mojewypiekiinietylko
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Karkówka dojrzewająca 8 lat, 11 miesięcy temu
Pomysłów na przygotowanie karkówki jest bardzo wiele. Można ją grillować, piec, smażyć… i nie tylko. Najbardziej znanym produktem, powstałym po przetworzeniu karkówki, ale rzadko z nią kojarzonym, jest baleron.[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Tiramisu 8 lat, 11 miesięcy temu
Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na wykonanie[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Andruty biszkoptowo kokosowe 8 lat, 12 miesięcy temu
Po otwarciu opakowania trudno im się oprzeć. Spożywane „na sucho” w charakterze przekąski przyciągają i wciągają. Andruty – wafle – ich smak posiada właściwości uzależniające. Dla wielu kojarzy się ze smakami[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Tatar z makreli wędzonej i awokado 8 lat, 12 miesięcy temu
Gdybym napisała, że do tej potrawy specjalnie kupiliśmy wędzarnię pewnie byście nie uwierzyli. No jasne, ja też, ale… wędzarnia jest. Akurat na „pierwszy ogień” poszła makrela, więc tatar z makreli wędzonej i[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Chałwa biało czarna 9 lat temu
Chałwa to przysmak przez wielu znany i ceniony. Trudno się temu dziwić – słowo „chałwa” w języku greckim i arabskim oznacza po prostu „cukierek”. Jednak mało kto potrafi skojarzyć, że ten smakołyk powstaje w[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i szynką. 9 lat temu
Brokuły wywodzą się z rejonu Morza Śródziemnego. Znane były już mieszkańcom starożytnej Italii, gdzie stanowiły prawdziwą ozdobę stołu. To właśnie stamtąd wraz z włoskimi osadnikami powędrowały do innych krajów[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Chałwowe bułeczki francuskie 9 lat temu
Podobne ciasto, choć wyrabiane z oliwą, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Także na Bliskim Wschodzie istnieją podobne wyroby cukierniczne (np. bakława). Niewykluczone, że we Francji ciasto francuskie[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Pasta tahini 9 lat temu
Tahini, tahina (arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang (芝麻醤), jap. nerigoma (ねりごま), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Racuchy jak pączki, z jabłkami 9 lat temu
Jabłka – twarde, soczyste i słodkie, a może miękkie, kwaśne lub winne? Ich odmian jest tak wiele, że każdy z nas znajdzie tę swoją jedyną ulubioną. Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość.[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 9 lat temu
Doceniona już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską – kalarepa. Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode kalarepy są[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Bigos z kapusty pekińskiej 9 lat temu
Kapusta pekińska w Chinach uprawiana jest już od V wieku. Serca smakoszy innych kontynentów – Europy i Ameryki Północnej – podbiła zdecydowanie niedawno, bo w latach trzydziestych XX wieku. Od razu stała się[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Sernik gotowany 9 lat temu
„Krok po kroku, krok po kroczku,
Najpiękniejsze w całym roczku,
Idą święta, idą święta.
Bo w Czytaj dalej -
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Sałatka z awokado i kalmarów 9 lat, 1 miesiąc temu
Awokado nazywane jest „owocem maślanym”, ze względu na znaczną zawartość tłuszczów. Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go kiedyś jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży.[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Pestka z awokado 9 lat, 1 miesiąc temu
Awokado jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców. Co ciekawe, walory zdrowotne ma nie tylko sam miąższ, ale i pestka, która najczęściej kończy swój żywot w koszu. No, może jeszcze u niektórych egzystuje w[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Kalafior faszerowany mięsem 9 lat, 1 miesiąc temu
Kalafior to warzywo, którego właściwości odżywcze doceniono już w 600 r. p.n.e. Wówczas był uprawiany w Azji Mniejszej, skąd przywędrował do Włoch, a w XVI wieku został zawieziony do Francji oraz innych krajów[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Łatwe ciasto pomarańczowe 9 lat, 1 miesiąc temu
Jadą goście, jadą… No właśnie, a tu… nic do kawy nie ma. Warto wtedy mieć pod ręką przepis na coś „błyskawicznego”, nieskomplikowanego i w dodatku smacznego. Łatwe ciasto pomarańczowe – nie zawiedzie i spełni[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki 9 lat, 1 miesiąc temu
Awokado albo smaczliwka (Persea Scheffer) to daleki kuzyn gruszki. Uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych darów natury. To prawdziwa skarbnica cennych składników i najlepsze „paliwo” dla mózgu. Jest źródłem[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Placki ziemniaczane 9 lat, 1 miesiąc temu
„Ziemniaki dopiero pod koniec XVI wieku pojawiły się w Europie (odpowiedzialni są za to Hiszpanie, którzy około roku 1570 powrócili do kraju po podbiciu terytorium Inków), ale w Andach uprawiano je już około 8[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Kokosowe bułeczki francuskie z chia 9 lat, 1 miesiąc temu
Jest wiele sposobów, aby przemycić zdrowe składniki do codziennej diety. Nasiona chia (szałwia hiszpańska) należą do najzdrowszej żywności na świecie. Nawet jej małe ilości dostarczają organizmowi potężną dawkę[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Mus jabłkowy 9 lat, 1 miesiąc temu
Jabłko – symbol kuszenia i poznania (Adam i Ewa). Nieodmiennie związane z trudami, trwogami i waśniami (jabłko niezgody). Jabłonie rosły w Europie w epoce kamiennej. Wzmiankowane są już w Biblii oraz w mitologii[…]
- Załaduj więcej