My Chcemy Jeść
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni 8 lat, 6 miesięcy temu
Pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy, prowitaminę D, sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Pieczarki. W tym prostym daniu zagrały[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Domowy paprykarz z dorszem 8 lat, 6 miesięcy temu
Oryginalny paprykarz szczeciński powstał w 1965 roku i był wynikiem pomysłu na wykorzystanie odpadów po wykrojeniu kostki z zamrożonych bloków rybnych. Recepturę oparto na afrykańskiej potrawie czop-czop, w której[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry 8 lat, 6 miesięcy temu
Lekka sałata, bogate w pierwiastki buraki, sprzyjające urodzie morele oraz symbol mądrości – orzechy. To składniki sałatki, której rewelacyjny smak podkreśla delikatny sos curry. Składniki1 główka sałaty lodowej4[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą 8 lat, 7 miesięcy temu
Ryż długoziarnisty jest uniwersalnym i najczęściej uprawianym gatunkiem ryżu na świecie. Oprócz smaku jego zaletami są łatwość i szybkość przygotowania. Ale ryż nie musi być składnikiem dania obiadowego. To także[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Pieczony kalafior z serkiem wiejskim 8 lat, 7 miesięcy temu
Już starożytni Rzymianie i Grecy chętnie spożywali kalafiory. Znane także pod nazwą kapusta cypryjska, od XIII wieku rozpoczęły wędrówkę po innych europejskich krajach. W Polsce pojawiły się na przełomie XVI i XVII[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Granola kokosowo-migdałowa 8 lat, 7 miesięcy temu
Znana od końca XIX wieku granola to doskonały pomysł na śniadanie. Płatki owsiane w połączeniu z różnymi orzechami czy suszonymi owocami oraz miodem tworzą prawdziwą ucztę smakową. Oto przepis na domową granolę z[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Hummus z burakami 8 lat, 7 miesięcy temu
Pierwsze zapiski o hummusie pochodzą z czasów antycznych, ale za jego ojczyznę uznaje się Liban. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni żydowskiej, arabskiej i greckiej. Ta smaczna pasta z ciecierzycy z dodatkiem[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Domowe ciasteczka owsiane 8 lat, 7 miesięcy temu
Owies znany jest od tysiącleci. Uprawiano go w północnej i środkowej Europie już w epoce brązu. W średniowieczu owsianka stanowiła główny posiłek Europejczyków, dający energię i wytrzymałość do ciężkiej pracy.[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika 8 lat, 7 miesięcy temu
Cukinia, kukurydza i prażony słonecznik – trio idealne, zwłaszcza w zupie. Prosty przepis, szybkie przygotowanie i dobry smak to mocne strony tego kremu. Słabych po prostu nie ma. Składniki2 cukinie1 puszka[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z piersią z kurczaka i skorzonerą 8 lat, 7 miesięcy temu
Skorzonera pochodzi z południowej i środkowej Europy, znana jest także w Azji. W Polsce zaczęto ją uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Wtedy leczono nią ukąszenia żmij, dlatego nazywana jest także weżymordem.[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 8 lat, 8 miesięcy temu
Pasztetami zajadali się już starożytni Rzymianie, ale to Francuzi sprawili, że stały się prawdziwymi przysmakami. Pierwsze przepisy trafiły do Polski już w XVI wieku. Oto prosty przepis na niebanalny pasztet z[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami 8 lat, 8 miesięcy temu
75 proc. wody, 13 proc. białka, prawie 4 proc. tłuszczów nienasyconych, a mniej 1 proc. węglowodanów. Witaminy A, D, E, K, B2 i B12 oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Do tego lecytyna, która zapobiega[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, 10 sprzętów, naczyń i gadżetów na Wielkanoc 8 lat, 8 miesięcy temu
Wielkanoc coraz bliżej. Niektórzy już z niecierpliwością oczekują tych wiosennych świąt. Pisanki, zajączki i świeże kwiaty, ale także mnóstwo gotowania i przygotowywań. Oto lista 10 fantastycznych „must have”,[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kurczakiem, cukinią i sosem jogurtowo-ziołowym 8 lat, 8 miesięcy temu
Pierwszą cukinię wyhodowali Włosi pod koniec XIX wieku. Właśnie z Włoch „zucchini”, czyli mała dynia, przywędrowała do Polski i stała się bardzo popularnym warzywem. Oto przepis na lekką sałatkę z kurczakiem,[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Ciekawostki kulinarne: bakłażan 8 lat, 8 miesięcy temu
Oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – to inne nazwy bakłażana, który w botanice wcale nie jest warzywem. To owoc, należący do jagód. Jego kuzynami są ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń. Bakłażan to także[…]
-
My Chcemy Jeść zmienił/a swoje zdjęcie profilowe 8 lat, 8 miesięcy temu
-
My Chcemy Jeść stał się zarejestrowanych użytkownikiem 8 lat, 8 miesięcy temu
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki 8 lat, 8 miesięcy temu
Liści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać. Są wartościowym źródłem składników odżywczych. Zawierają pierwiastki i więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają właściwości oczyszczające i działają przeciwzapalnie. Oto[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Pieczone topinambury 8 lat, 8 miesięcy temu
Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, kiedy na ich ziemiach[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Domowa granola 8 lat, 9 miesięcy temu
Domowa granola to świetna alternatywa dla osób, którym przejadła się zwykła owsianka. Mnóstwo orzechów, suszonych owoców, pestek i słodycz miodu. Kto raz spróbuje, na zabój zakocha się w domowej granoli.1 szklanka[…]
- Załaduj więcej