mojewypiekiinietylko
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 6 lat, 4 miesiące temu
Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów: gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami, którym się z Wami[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Rocznica bloga i życzenia na Nowy Rok 2018 6 lat, 4 miesiące temu
W grudniu 2013 roku pojawił się mój pierwszy wpis na blogu (przepis Orzechowa trufla z awokado). Od tamtej pory do dnia dzisiejszego przybyło 609 wpisów w 36 kategoriach oraz 4.704 komentarze. Galeria Waszych zdjęć[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 6 lat, 5 miesięcy temu
Wiele się słyszy i czyta o diecie bezglutenowej. Dla jednych jest ona koniecznością, ze względu na nietolerancję glutenu, a dla innych wyborem. Gluten to mieszanina białek roślinnych znajdujących się w niektórych[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Łosoś Yuan Yaki 6 lat, 5 miesięcy temu
Yuan Yaki oznacza marynowanie mięsa w sosie (yuan), a następnie grillowanie/smażenie (yaki). Ta potrawa składa się z łososia marynowanego w mieszance sosu sojowego, sake, mirin (w równych proporcjach) i owoców[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Batoniki z granoli 6 lat, 5 miesięcy temu
Granola (słowo ang. pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Ramen 6 lat, 5 miesięcy temu
Ramen (jap. 拉麺 bądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Rzodkiewki kiszone 6 lat, 5 miesięcy temu
W polskiej tradycji kulinarnej produkty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Pączki jogurtowe – Fritule 6 lat, 6 miesięcy temu
Fritule to świąteczne chorwackie ciasto przygotowane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Przypominają małe pączki, włoskie zeppole i holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („kulki oleju”). Są one[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Rogale świętomarcińskie 6 lat, 6 miesięcy temu
Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina – 11 listopada, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Sushi 6 lat, 6 miesięcy temu
Sushi (jap. 寿司, 鮨 lub 鮓) to tradycyjna japońska potrawa składająca się z marynowanego ryżu połączonego z innymi składnikami, takimi jak marynowane ryby, surowe lub gotowane skorupiaki lub warzywa. Ze względu na[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Duszki jogurtowo waniliowe 6 lat, 6 miesięcy temu
Jak co roku o tej porze zderzają się dwie opcje – zwolenników i przeciwników Halloween. O tym kto, i w jakiej grupie się znajdzie – zdecydujmy sami. Nie dajmy sobie narzucać czyjejś woli lub przekonań. Dla tych co[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami 6 lat, 6 miesięcy temu
Mało kto o tym wie, ale muffiny i muffinki to nie to samo. Muffiny to puszyste placki drożdżowe, wypiekane w Anglii już tysiąc lat temu. Muffinki to ich znacznie młodsze siostry, bez dodatku drożdży, za to z[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Makaron domowy 6 lat, 6 miesięcy temu
Powszechnie uważa się, że pierwszy makaron miał długość 20 cali i powstał w Chinach 4 tysiące lat temu. Włosi jednak twierdzą, że jest to ich pomysł, który narodził się w Rzymie. Już na ścianach etruskich[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem 6 lat, 7 miesięcy temu
Wynalazł je w XIX wieku amerykański lekarz John Harvey Kellogg. Obecnie w handlu rozróżnia się dwa rodzaje masła orzechowego: chrupkie (z kawałkami orzechów) i kremowe. Produkt ten znajduje zastosowanie jako[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Racuchy drożdżowe z morelami 6 lat, 7 miesięcy temu
Racuchy i morele, dla mnie to połączenie idealne. Uwielbiam i jedne, i drugie. Morele to owoce, które jest za co kochać. Już kilka sztuk wystarczy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na beta karoten (źródło[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Negimaki z shiitake 6 lat, 7 miesięcy temu
W Japonii gotowanie stanowi nierozerwalną część kultury. Sposób przygotowania potraw, gotowania i jedzenia jest sztuką, a estetyka, tradycja, religia i historia są może nawet ważniejsze od samego dania. Kuchnia[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Ptysie z craquelin 6 lat, 7 miesięcy temu
Poczciwy ptyś z kremem, zwany we Francji „choux a la créme”, przeszedł tam metamorfozę. Od jakiegoś czasu modne jest, by na wierzchu surowego ciasta wyciśniętego z rękawa cukierniczego układać krążki craquelin,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Ryżyki kokosowo sezamowe z amarantusem 6 lat, 7 miesięcy temu
Ciastka z kleiku ryżowego zawsze cieszyły się dużą popularnością. Uwielbiane przez dzieci… i nie tylko. Tym razem przepis autorski, który powstawał w czasie pieczenia. Bazą wyjściową do tych ciastek był przepis[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Chipsy z topinamburu 6 lat, 7 miesięcy temu
Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty, po angielsku jerusalem artichoke, czyli karczoch jerozolimski, choć z karczochem nie ma nic wspólnego. Niewielkie bulwy wyglądają trochę jak kłącze imbiru, są chrupiące,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Błyskawiczne eklerki w czekoladzie 6 lat, 8 miesięcy temu
Tym razem propozycja dla tych, którzy uwielbiają słodkości, ale – albo nie potrafią, nie lubią, czy też nie nie mają czasu na pieczenie. Co można zrobić z „prawie gotowych” składników? Błyskawiczne eklerki w[…]
- Załaduj więcej