mojewypiekiinietylko
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Ensaimada 5 lat, 1 miesiąc temu
Drożdżowe ślimaczki z Majorki, czyli ensaimada. Ten niezwykle prosty przysmak to jeden z typowych rarytasów Majorki. Zwykle serwowane na śniadanie do kawy z mlekiem, ensaimada stanowi nieodłączny widok maleńkich[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Guacamole 5 lat, 1 miesiąc temu
Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, āhuacamolli (w języku nahuatl āhuacatl – awokado, molli – sos), w języku hiszpańskim wymawia się je jako guacamole. W Polsce nazywany jest smaczliwką, a ze względu na[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Steki z jagnięciny 5 lat, 1 miesiąc temu
Jagnięcina jest jednym z najbardziej popularnych gatunków mięs w Irlandii. To mięso wyjątkowo delikatne i soczyste. O ile baranina wymaga bejcowania i długiego “dojrzewania”, o tyle jagnięcinę wystarczy zamarynować[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Szybkie pączki serowe z powidłami 5 lat, 1 miesiąc temu
Do końca karnawału jeszcze daleko (w tym roku trwa do 5 marca), więc pora na kolejne karnawałowe słodkości. Jeszcze w ”śnieżnym klimacie” – szybkie pączki serowe z powidłami. To dobra alternatywa dla tych, którym[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Śledzie z koperkiem 5 lat, 2 miesiące temu
Matjas to śledź tyle, że śledź szczególny. Nie jest odrębnym gatunkiem śledzia tylko jego formą młodocianą, niespełna roczną. W związku z tym, że matjas nie uczestniczył jeszcze w tarle, jego mięso jest zupełnie[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Tradycyjne oponki serowe 5 lat, 2 miesiące temu
Obok pączków i faworków oponki jedna z kulinarnych wizytówek karnawału, czy tłustego czwartku. Mało pracochłonne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do kawy, herbaty… i nie tylko.
Tradycyjne oponki serowe – kto ich[…] -
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Sernik waniliowy bez spodu 5 lat, 2 miesiące temu
Nie da się ukryć, że sernik należy do najlepszych ciast. Wśród wielu jego gatunków każdy może znaleźć swój ulubiony. Jeżeli jesteście jeszcze na etapie poszukiwań zachęcam do wypróbowania przepisu na sernik[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Mam 5 lat! 5 lat, 3 miesiące temu
Pięć lat temu, 17 grudnia 2013 roku pojawił się mój pierwszy wpis na blogu. Pamiętam dokładnie początki, ile radości sprawiły mi pierwsze odwiedziny na blogu. Na przestrzeni tych 5 lat opublikowałam 657 wpisów,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Magiczna pasta 5 lat, 3 miesiące temu
Tajemnicę magicznej pasty zdradziła mi osoba, która zastrzegła sobie anonimowość. Jest to stary przepis używany przez wielu profesjonalnych amerykańskich piekarzy i piekarnie, stanowiący łatwą w użyciu alternatywę[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym 5 lat, 4 miesiące temu
Jest bardzo wiele wersji tego ciasta – deseru. Na biszkopcie, cieście kruchym, półkruchym, na herbatnikach, z owocami lub bez… i nie tylko. Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym z przepisu… z ubiegłego[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Piernik staropolski 5 lat, 4 miesiące temu
Jedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie:
„Piernik – historia prawdziwa
Mało kto już w[…] -
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Racuchy drożdżowe 5 lat, 4 miesiące temu
Ten zapach i smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, a na samą myśl o nich już cieknie ślina. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie, ale najważniejszy jest późniejszy efekt. Racuchy drożdżowe mają być lekkie[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Babka piaskowa budyniowo biszkoptowa 5 lat, 4 miesiące temu
Z budyniem biszkoptowym już się spotkaliście na moim blogu. Przepis na Sernik z budyniem biszkoptowym cieszył się ogromnym zainteresowaniem, więc idąc za ciosem postanowiłam wmanewrować go w kolejny wypiek. Babka[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Szneka z glancem 5 lat, 5 miesięcy temu
Szneka to nazwa drożdżówki w Wielkopolsce. Szneka z glancem, to drożdżówka z polewą z lukru, ale… nie każdej drożdżówce przysługuje ta zaszczytna nazwa. Szneka z glancem musi być spiralnie skręcona i obficie polana[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Orzeszki z kremem orzechowo migdałowym 5 lat, 5 miesięcy temu
Orzeszki to ciasteczka, które cieszyły się wielką popularnością w ubiegłym wieku, w epoce PRL – u. Pieczone w specjalnej patelni, nadziewane różnymi masami, ku radości i uciesze całej rodziny. Wypiekacz elektryczny[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Tort pomarańczowy z truflami 5 lat, 5 miesięcy temu
Biszkopt pomarańczowy pieczony w kąpieli wodnej wyglądał tak kusząco, że wykorzystując okazję postanowiłam go przetestować w torcie pomarańczowym z truflami. Pomimo, że przygotowanie było pracochłonne i[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Sernik gotowany z budyniem bananowym 5 lat, 5 miesięcy temu
Serniki – temat rzeka. Pieczone, gotowane, na zimno, pieczone w kąpieli wodnej, z bezą, z bakaliami lub bez, waniliowe, czekoladowe, migdałowe, kokosowe… i jeszcze więcej. Wersja dla tych, co nie posiadają[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym 5 lat, 6 miesięcy temu
Biszkopt powinien się składać z jajek, cukru i mąki, a w przepisie klasycznym na każde jajko bierzemy po 1 łyżce cukru i mąki. W tym przepisie będą dodatki: olej, mleko skondensowane… i nie tylko, więc jego nazwa,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Rolada Huragan 5 lat, 6 miesięcy temu
Wbrew pozorom rolady nie należą do skomplikowanych ciast. Od dawna szukałam przepisu na ciasto biszkoptowe, które będzie puszyste, wilgotne i bardzo sprężyste – jednym słowem idealne na rolady. Szukałam i znalazła[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Sernik z budyniem biszkoptowym 5 lat, 6 miesięcy temu
Pieczony, gotowany, czy na zimno? Na spodzie, bez spodu, na herbatnikach… Z rodzynkami, skórką pomarańczową, z owocami… Krakowski, japoński, nowojorski, rosyjski, bostoński, wiedeński… O smaku waniliowym,[…]
- Załaduj więcej