My Chcemy Jeść
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Karnawałowa lemoniada z miętą 7 lat, 9 miesięcy temu
Zwyczaj hucznego obchodzenia karnawału na stałe wszedł do polskiej kultury w XVII wieku. W domach szlacheckich organizowano uczty, na których biesiadnicy jedli, pili i tańczyli do rana. Mocno zakrapiane zabawy[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Zielony twarożek zdrowia 7 lat, 9 miesięcy temu
Wystarczy tylko parę składników, aby w ciągu kilku minut wyczarować pyszne i zdrowe śniadanie. Ser biały, który jest podstawą tego przepisu, jest lekkostrawny, łatwo się przyswaja i zawiera pełnowartościowe białko.[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi 7 lat, 9 miesięcy temu
Właściwości lecznicze czarnego bzu znane są od wieków. Pierwsze wzmianki na ten temat notuje się na IV wiek p. n. e., a ich autorem jest Hipokrates. Za ojczyznę czarnego bzu uważa się kraje śródziemnomorskie. Ze[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Sałatka ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro 7 lat, 9 miesięcy temu
Bogaty w przeciwutleniacze szpinak, czerwona papryka dla zdrowia i urody, popularna w medycynie ludowej cebula. Do tego zamarynowany na ostro kurczak. Te wszystkie składniki tworzą smaczną i pożywną sałatkę. Oto[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Gruszkowa gryczanka z rokitnikiem, płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym 7 lat, 9 miesięcy temu
Owsianka czy jaglanka? A może gryczanka? Tak, kasza gryczana niepalona to ciekawa propozycja na śniadanie. Pełna witamin, soli mineralnych i błonnika kasza gryczana to zastrzyk energii na cały dzień. Oto przepis na[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Kolorowe pęczotto z kurczakiem 7 lat, 9 miesięcy temu
Pęczak wraca do łask. Bardzo dobrze, bo ten rodzaj kaszy jęczmiennej zawiera najwięcej minerałów i witamin. Pęczak jest bogaty w potas, magnez, żelazo, selen, cynk, mangan i miedź. W tej kaszy znajduje się także[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Kuchnie świata: Pieczony omlet z warzywami z San Escobar 7 lat, 10 miesięcy temu
San Escobar, choć dopiero odkryte, szybko zyskało sympatię turystów z całego świata. To maleńkie państwo, oprócz pięknej architektury i malowniczych krajobrazów, ma ciekawą kuchnię. Jedną z najpopularniejszych[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem 7 lat, 10 miesięcy temu
Starożytna legenda mówi, że kapusta powstała z łez Likurga, który został ukarany przez boga wina Bachusa za zniszczenie winnic. Właśnie w tamtym czasie doceniono właściwości zdrowotne kapusty. Zajadali się nią[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Pieczona jaglanka szarlotkowa z orzechami włoskimi 7 lat, 10 miesięcy temu
Lekka i bezglutenowa kasza jaglana, bogate w sole mineralne soczyste jabłka, poprawiające koncentrację orzechy włoskie, rozgrzewający i aromatyczny cynamon oraz jedwabisty miód. Te składniki wystarczą, aby[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym 7 lat, 10 miesięcy temu
Wędzenie to sposób konserwowania żywności za pomocą dymu z drewna drzew liściastych. Setki lat temu stosowały ją koczownicze plemiona z północnej i centralnej Europy. Metoda ta przetrwała do dziś, a tak[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Batony owsiane z kakaem, makiem i żurawiną 7 lat, 10 miesięcy temu
Już Majowie i Aztekowie wiedzieli, że ziarno kakaowca to skarbnica wyjątkowych właściwości odżywczych. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, działa uspokajająco i poprawia humor. Starożytni wiedzieli także, że[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Najpopularniejsze przepisy 2016 roku 7 lat, 10 miesięcy temu
W 2016 roku opublikowałam na blogu 76 przepisów na smaczne i zdrowe dania główne – świąteczne, mięsne, wegetariańskie, oraz sałatki, zupy i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najchętniej były[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Sylwester 2016 – smaczne menu na domową imprezę 7 lat, 11 miesięcy temu
Według badania IQS 81 proc. Polaków zamierza przywitać Nowy Rok 2017. Część z nas spędzi tę noc na balach (8 proc.) lub na imprezach organizowanych przez urzędy miast (4 proc.). Niektórzy planują zabawę do białego[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem 7 lat, 11 miesięcy temu
Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb świata. Ziemniaki są bogate w skrobię i białko roślinne. Cebula pozytywnie wpływa na układ trawienny i zawiera wiele cennych składników mineralnych, a szczypior pobudza apetyt.[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą 7 lat, 11 miesięcy temu
Już świątecznej magii nadszedł czas.Zdążył oczarować nas.Tak bardzo nie mogę się doczekać,gdy w końcu ten przysmak zacznę wypiekać.Oto ciasto migdałowe z czekoladąpieczone z mojej babci zasadą:”Zawsze dodaj[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem 7 lat, 11 miesięcy temu
Dawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba. Jedną z tradycyjnych, ale[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Prezenty 2016 – małe AGD upominkiem pod choinkę 7 lat, 11 miesięcy temu
Do Świąt Bożego Narodzenia zostało niewiele ponad dwa tygodnie, dlatego warto już wybrać prezenty dla najbliższych. Według wyników badania Deloitte „Zakupy świąteczne 2016” prezenty pochłoną ok. 44 proc. naszego[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów 7 lat, 11 miesięcy temu
Już setki lat temu makowi przypisywano szczególne znaczenie. Miał zapewniać miłość, szczęście, pieniądze i płodność. Migdały znane są od czasów starożytnych i już wtedy były symbolem nieustającej miłości. Mleko od[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Ciekawostki kulinarne: buraki 8 lat temu
Pierwsze zapiski o burakach pochodzą z 722 r. p.n.e. z Babilonii. W nowej erze królowały na greckich stołach, a dwieście lat później docenili je Rzymianie. Pierwsze informacje o burakach na ziemiach polskich[…]
-
My Chcemy Jeść dodał(a) nowy wpis, Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji fit 8 lat temu
Kokos znany był już miliony lat temu. Bogaty w witaminy, minerały i tłuszcze przyspieszające przemianę materii stał się przysmakiem mieszkańców Ameryki Południowej, Azji, Indii i Nowej Zelandii. Palmę kokosową -[…]
- Załaduj więcej