Monika Piekarska
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Pomidory pod pierzynką 6 lat, 2 miesiące temu
Pomidory pod pierzynką są bardzo proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do grilla, kanapek czy obiadu. Sos najlepiej schłodzić wcześniej w lodówce i tuż przed podaniem polać[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Papryka faszerowana po meksykańsku 6 lat, 2 miesiące temu
Pyszna faszerowana papryka z pikantnym farszem. W farszu jest mięsko mielone, cebula, pomidory, czerwona fasola, kukurydza i ryż.składniki:4 papryki1 woreczek ryżu (100 g )600 g mięsa mielonego, u mnie z indyka5[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Kiszone pomidory 6 lat, 2 miesiące temu
Wszyscy kiszą pomidory więc zakisiłam i ja, na spróbowanie. Przepis taki sam jak kiszone ogórki. Smak mnie nie zaskoczył bo było podobnie jak z składniki:dojrzałe twarde pomidorydo każdego słoika o pojemności 1[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą 6 lat, 2 miesiące temu
Bardzo polubiłam tarty, szczegónie te wytrawne. Świetnie smakują na ciepło i na zimno a przede wszystkim do farszu można użyć różnych składników. W tej wersji do farszu wykorzystałam grillowaną cukinię, pomidory[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Cukinia faszerowana mięsem i pęczakiem 6 lat, 2 miesiące temu
Cukinia faszerowana nigdy mi się nie znudzi. Nadziwałam ją już wieloma róznościami. Zawsze lubią ją nadziać na bogato aby całość stanowiła już cały posiłek. W tej wersji jest mieso mielone z dodatkiem pęczaku.[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów 6 lat, 2 miesiące temu
Na blogu już jest kilka przepisów na różne chłodniki ale nie było jeszcze pomidorowego. Pyszny i orzeźwiający, zagęszczony chlebem, pachnący czosnkiem z lekką nutą chili. Na upały w sam raz.składniki:1 kg[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Czekośliwka 6 lat, 2 miesiące temu
Czekośliwka czyli powidła z dodatkiem czekolady i/lub kakao przez wielu nazywana śliwkową nutellą. Do śliwek można dodać ulubioną czekoladę, ja dodałam gorzką. Cukru dodajemy wedle własnego smaku, zależy od tego[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Pomidory zapiekane z mozzarellą 6 lat, 2 miesiące temu
Pomidory i mozzarella to pyszny duet. Świetnie razem smakują na zimno jak i na ciepło. U mnie tym razem wersja na ciepło po prostu pomidory nadziane mozzarellą i zapieczone w piekarniku.składniki:4 pomidoryok 200 g[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Kiszona rzodkiewka 6 lat, 3 miesiące temu
W tym roku miałam sporo rzodkiewki więc po raz pierwszy zrobiłam kiszoną. Zrobiłam ją w ten sam sposób jak składniki:rzodkiewkana każdy słoik o pojemności 1 litra: 2 nieduże liście chrzanu, 1 gałązka kopru z[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Lody chałwowe 6 lat, 3 miesiące temu
Dla wszystkich miłośników chałwy polecam pyszne lody chałwowe. Tylko trzy składniki-śmietanka, chałwa i dla wzmocnienia sezamowego smaku dorzuciłam troszkę pasty sezamowej.składniki:700 ml śmietanki 30 %200 g[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Lody waniliowe 6 lat, 3 miesiące temu
Pyszne kremowe lody waniliowe czyli klasyka wśród lodów. Do masy dodałam domowy cukier waniliowy oraz ziarenka z całej laski wanilii więc aromat jest intensywny. Lody bez maszynki więc każdy może je zrobić. <br[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą 6 lat, 3 miesiące temu
Obrodziła mi w tym roku fasolka szparagowa więc część zamknęłam w słoiczkach. Natknęłam się na nowy przepis więc musiałam go wypróbować. Fasolka połączona z marchewką i cebulą w czerownym sosie czyli taka pyszna[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Roladki z grillowanej cukinii z serem 6 lat, 3 miesiące temu
Pyszna przekąska z gillowanej cukinii. Trzeba tylko cukinię ugrillować i zawinąć w nią ser. Ser może być dowolny, ja wykorzystałam fetę i pleśniowy (lazur). Może być także mozzarella, ser żółty lub ser kozi. <br[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Nalewka jeżynowa 6 lat, 3 miesiące temu
Kolejna w mojej kolekcji nalewek to nalewka jeżynowa. W zeszłym roku jeżyna mi obrodziła więc kilogram soczystych owoców trafił do alkoholu. Nalewka pięknie pachnie, świetnie smakuje i ma ładny intensywny kolor,[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Dżem śliwkowy 6 lat, 3 miesiące temu
Dostałam sporo bardzo dojrzałych śliwek. Było za gorąco na długie gotowanie i powidła więc na szybko zrobiłam dżem. Dodałam żelfiks, używam takiego z dodatkiem naturalnej pektyny i cukier do smaku. Oczywiście[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Lody z nutą mięty 6 lat, 3 miesiące temu
Pyszne domowe lody z nutką mięty. Chciałam nadać im nieco zielonkawej barwy i dodałam młodego jęczmienia ale kolor jaki uzyskałam nie jest zbyt intensywny. Można dodać więcej jęczmienia ale zbyt duża ilość może[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Pasztet z cukinii i mięsa mielonego 6 lat, 3 miesiące temu
Robiłam już pasztet z samej cukinii a teraz pokusiłam się na wersję z dodatkiem mięsa mielonego. Dodałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. Polecam jest bardzo smaczny. Idealny na przekąskę i na kanapki.składniki:<br[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Nalewka wiśniowa 6 lat, 3 miesiące temu
Zrobiłam kolejną nalewkę. Tym razem wiśniową. To moja trzecia nalewka w mojej „karierze nalewkowej” ale już mogę powiedzieć, że nie ostatnia bo będą pojawiać się kolejne. Przepisów jak zwykle można znaleźć wiele. I[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Rolada z kremem porzeczkowym 6 lat, 3 miesiące temu
Była ochota na coś słodkiego więc powstała rolada. Pod ręką miałam czarne porzeczki więc wykorzystałam je do kremu. Dzięki nim krem nabrała ładnego intensywnego koloru. Roladkę robiłam na szybko i posypałam tylko[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Sernik owocowa kopuła 6 lat, 3 miesiące temu
Pamiętacie składniki:warstwa I (borówki z galaretką)galaretka niebieska +1,5 szklanki gorącej wody200 g borówekwarstwa II (masa serowa z dżemem)300 zmielonego sera, u mnie z wiaderka3 kopiaste łyzki dżemu[…]
- Załaduj więcej