My Chcemy Jeść
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem 8 lat, 3 miesiące temu
Grzyby. Wraz z paprotnikami są najstarszymi mieszkańcami naszej planety. Na całym świecie rośnie ich około 60 tys. gatunków. To właśnie one nadają niepowtarzalny smak i niesamowity zapach wielu potrawom. Oto[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano 8 lat, 3 miesiące temu
Polskie ziemniaki, śródziemnomorski serek, włoskie oregano i ostre chili. To pyszne połączenie światowych składników może być gorącą przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Oto prosty i niebanalny przepis na[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Tarta na jaglanym spodzie z letnimi owocami i płatkami migdałowymi 8 lat, 4 miesiące temu
W lecie owoce są najlepsze i najzdrowsze. Zawierają najwięcej witamin i składników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są także podstawą wielu deserów – idealnych w upalne dni. Dziś zapraszam na[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Koktajl owocowy 8 lat, 4 miesiące temu
Koktajle owocowe to prawdziwe bomby witaminowe, które dostarczają organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Są ciekawym dodatkiem do śniadania lub lekkim deserem. Można je pić przez cały rok, ale najlepiej smakują[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Kuchnie świata: fritatta z brokułami, serem feta i oliwkami 8 lat, 4 miesiące temu
Fritatta, czyli omlet z jajek i różnych dodatków, to potrawa popularna w Hiszpanii i we Włoszech. Dziś proponuję prosty przepis na to smaczne danie. Brokuły, feta i oliwki to składniki tej ciepłej przekąski.<br[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Smażony bakłażan z fasolką szparagową 8 lat, 4 miesiące temu
Niegdyś nazywany był szalonym jabłkiem. Wierzono, że jego spożywanie może spowodować gorączkę, epilepsję, a nawet szaleństwo. Całe szczęście te czasy minęły, a bakłażan – bo o nim mowa – podbił europejskie stoły i[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 8 lat, 4 miesiące temu
Już dziś wieczorem poznamy mistrza Europy w piłce nożnej. Na paryskim Stade de France spotkają się reprezentacje Francji i Portugalii. Z tej okazji przygotowałam menu dla kibiców – smaczne i znane Wam już dania,[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 8 lat, 4 miesiące temu
Czerwony smok, żonkil, podwójna harfa i… por! To narodowe symbole Walii. Od czasu rządów dynastii Tudorów por jest ważnym elementem tej małej krainy. To także składnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 8 lat, 5 miesięcy temu
Kolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni – to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos klonowy, który nadaje jej charakteru. To idealne danie na upalne,[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa 8 lat, 5 miesięcy temu
Już o 18.00 polska reprezentacja rozegra trzeci, ostatni mecz fazy grupowej. Na Stade Véldrome w Marsylii Polacy zmierzą się z Ukraińcami. Na to spotkanie proponuję prostą i smaczną zapiekankę ziemniaczaną w dwóch[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Euro 2016: pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku 8 lat, 5 miesięcy temu
Dziś kolejny mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Lionie mecz o wszystko zagra Rumunia i Albania. Proponuję lekkie i smaczne danie, które pochodzi z kuchni rumuńskiej. Pieczarki faszerowane serem[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Euro 2016: domowe lody kokosowo-truskawkowe 8 lat, 5 miesięcy temu
Dziś o 21.00 nasi piłkarze rozegrają drugi mecz na Euro. Ich przeciwnikami będą Niemcy. Na ten piłkarski wieczór tym razem polecam coś słodkiego, co nieco ochłodzi emocje. Oto przepis na domowe lody[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Euro 2016: biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 8 lat, 5 miesięcy temu
Już o 18.00 reprezentacja Polski rozegra swój pierwszy mecz na Euro 2016. Zamiast z nerwów objadać się paluszkami i chipsami, przedstawiam pyszne przekąski w barwach narodowych. Z mozzarelli i pomidorków[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Euro 2016: francuska zupa cebulowa 8 lat, 5 miesięcy temu
Już dziś o 21.00 odbędzie pierwszy mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Paryżu mecz otwarcia rozegrają Francja i Albania. Z tej okazji proponuję jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej -[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi 8 lat, 5 miesięcy temu
Kasza jaglana to źródło składników odżywczych. Morele są źródłem przeciwutleniaczy i pierwiastków. Orzechy laskowe są bogate w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pyszna pieczona jaglanka z morelami i[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, 10 niezbędnych akcesoriów na grilla i piknik 8 lat, 5 miesięcy temu
Słoneczna pogoda sprzyja organizacji imprez na świeżym powietrzu – grilli i pikników. Według raportu „Jak grillują Polacy?” prawie 80 proc. rodaków ma grilla i w sezonie korzysta z niego dwa, trzy razy w miesiącu.[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi 8 lat, 5 miesięcy temu
Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową. Składniki1 pęczek zielonych[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Czerwona kapusta na ciepło 8 lat, 6 miesięcy temu
Walory smakowe i właściwości czerwonej kapusty doceniono już w Starożytności. Mimo że nigdy nie dorównała popularności kapuście białej, warto ją jeść. Zawiera cenne przeciwutleniacze, witaminy, minerały i błonnik.[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Ciekawostki kulinarne: kasza jaglana 8 lat, 6 miesięcy temu
Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymywana jest z nasion prosa, a to znane było już w neolicie. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w 2800 r.p.n.e. w chińskich dokumentach. To właśnie z Chin[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 8 lat, 6 miesięcy temu
Walory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo „asparagus”, czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a[…]
- Załaduj więcej