mojewypiekiinietylko
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Światowy Dzień Blogera 5 lat, 8 miesięcy temu
Obchodzony od roku 2006 Dzień Blogera, przypada w dniu dzisiejszym – 31 sierpnia 2018r.
Wszystkim Blogerkom i Blogerom życzę:
samych radości z prowadzenia blogów, wiernych czytelników, ciągle nieustającej weny,[…] -
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Szaszłyki drobiowe z figami 5 lat, 8 miesięcy temu
Ich ojczyzną są rejony Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Słynie z nich Turcja i Grecja. Figi – mają kształt gruszki i kilka odmian: czarną, białą, zieloną i fioletową. Te o barwie fioletowej (właśnie ta odmiana[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Najlepszy chleb tostowy 5 lat, 8 miesięcy temu
“Moc chleba
Chleb ma moc niebywałą,
więc chylimy przed nim czoła.
On usta krzyczące zamknie
i serce otworzyć zdoła.”
Fraszki o chlebie z notatnika Mariana Karczmarczyka.
Zapraszam po przepis na najlepszy chleb[…] -
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Kokosanki 5 lat, 8 miesięcy temu
Zrobiłam ciasto półkruche i zostały mi białka. Jak je wykorzystać? Pewnie też sobie czasem zadajecie to pytanie. Najprostszy i najszybszy sposób na ich zużycie to… kokosanki. Pewnie pomyśleliście o bezach? Dlaczego[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku 5 lat, 8 miesięcy temu
Chatka Puchatka, Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi… niezapomniane i wspaniałe w swojej prostocie. Ciasto, sernik, deser – hit lat 70, 80… i nie tylko. Składniki były zawsze dostępne, a reszta należała już tylko do[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką 5 lat, 8 miesięcy temu
Myślałam, że ciasto drożdżowe nie jest w stanie mnie już zaskoczyć, a tu… miła niespodzianka. Tak prostego, wręcz banalnego przepisu się nie spodziewałam. Kto ma problemy z drożdżowym plackiem, kto lubi drożdżowe,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Rurki z kremem 5 lat, 8 miesięcy temu
Deser, który można przygotować na wiele sposobów – z ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego, waflowego. Nadzieniem może być bita śmietana, krem budyniowy, karpatkowy… i nie tylko. Samo przygotowanie rurek[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Placek biszkoptowy z borówką amerykańską 5 lat, 9 miesięcy temu
Borówka amerykańska, zwana też borówką wysoką, to kuzynka czarnej jagody leśnej. Jej ciemnoniebieskie owoce cenione są na całym świecie nie tylko za smak, ale też z powodu wyjątkowo korzystnego wpływu na[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej temperaturze 5 lat, 9 miesięcy temu
Zauważyłam, że od kwietnia raczę Was tylko słodkimi wpisami. Pora więc na coś konkretniejszego, czyli – mięso (nie obawiajcie się, w zanadrzu mam już kolejny słodki wypiek). Polędwiczki wieprzowe pieczone w[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Jagodzianki puszyste jak bawełna 5 lat, 9 miesięcy temu
“Po brzozowym cichym lesie
Dziewczę idzie, dzbanek niesie,
Niesie dzbanek z jagodami,
Z jagodami borówkami…
Jagódeczka – pójdź do dzbana,
Moja, moja, dana, dana…”
Jagoda – Teofil Lenartowicz
Kiedy byłam[…] -
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Puch z piankami 5 lat, 10 miesięcy temu
W zasadzie, to ciasto jest kolejną wersją śnieżnego puchu i śnieżnej rolady. Deser idealny na upały… i nie tylko. Ciasto, którego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet początkującym w wypiekach nie tylko dlatego,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Domowy makaron z truskawkami 5 lat, 10 miesięcy temu
Lato w Irlandii trwa od maja do lipca, więc teraz mamy… lato w pełni. A skoro lato, to pora na truskawki – najlepsze owoce pod słońcem, ale to oczywiście moja sugestia. Truskawki to bardzo zdrowe owoce. Są[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Śnieżna rolada 5 lat, 11 miesięcy temu
Rolada biszkoptowa – rodzaj ciasta deserowego, gdzie w ciasto właściwe (biszkopt) zawinięte jest nadzienie w postaci kremu do tortów, galaretek, lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta […]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Lody waniliowe 5 lat, 12 miesięcy temu
Lody znane są na świecie już od ponad 5 tysięcy lat, choć bardziej przypominały wówczas znane dziś sorbety, niż kremowe gałki. Na przyrządzanie lodowych deserów pierwsi wpadli Chińczycy używając do tego lodu,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Lody waniliowe 5 lat, 12 miesięcy temu
Lody znane są na świecie już od ponad 5 tysięcy lat, choć bardziej przypominały wówczas znane dziś sorbety, niż kremowe gałki. Na przyrządzanie lodowych deserów pierwsi wpadli Chińczycy używając do tego lodu,[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Toruski 6 lat temu
Torus – dwuwymiarowa powierzchnia obrotowa zanurzalna w przestrzeni trójwymiarowej, powstała przez obrót okręgu wokół prostej leżącej w płaszczyźnie tego okręgu i nieprzecinającej go. Wyobrażeniem torusa może być[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Toruski 6 lat temu
Torus – dwuwymiarowa powierzchnia obrotowa zanurzalna w przestrzeni trójwymiarowej, powstała przez obrót okręgu wokół prostej leżącej w płaszczyźnie tego okręgu i nieprzecinającej go. Wyobrażeniem torusa może być[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Kokosowe kulki a’la Raffaello 6 lat temu
Kokos był kiedyś uznawany za tropikalny rarytas. Dziś, także w polskiej kuchni, stał się niezwykle popularnym dodatkiem. Można go wykorzystać zarówno do deserów, jak i dań obiadowych, w tym np. mięsa, ryb, czy[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Kokosowe kulki a’la Raffaello 6 lat temu
Kokos był kiedyś uznawany za tropikalny rarytas. Dziś, także w polskiej kuchni, stał się niezwykle popularnym dodatkiem. Można go wykorzystać zarówno do deserów, jak i dań obiadowych, w tym np. mięsa, ryb, czy[…]
-
mojewypiekiinietylko dodał(a) nowy wpis, Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 6 lat temu
Tym razem zaległy przepis wielkanocny. Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu przygotowałam specjalnie na Konkurs Wielkanoc 2018 zorganizowany na grupie Wędzenie z pasją. Przedmiotem konkursu była biała kiełbasa i[…]
- Załaduj więcej