mojewypiekiinietylko
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Muffiny szpinakowe z kremem 8 lat, 8 miesięcy temu
„Dzień św. Patryka przypada zawsze w Wielkim Poście. Przez te 40 dni je się mniej mięsa, pije mniej alkoholu. Jednak w Dniu św. Patryka ta zasada nie obowiązuje – Irlandię ogarnia zielone szaleństwo – zielone piwo,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Sałatka z łososia wędzonego i roszponki 8 lat, 9 miesięcy temu
W ziołolecznictwie roszponkę (inaczej kozłek sałatka, rapotynka, rapunkuł, raszpanka lub roszpunka) stosuje się, by poradzić sobie z wiosennym przesileniem. Jeśli więc po zakończeniu zimy pojawią się objawy, takie[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Arancini z pieczarkami 8 lat, 9 miesięcy temu
Arancini lub arancine – to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające się z ryżu, mięsa, groszku i mozarelli. Inne[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Makowe ciastka francuskie 8 lat, 9 miesięcy temu
Za centrum pochodzenia maku uważa się zachodnią Azję. Najstarsze udokumentowane ślady maku w Europie pochodzą z okresu neolitu, o czym świadczą znalezione w rejonie Alp nasiona i makówki. Cztery tysiące lat p.n.e.[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem 8 lat, 9 miesięcy temu
Dopiero co pieściliśmy nasze podniebienia pączkami i innymi słodkimi wypiekami tłustoczwartkowymi, a już pora dogodzić sobie słonym, postnym śledzikiem. Pamiętny wyraz wsparcia kryzysowego ze strony bratnich[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Bezy kawowe 8 lat, 9 miesięcy temu
Komu zostały białka po pączkach? Zapewne sporo znajdzie się takich osób, które szukają sposobu na ich zużycie. Przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Trochę czasu trzeba jedynie poświęcić w oczekiwaniu na… bezy[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto 8 lat, 9 miesięcy temu
„Z pączkiem jest jak z życiem: to co najlepsze jest niewidoczne na pierwszy rzut oka, ale warto do tego dążyć, bo nadaje smak całości.”
Pączki z ziemniakami zagościły w mojej kuchni na dłużej. Na tłusty czwartek[…] -
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia 8 lat, 9 miesięcy temu
Tłusty czwartek – zapominamy o kaloriach lub nie liczymy ich dokładnie. Dziś królują pączki, gniazdka, oponki, chrusty, faworki, churros… i nie tylko. Wybór jest przeogromny i na pewno każdy wybierze coś[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Ciastka maślane z cukrem 8 lat, 9 miesięcy temu
Ciasto półkruche wymaga oprócz mąki, tłuszczu i jaj (żółtek) dodatku śmietany i środka spulchniającego. Perfekcyjna kruchość, maślany smak i ten zapach przypominający dzieciństwo. Ciastka maślane z cukrem.
<p style="text-align:[…] -
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami 8 lat, 9 miesięcy temu
Filo (lub fyllo, z gr. φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią grecką, w[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Schabowe po rusku 8 lat, 10 miesięcy temu
Nie wiem dlaczego akurat po rusku, ale gdyby nie ta nazwa pewnie na przepis bym nie zwróciła uwagi. Banalnie prosty, z minimalną ilością składników, bardzo szybki do przygotowania. Schabowe po[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Słodkie bułki z Majorki 8 lat, 10 miesięcy temu
Puszyste, lekkie i delikatne. Myślałam, że oprócz mojego ciasta drożdżowego nie ma już lepszego. Okazuje się, że równie pyszne są słodkie bułki z Majorki. Tym bardziej, że z tego ciasta przetestowałam jeszcze[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą 8 lat, 10 miesięcy temu
Już za 30 dni tłusty czwartek (23 lutego). Dawniej pączki nadziewano mięsem, głównie słoniną i boczkiem. Pączki na słodko rozpowszechniły się w Polsce dopiero w XVI wieku. Nadziewamy je marmoladą, dżemem,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Tradycyjne naleśniki z serem 8 lat, 10 miesięcy temu
Naleśnik, crêpe, pancake, pannenkoek, pfannkuchen, palacinka, pandekage… Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki. Prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Chleb pszenno gryczany z czarnuszką 8 lat, 10 miesięcy temu
Jest tyle smaków ile krajów, tyle wiedzy ile tradycji, tyle kształtów i kolorów ile pejzaży… Wszędzie na świecie ludzie dzielą się chlebem. Jest symbolem, a zarazem hołdem składanym urodzajnej ziemi. Czy to północ[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Racuchy z twarogu z budyniem bananowym 8 lat, 10 miesięcy temu
Twaróg to bogactwo pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Dzięki jego wykorzystaniu możemy zróżnicować posiłki i za każdym razem otrzymywać „coś” pysznego. Kto nie lubi pierogów z serem lub[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Sałatka z łososia i sałaty lodowej 8 lat, 10 miesięcy temu
Sałata lodowa prawdopodobnie pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Swoją nazwę zapewne zawdzięcza kruchym liściom, które przy chrupaniu wydają dźwięk kojarzący się z łamaniem, pękaniem lodu. Obecnie sałata lodowa[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach 8 lat, 11 miesięcy temu
Z rybami od dziecka jestem za pan brat. Zawsze je lubiłam. Nawet w okresach chorób, gdy nic nie smakuje i właściwie na nic nie ma się ochoty ryba pod postacią zupy należała do moich dań ulubionych, a muszę[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Piernikowe markizy z kremem orzechowym 8 lat, 11 miesięcy temu
Markiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak i kremu może być różny. Na święta[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Życzenia Noworoczne 8 lat, 11 miesięcy temu
Nowy Rok 2017, to okazja do składania sobie życzeń. Nie bardzo wiadomo, skąd wziął się ten zwyczaj. Pojawiał się na pewno podczas każdych przełomowych momentów. Zawsze, kiedy zaczynało się coś nowego, ludzie[…]
- Załaduj więcej