyba każdy z nas ma swoje ulubione zimowe smaki, czyli takie rzeczy[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Kaszotto z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, cukinią i orzechami 3 lata, 3 miesiące temu
Kto lubi obierać ziemniaki? Łapka w górę! 😁 Ja nie wiem co w tych kartoflach jest, ale nie znoszę ich obierać, po prostu nie i już. Niestety póki co, to nie mam się kim wyręczyć, bo dzieci za małe, a mój Smakosz po[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Zupa z czerwonej soczewicy 3 lata, 4 miesiące temu
Za oknem szaro i zimno, wychodzić się nie chce i chyba każdy najchętniej zakopałby się pod ciepłym kocem, a przynajmniej ja 😁a więc przyda się coś sycącego, treściwego i coś co można przygotować w niedługim czasie.[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i marchewką 3 lata, 4 miesiące temu
Nie wszystkie kotlety muszą być z mięsa. Dziś mam dla Was kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i marchewką. Tym sposobem udało mi się przemycić ser żółty i marchewkę dla Niejadka. Ja zmiksowałam ją blenderem na[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Ciasto bakaliowe na białkach 3 lata, 5 miesięcy temu
Mój Smakosz jest wielbicielem tatara, a że do surowizny dodajemy żółtka, to potem mam dylemat, co by tu zrobić z pozostałymi białkami. No bo przecież ile można robić te bezy… Tym razem był pyszny tatar, a za[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Placki jogurtowo-bananowe 3 lata, 5 miesięcy temu
Dziś kolejny sposób na placki, tym razem pyszne, puszyste placuszki z jogurtem i bananem, czyli mój kolejny sposób na przemycenie banana, bo przecież mój Niejadek nawet nie dotknie 😉 Zdrowe, pożywne i w dodatk[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kaszy gryczanej z pieczonymi warzywami i sosem miodowo-musztardowym i nutką mięty 3 lata, 5 miesięcy temu
Kasza gryczana to jeden z niewielu przysmaków mojego Niejadka, a więc możecie sobie wyobrazić, że bardzo często ją gotuję. I tradycyjnie zawsze mi trochę jej zostanie, wtedy zwykle pojawia się nowa sałatka a[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Deser z kaszy manny z karmelizowanymi ziarnami 3 lata, 5 miesięcy temu
Macie czasem tak, że bardzo chce wam się czegoś słodkiego, ale nic wam się nie chce robić, w szafkach braki, a do sklepu nie ma kogo wysłać? To mam dla Was propozycję na słodki deserek, który można przygotować[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Ciasto czekoladowe z nutką mięty 3 lata, 6 miesięcy temu
Jak już kiedyś mówiłam – czekolada jest dobra na wszystko, żeby osłodzić miłe i wyjątkowe chwile, a także, żeby poprawić kiepski nastrój w pochmurny, jesienny i zimny dzień taki jak dziś. Zatem dzisiaj ciasto[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i sosem śliwkowym 3 lata, 7 miesięcy temu
Jesień cieszy nas nie tylko kolorami, ale bywa też kapryśna i gdy za oknem szaro, buro, ponuro i deszczowo, to proponuję wykorzystać skarby, które nam przynosi, tym razem paprykę i śliwki. Dziś mam coś dla miłoś[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Babeczki jabłkowo-jaglane z karmelizowanymi owocami i płatkami owsianymi 3 lata, 7 miesięcy temu
I przyszła, piękna kolorowa jesień. A skoro tak, to oczywiście mamy też słodkie śliwki, soczyste gruszki i piękne czerwone jabłuszka. Trzeba korzystać! Zatem na dobry początek jesieni coś słodkiego i zdrowego, cz[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Naleśniki czekoladowe z twarożkiem 3 lata, 7 miesięcy temu
Gdy całkowity brak pomysłu na kolację, pojawiają się u nas naleśniki. A, że mój Niejadek ma dość wysublimowany gust i każda nowa potrawa, każdy nowy smak budzi jego zdecydowany sprzeciw, to naleśniki pojawiają si[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Ciasto "Mleczna kanapka" 3 lata, 7 miesięcy temu
Pyszne ciacho do popołudniowej kawy na wzór popularnego batonika, czyli mleczna kanapka. Intensywnie kakaowy biszkopt przełożony aksamitnym, budyniowym kremem. Jest tak pyszne, że najlepiej przygotować je z podwó[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Sałatka z rukoli z brzoskwiniami, śliwkami i fetą 3 lata, 7 miesięcy temu
Za oknem zrobiło się jesiennie, buro i ponuro. A skoro jesień to koniecznie śliwki. Dostałam kilka, takie duże i ładne były, a ja miałam ochotę na COŚ. Miałam ochotę na ciacho, ale szczerze – nie chciało mi s[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Tort cytrynowo-borówkowy 3 lata, 8 miesięcy temu
Lekki, orzeźwiający torcik idealny na letnie dni. Skrywają się w nim słodko-kwaśny krem cytrynowy i słodki krem borówkowy, a do tego lemon curd i konfitura z owoców leśnych. Genialne połączenie smaków w sam raz na[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Sałatka z makaronu z pesto z rukoli z suszonymi pomidorami i orzechami 3 lata, 8 miesięcy temu
Makaron, makaron, makaron…. uniwersalny, pyszny, dobry na każdą okazję. Może być na ciepło albo na zimno, z sosem albo w jedynej dopuszczalnej przez mojego Niejadka wersji – czyli bez niczego (no dobra, jeszc[…]
- Załaduj więcej