Marta

  • Marta dodał(a) nowy wpis, Francuskie paczuszki 9 lat temu

    Dzisiaj chciałam Wam przedstawić banalny pomysł na nie banalną przekąskę lub przystawkę. Ja w mojej wersji dzisiaj użyłam akurat salami i sera ale wypełnienie ciasta francuskiego może być dowolne.Składniki:1[…]

  • Kurczak na naszych stołach pojawia się niezwykle często. Są osoby, które mają na niego więcej pomysłów i są takie, które zawsze robią go w ten sam sposób. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zdrowy pomysł na filety[…]

  • Dzisiaj sobota, nie wiem jak Wy, ale u mnie to przeważnie dzień w którym robię dużo, ale jeżeli chodzi o obiad to chciałabym żeby był aczkolwiek nie wymagał zbyt dużo czynności:) I nie koniecznie oznacza to[…]

  • Jakiś czas temu w domu padło pytanie: a może zrobiłabyś grochówkę? Wyzwanie podjęte;) a jak podjęte to trzeba się było porządnie do akcji zabrać, bo grochówka to zupa którą trzeba trochę zaplanować. Dzień[…]

  • Piszę dopóki świeże, polskie śliczne rzodkiewki są jeszcze dostępne. Pewnie nie raz widzieliście tego typu przekąskę ale może nie próbowaliście? A może tak i chcecie powtórzyć sukces gospodyni? Bo powiem Wam , że[…]

  • Wiele dobrego słyszałam o pieczeniach, które trzeba marynować przez kilka dni. I przyznam, jako początkująca kucharka trochę się obawiałam, że mam surowe mięso zostawić na kilka dni w lodówce. Ale pomyślałam sobie,[…]

  • Na pewno też macie czasami problem co by tu gościom ciekawego podać. Bo ile razy można robić to samo, szczególnie wtedy gdy goście są Ci sami. To jest danie, którym zostałam poczęstowana i oczywiście poprosiłam o[…]

  • Wiem, wiem, że wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Bardzo ją lubię. Któregoś razu w restauracji po raz pierwszy spróbowałam takiej z jabłkiem. Była ok.[…]

  • Mówiłam Wam, że uwielbiam ser? Nie? To mówię:) Uwielbiam w każdej postaci. Ostatnio wieczorem (niestety) naszło mnie na smażony serek. Pyszny i szybki.Składniki:ser camembert lub inny pleśniowy1 jajko2 łyżki[…]

  • Jedno z bardziej wymagających ciast do przygotowania, które ostatnio robię ale nie można się zniechęcać, naprawdę warto. Przepis znalazłam na blogi Asi white kitchen (link). Jej zdjęcia są śliczne, mam nadzieję że[…]

  • Ciasto z rabarbarem to pierwsze ciasto, które jeszcze jako dziecko zaczęłam wykonywać samodzielnie. Proste w przygotowaniu, z wiekiem trochę modyfikowane chociaż praktycznie niezmienne. Zmieniają się tylko owoce w[…]

  • Może to nie są zdjęcia na konkurs fotograficzny ale to nie znaczy, że to co znajduje się na talerzach jest nie dobre. Wręcz przeciwnie. Pieczeń z indyka jest delikatna a jednocześnie odpowiednio słona i wyrazista[…]

  • Ciecierzyca to dla mnie taka samo nowość w kuchni jak pasztety. Ale kto nie próbuje ten nie zdobywa szczytów prawda?:) Jak wyszło? Zadziwiająco smaczne. A na kanapce z pomidorkiem pycha. Kto mnie zainspirował? Jak[…]

  • Gdzie ja do tej pory byłam, że nigdy nie robiłam kotletów jajecznych? Nie wiem, ale dobrze że już wiem jak smakują i jak szybko się je robi. Na pewno od teraz będą pojawiały się w moim menu częściej. Tutaj przepis[…]

  • Składniki:ok. 2 litry wodywłoszczyzna1 kostka rosołowa drobiowa1 ćwiartka z kurczaka lub 22 ziela angielskie1 liść laurowy0,5 cebuli1 ząbek czosnku0,5 łyżeczki wegety2 serki topione naturalne bądź ziołowe (100 g[…]

  • Bardzo długo zbierałam się w sobie, żeby zrobić kurczaka nabitego na butelkę. Nie wiedziałam kompletnie nic na jego temat ale mnie zaintrygowała sama nazwa i to że wszyscy wiedzą o co chodzi a tylko ja nie wiem.[…]

  • Inspiracje pełną parą. Wiem, że to reklama ale jednak strona zmiksowani.pl zbiera tak wiele przepisów, że codziennie na nią wchodząc zalewa mnie fala przepisów, które koniecznie chcę wypróbować. Na szczęście na[…]

  • W poszukiwaniu inspiracji przegrzebałam trochę internetu i eureka! Znalazłam to czego szukałam. Sernik, który jest prosty, klasyczny, przypomina smak dzieciństwa. Przepis ze strony dostępnej
    Składniki na dużą[…]

  • Marta dodał(a) nowy wpis, Tortilla 9 lat, 7 miesięcy temu

    Tortilla jest idealna na szybką, ale ciepłą i pożywną kolację. Zrobiona w domu jest zdrowa i smaczna. W dodatku kiedy mamy nakarmić kilka osób wystarczy, że każdy dobierze dodatki a mogą być dowolne.Składniki:<br[…]

  • Pomysł na zrobienie zupy z fasolką szparagową naszedł mnie w sklepie podczas gdy oglądałam mrożonki. Pomyślałam, że to będzie miła odmiana od tych moich codziennych zupek. Jako, że nigdy jej nie robiłam a chciałam[…]

  • Załaduj więcej