mojewypiekiinietylko
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Kotlety mielone drobiowe z suszonym czosnkiem niedźwiedzim i cytrynową nutą 9 lat, 1 miesiąc temu
O mielonych można by dużo pisać. Ile kuchni, narodów tyle pomysłów i przepisów. Różne gatunki mięs, różne dodatki i w efekcie – różne smaki. Mięso z kurczaka zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, więcej niż[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Pieczarki bezowe 9 lat, 2 miesiące temu
„Nadęta siedząc szyszka na wyniosłej sośnie,
Drwiła sobie raz z grzyba, że tak nisko rośnie.
Wiatr wionął, szyszka spadła, i rzekła w pokorze:
„Czem kto wyżej wzniesiony, łatwiej upaść może”.
Gdy nas[…] -
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Makrela smażona w przyprawach wędzonych 9 lat, 2 miesiące temu
„Makrela jest jednym z symboli hiszpańskiego miasta Ceuta położonego w Afryce północnej. W południowej, a zwłaszcza w południowo-wschodniej, części Hiszpanii ryby tuńczykowate, w tym również makrela, poławiane są[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Tort kokosowy 9 lat, 2 miesiące temu
Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa vriksha, co tłumaczy się jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, „drzewo o tysiącu zastosowań”. Kopalne[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Zebra 9 lat, 2 miesiące temu
Biała w czarne paski, czy może czarna w białe paski? Jaka jest właściwie ta zebra. Oczywiście chodzi o bardzo popularne w czasach PRL – u ciasto zebra. Jedno z najłatwiejszych ciast. Pieczone w różnych formach –[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Łosoś atlantycki w cieście piwnym 9 lat, 2 miesiące temu
Łosoś jest jedną z najbardziej odżywczych ryb. Zawiera dużo cennych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy – A, D, E i z grupy B, minerały, w tym jod, potas, żelazo, selen. Najlepsze są łososie wolno żyjące –[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Sałatka ryżowa z kalmarami 9 lat, 2 miesiące temu
Kalmary – podobnie, jak większość owoców morza, stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Warto je przyrządzać również ze względu na dużą ilość witamin z grupy B oraz jodu, selenu i[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Chruściki z ciasta na pierogi 9 lat, 2 miesiące temu
Szykując pierogi zawsze staram się wyrobić nie tylko cały farsz, ale także i ciasto. Tym razem robiąc pierogi z kaszanką gryczaną specjalnie zostawiłam porcję ok. 500g ciasta pierogowego. Jeśli zostanie Wam ciasto,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Pierogi z kaszanką gryczaną 9 lat, 2 miesiące temu
Do Polski kaszanka (potrawa co najmniej do XVII wieku tam nieznana) trafiła prawdopodobnie z Niemiec przez Śląsk. Oto o jakiej ciekawostce kulinarnej pisał Jan Chryzostom Pasek, żołnierz hetmana Stefana[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Rolada bezowa z truskawkami 9 lat, 2 miesiące temu
Biszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Warzywa w tempurze 9 lat, 3 miesiące temu
Tempura (jap. 天ぷら, てんぷら, 天麩羅, 天婦羅, tenpura, wym. tempura; od port. tempero, temporas) – potrawa kuchni japońskiej, pochodząca z Portugalii. Tempura została wprowadzona do Japonii przez portugalskich misjonarzy[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Bułeczki francuskie z migdałami 9 lat, 3 miesiące temu
Ciasto francuskie należy do moich ulubionych. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym –[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Kokosowe kulki 9 lat, 3 miesiące temu
„Kokos, kiedyś uznawany za tropikalny rarytas, dziś jest, nawet w polskiej kuchni, niezwykle popularnym dodatkiem. Dzieje się tak dlatego, iż ma ogromną ilość zastosowań i co tu dużo mówić, jest po prostu[…]
-
mojewypiekiinietylko zmienił/a swoje zdjęcie profilowe 9 lat, 3 miesiące temu
-
mojewypiekiinietylko stał się zarejestrowanych użytkownikiem 9 lat, 3 miesiące temu
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem 9 lat, 3 miesiące temu
Kapusta zajmuje czołowe miejsce wśród najbardziej cenionych środków medycyny ludowej. Ze swych niezwykłych właściwości leczniczych znana jest od ponad 4.000 lat. W starożytnym Rzymie kapustę uważano za panaceum na[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Międzynarodowy Dzień Blogera 9 lat, 3 miesiące temu
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Malinowa tarta 9 lat, 3 miesiące temu
„…Zrywasz dorodne maliny,
w ustach słodki ich smak,
maliną zostać czerwoną,
maliną zostać o Czytaj dalej -
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Gołąbki pieczone 9 lat, 3 miesiące temu
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Domowa przyprawa do pierników 9 lat, 3 miesiące temu
Słowo piernik pochodzi od staropolskiego pierny, które oznaczało: pieprzny. Jedna z teorii głosi że pieprz był ludowym określeniem stosowanym w odniesieniu do wszystkich egzotycznych, nieznanych przypraw. I[…]
- Załaduj więcej