mojewypiekiinietylko
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Ser żółty z czarnuszką oraz igiełkami pomidorowymi 8 lat, 2 miesiące temu
Chętnie przygotowujemy z nim kanapki, rozmaite przekąski, a także dania obiadowe. Jest niezastąpiony do pizzy czy fondue. Żółty ser – to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Na całym globie[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 8 lat, 3 miesiące temu
Mięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Paluszki z dorsza w panko 8 lat, 3 miesiące temu
Panko (パン粉) to powszechna w Japonii nazwa panierki wykonanej z białego chleba bez skórki wyprodukowanego z różnego rodzaju skrobi, który poddany został rozdrobnieniu (forma płatków). Wskutek tego otrzymano japońską[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Racuszki szarlotkowe 8 lat, 3 miesiące temu
Kora cynamonowca w postaci zmielonej, rzadziej w formie kawałków, jest stosowana jako przyprawa, która poprawia smak szczególnie potraw mięsnych i rybnych. Często wykorzystywana jest w cukiernictwie, dodawana do[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Międzynarodowy Dzień Blogera 8 lat, 3 miesiące temu
Światowa blogosfera liczy obecnie około 160 milionów blogów. Z okazji Międzynarodowego Dnia Blogera, który przypada w dniu dzisiejszym – 31 sierpnia 2017 wszystkim Blogerkom i Blogerom życzę:
samych radości z[…] -
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II 8 lat, 3 miesiące temu
Z tym przepisem musiałam jeszcze powrócić. Jego popularność przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Kto jeszcze nie piekł bułeczek drożdżowych puszystych jak bawełna niech żałuje, ale może nie do końca. Tym razem[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Francuskie faworki 8 lat, 3 miesiące temu
Nazwa tych łakoci pochodzi od francuskiego „faveur”, oznaczającego wąską wstążeczkę. Pretensje do nazwy „faworki” rości sobie także stara poznańska piekarnia Fawor, gdzie rzekomo miały zostać usmażone po raz[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Carpaccio z pieczonych buraków 8 lat, 3 miesiące temu
W roku 1950 w Wenecji lekarz zabronił księżnej Amalii Nani Mocenigo jedzenia gotowanego mięsa. Nikt by zapewne nie odnotował tego wydarzenia, gdyby nie reakcja na nie pewnego włoskiego restauratora. Księżna[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Ciasto śnieżny puch 8 lat, 4 miesiące temu
Co jakiś czas w internecie pojawia się przepis, który zdobywa rzesze zwolenników. Poprzedni na Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna był niewątpliwie hitem. Do tego przepisu wrócę jeszcze nie jeden raz, bo mam[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna 8 lat, 4 miesiące temu
Ten przepis i film, który zamieściłam na zakończenie wpisu krąży od jakiegoś czasu na grupach kulinarnych na FB. Ponieważ wzbudza bardzo duże zainteresowanie, ale jednocześnie wiele kontrowersji, postanowiłam go[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Paluszki z fety w panierce z czarnuszką 8 lat, 4 miesiące temu
Cały świat kocha sery. Różnorodność gatunków, rodzajów sprawia, że każdy smakosz może zadowolić się innym smakiem. Wytwarzany z mleka, znany był już przed naszą erą. Z sera przygotowujemy różnego rodzaju potrawy,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Puszyste ciasto maślane z truskawkami 8 lat, 4 miesiące temu
Lato to sezon na owoce. Nie może więc zabraknąć ciast z ich wykorzystaniem. Największym powodzeniem cieszą się przepisy na ciasta proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Takie właśnie jest puszyste ciasto maślane z[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Sałatka z komosy ryżowej i awokado 8 lat, 4 miesiące temu
Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Truskawkowe chipsy 8 lat, 5 miesięcy temu
Sezon na truskawki trwa, moim zdaniem, za krótko. Co prawda dostępne są przez cały rok, ale te sezonowe – letnie są najlepsze. Jak zachować ich smak i zapach? Oczywiście w przetworach – gotowane (dżemy, konfitury),[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Cytrynada 8 lat, 5 miesięcy temu
Cytryna, to aromatyczny żółty owoc pochodzący najprawdopodobniej z Himalajów, skąd około X wieku został sprowadzony do Palestyny i Egiptu przez Arabów. Tam też zetknęli się z nią Europejczycy, podczas swoich[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Zupa parzybroda 8 lat, 5 miesięcy temu
Parzybroda jest kolejnym produktem, który znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Jest to potrawa pochodząca z regionu częstochowskiego. Jest ona rodzajem kapuśniaku o słodkim smaku.[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy 8 lat, 5 miesięcy temu
Przystawka – potrawa podawana przed głównymi daniami. Niekiedy nazywana z francuskiego hors d’œuvre (wersja spolszczona ordewry). Przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi, a ich zadaniem jest pobudzić[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Truskawkowo waniliowa zebra 8 lat, 5 miesięcy temu
Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. Owoce te są nie tylko[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Fasolka szparagowa z czosnkowo cytrynową nutą 8 lat, 5 miesięcy temu
Fasolka szparagowa, to krynica witamin i składników mineralnych oraz źródło szerokiego zastosowania kulinarnego. Nie każdy wie, że nie wolno jej spożywać na surowo, ponieważ zawiera fazynę – toksyczne białko[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 8 lat, 5 miesięcy temu
Borówka amerykańska – kuzynka leśnej jagody – pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie przywędrowała najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. W stanie dzikim roślina ta rozprzestrzeniła się również w Japonii, Nowej[…]
- Załaduj więcej