My Chcemy Jeść
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie 8 lat temu
Dynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, DNA prawdę powie – badania genetyczne drogą do zdrowia i dobrej kondycji 8 lat temu
Masz postanowienie – chcę zacząć zdrowo się odżywiać i schudnąć. Przestajesz jeść na mieście, gotujesz w domu, stosujesz się do zaleceń dietetyka i często ćwiczysz, ale nie czujesz się najlepiej. Chociaż waga[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Jaglane kotlety z rybą i szalotką 8 lat temu
Jemy coraz więcej ryb i owoców morza. Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że średnie spożycie ryb w Europie wynosi 23 kg na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami 8 lat temu
Nazwa mozzarella wywodzi się z języka włoskiego od czasownika mozzare, czyli odrywać. Historia tego sera sięga I wieku p. n. e., kiedy wytwarzali go Rzymianie. Kilka tysiącleci później mnisi z San Lorenzo rozdawali[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 8 lat, 1 miesiąc temu
Kasza gryczana trafiła do Polski w XII wieku. Szybko zdobyła popularność i często bywała nie tylko na stołach szlachty, ale także w ubogich domach. Wykorzystywano ją również w ludowej medycynie. Obecnie kaszę[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą 8 lat, 1 miesiąc temu
Makaron prawdopodobnie pojawił się w I w. p. n. e. w czasach rozwoju starożytnego Rzymu. Jedli go głównie biedni, ale z czasem makaron stał się niezwykle popularny. Obecnie na świecie jest ponad 300 rodzajów[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa 8 lat, 1 miesiąc temu
Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że brokuły są smacznymi i zdrowymi warzywami. Szybko przekonali się o tym mieszkańcy innych europejskich krajów. Nazywane zielonym kalafiorem, są popularne wśród osób, które[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą 8 lat, 1 miesiąc temu
Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej Europy. Bardzo szybko zyskała[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Wegetariańskie przysmaki – 25 smacznych przepisów bez mięsa 8 lat, 1 miesiąc temu
Dziś na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu. Pierwsi wegetarianie żyli w Indiach w II wieku p.n.e., a ich dieta miała związek przede wszystkim z religią. W Europie wegetarianizm pojawił się[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Fit ciastka ze śliwkami i nerkowcami 8 lat, 2 miesiące temu
Już starożytni Egipcjanie cenili śliwki. Polubili je też Rzymianie, którzy szybko zaczęli uprawiać kilka odmian. Stąd trafiły do kuchni innych europejskich krajów. Obecnie na świecie uprawia się ponad dwa tysiące[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki 8 lat, 2 miesiące temu
Teriyaki to metoda przygotowywania jedzenia, która powstała w Japonii. Technika ta polega na marynowaniu mięs i ryb w specjalnej zalewie, która składa się z sosu sojowego, słodkiego miodu i aromatycznego imbiru.[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Kuchnie świata: surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi z Kazachstanu 8 lat, 2 miesiące temu
Mimo że nazywana jest marchewką po koreańsku, surówka ta jest bardzo popularna w Kazachstanie. Tę i inne surówki można bez problemu kupić gotowe w większych sklepach spożywczych. Do marchewki Kazachowie często[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Kremowa zupa z kalafiora z prażonym słonecznikiem 8 lat, 2 miesiące temu
Mało kalorii, antyoksydanty, witaminy A, C, K, z grupy B, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk i fluor – to wszystko zawiera kalafior. Sezon na to popularne warzywo jest w pełni, dlatego warto z[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Ciasto owsiane z borówkami 8 lat, 2 miesiące temu
Mąka owsiana to samo zdrowie. Jest bezglutenowa, bogata w białko oraz błonnik. Zawiera kwas linolowy, który działa przeciw miażdży. W mące owsianej znajdziemy żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, mangan, fosfor oraz[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Kapusta Babci Halinki 8 lat, 2 miesiące temu
Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia i bóle[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Pęczotto ze świeżymi kurkami 8 lat, 3 miesiące temu
Pęczak to najbardziej znany rodzaj kaszy jęczmiennej. Nic dziwnego, ponieważ to samo zdrowie. Jest źródłem witamin – z grupy B, E, K, PP i minerałów – cynku, miedzi, wapnia, manganu. Pęczak korzystnie wpływa na[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Pieczona owsianka z brzoskwiniami 8 lat, 3 miesiące temu
Już starożytni Rzymianie chętnie jedli brzoskwinie, które nazywali perskimi jabłkami. Ich ojczyzną są Chiny, ale uprawiano je także w Persji. Stamtąd te słodkie i soczyste owoce dotarły do Europy. Brzoskwinie[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Sałatka brokułowa 8 lat, 3 miesiące temu
Brokuły, zwane także zielonym kalafiorem, trafiły do Polski w XVI wieku. Ze słonecznej Italii sprowadziła je królowa Bona. Dziś to jedne z najpopularniejszych warzyw, które dostępne są cały rok. Brokuły są ciekawym[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem 8 lat, 3 miesiące temu
Starożytni Grecy uważali, że migdały są symbolem miłości. Dziś te orzechy są ciekawym składnikiem ciast i deserów. Oto przepis na domowe ciasteczka, które powstały z połączenia kaszy jaglanej i migdałów z lekką[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Lekki serek śniadaniowy z rukolą i rzodkiewkami 8 lat, 3 miesiące temu
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zapewnia energię na cały dzień, pobudza ciało i umysł do działania. Według badania „Śniadanie po polsku” 83 proc. Polaków, jedzących śniadania, przygotowuje i[…]
- Załaduj więcej