Marta
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Francuskie paczuszki 9 lat temu
Dzisiaj chciałam Wam przedstawić banalny pomysł na nie banalną przekąskę lub przystawkę. Ja w mojej wersji dzisiaj użyłam akurat salami i sera ale wypełnienie ciasta francuskiego może być dowolne.Składniki:1[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Kurczak w płatkach kukurydzianych 9 lat, 2 miesiące temu
Kurczak na naszych stołach pojawia się niezwykle często. Są osoby, które mają na niego więcej pomysłów i są takie, które zawsze robią go w ten sam sposób. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zdrowy pomysł na filety[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Smażony mintaj ze szpinakiem 9 lat, 2 miesiące temu
Dzisiaj sobota, nie wiem jak Wy, ale u mnie to przeważnie dzień w którym robię dużo, ale jeżeli chodzi o obiad to chciałabym żeby był aczkolwiek nie wymagał zbyt dużo czynności:) I nie koniecznie oznacza to[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Zupa grochowa/ grochówka na wędzonce 9 lat, 3 miesiące temu
Jakiś czas temu w domu padło pytanie: a może zrobiłabyś grochówkę? Wyzwanie podjęte;) a jak podjęte to trzeba się było porządnie do akcji zabrać, bo grochówka to zupa którą trzeba trochę zaplanować. Dzień[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Krakersy z twarożkiem 9 lat, 3 miesiące temu
Piszę dopóki świeże, polskie śliczne rzodkiewki są jeszcze dostępne. Pewnie nie raz widzieliście tego typu przekąskę ale może nie próbowaliście? A może tak i chcecie powtórzyć sukces gospodyni? Bo powiem Wam , że[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Szynka pieczona – marynowana przez 3 dni 9 lat, 3 miesiące temu
Wiele dobrego słyszałam o pieczeniach, które trzeba marynować przez kilka dni. I przyznam, jako początkująca kucharka trochę się obawiałam, że mam surowe mięso zostawić na kilka dni w lodówce. Ale pomyślałam sobie,[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Zawijańce ze śliwką suszoną 9 lat, 3 miesiące temu
Na pewno też macie czasami problem co by tu gościom ciekawego podać. Bo ile razy można robić to samo, szczególnie wtedy gdy goście są Ci sami. To jest danie, którym zostałam poczęstowana i oczywiście poprosiłam o[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Wątróbka z jabłkiem + frytki z selera i marchewki 9 lat, 3 miesiące temu
Wiem, wiem, że wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Bardzo ją lubię. Któregoś razu w restauracji po raz pierwszy spróbowałam takiej z jabłkiem. Była ok.[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Smażony camembert 9 lat, 3 miesiące temu
Mówiłam Wam, że uwielbiam ser? Nie? To mówię:) Uwielbiam w każdej postaci. Ostatnio wieczorem (niestety) naszło mnie na smażony serek. Pyszny i szybki.Składniki:ser camembert lub inny pleśniowy1 jajko2 łyżki[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Kruche ciasto jabłkowo-migdałowe 9 lat, 4 miesiące temu
Jedno z bardziej wymagających ciast do przygotowania, które ostatnio robię ale nie można się zniechęcać, naprawdę warto. Przepis znalazłam na blogi Asi white kitchen (link). Jej zdjęcia są śliczne, mam nadzieję że[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Biszkoptowe ciasto z rabarbarem 9 lat, 5 miesięcy temu
Ciasto z rabarbarem to pierwsze ciasto, które jeszcze jako dziecko zaczęłam wykonywać samodzielnie. Proste w przygotowaniu, z wiekiem trochę modyfikowane chociaż praktycznie niezmienne. Zmieniają się tylko owoce w[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Pieczeń z indyka – zimna przekąska 9 lat, 6 miesięcy temu
Może to nie są zdjęcia na konkurs fotograficzny ale to nie znaczy, że to co znajduje się na talerzach jest nie dobre. Wręcz przeciwnie. Pieczeń z indyka jest delikatna a jednocześnie odpowiednio słona i wyrazista[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami 9 lat, 6 miesięcy temu
Ciecierzyca to dla mnie taka samo nowość w kuchni jak pasztety. Ale kto nie próbuje ten nie zdobywa szczytów prawda?:) Jak wyszło? Zadziwiająco smaczne. A na kanapce z pomidorkiem pycha. Kto mnie zainspirował? Jak[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Kotlety jajeczne 9 lat, 6 miesięcy temu
Gdzie ja do tej pory byłam, że nigdy nie robiłam kotletów jajecznych? Nie wiem, ale dobrze że już wiem jak smakują i jak szybko się je robi. Na pewno od teraz będą pojawiały się w moim menu częściej. Tutaj przepis[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Zupa serowa 9 lat, 6 miesięcy temu
Składniki:ok. 2 litry wodywłoszczyzna1 kostka rosołowa drobiowa1 ćwiartka z kurczaka lub 22 ziela angielskie1 liść laurowy0,5 cebuli1 ząbek czosnku0,5 łyżeczki wegety2 serki topione naturalne bądź ziołowe (100 g[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Kurczak pieczony na butelce 9 lat, 7 miesięcy temu
Bardzo długo zbierałam się w sobie, żeby zrobić kurczaka nabitego na butelkę. Nie wiedziałam kompletnie nic na jego temat ale mnie zaintrygowała sama nazwa i to że wszyscy wiedzą o co chodzi a tylko ja nie wiem.[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Sernikowa szarlotka na zimno bez pieczenia 9 lat, 7 miesięcy temu
Inspiracje pełną parą. Wiem, że to reklama ale jednak strona zmiksowani.pl zbiera tak wiele przepisów, że codziennie na nią wchodząc zalewa mnie fala przepisów, które koniecznie chcę wypróbować. Na szczęście na[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Tradycyjny sernik z kakaową kruszonką 9 lat, 7 miesięcy temu
W poszukiwaniu inspiracji przegrzebałam trochę internetu i eureka! Znalazłam to czego szukałam. Sernik, który jest prosty, klasyczny, przypomina smak dzieciństwa. Przepis ze strony dostępnej
Składniki na dużą[…] -
Marta dodał(a) nowy wpis, Tortilla 9 lat, 7 miesięcy temu
Tortilla jest idealna na szybką, ale ciepłą i pożywną kolację. Zrobiona w domu jest zdrowa i smaczna. W dodatku kiedy mamy nakarmić kilka osób wystarczy, że każdy dobierze dodatki a mogą być dowolne.Składniki:<br[…]
-
Marta dodał(a) nowy wpis, Zupa z fasolką szparagową 9 lat, 7 miesięcy temu
Pomysł na zrobienie zupy z fasolką szparagową naszedł mnie w sklepie podczas gdy oglądałam mrożonki. Pomyślałam, że to będzie miła odmiana od tych moich codziennych zupek. Jako, że nigdy jej nie robiłam a chciałam[…]
- Załaduj więcej