Marta

  • Kolejny z moich szybkich przepisów, a może nie moich. Przyznaję się;) przepis jeszcze z czasów studenckich, może trochę podrasowany albo po prostu zrobiony na swój własny sposób. Do mnie przyszedł od Weroniki, a[…]

  • Akcji „makarony” ciąg dalszy. Dopiero jak zaczęłam wrzucać te przepisy uświadomiłam sobie jak często je ostatnio robię. Wynika to zapewne z tego, ze są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu,a składniki dosyć[…]

  • Uwielbiam makaron w każdej postaci, ten przemówił do mnie w sklepie i jak to często bywa widząc parę rzeczy na półkach sklepowych wpadam na pomysł obiadu, ten też tak powstał. Przygotowanie zajmie nam mniej więcej[…]

  • Od długiego czasu zbierałam się w sobie, żeby w końcu zrobić to ciasto. Zawsze trochę mnie przerażało ze względu na poziom trudności ale z drugiej strony też kusiło bo jego smak uwielbiam. Jako że robiłam go po raz[…]

  • Marta dodał(a) nowy wpis, Krupnik 9 lat, 7 miesięcy temu

    Krupnik to u mnie zupa kojarząca się z dzieciństwem, najczęściej gotowana przez babcię. Oczywiście wtedy średnio za nią przepadałam ale wróciła do łask w dorosłym życiu. W zimie rozgrzewająca i przypominająca smak[…]

  • Może nie wygląda jak z konkursu kulinarnego ale jest takie, że …..MNIAM:)Składniki:1 opakowanie makaronu ( cienkich nitek)1 podwójna pierś z kurczaka 2 papryki (najlepiej żółta i zielona żeby było kolorowo)2-3[…]

  • Jedna z ulubionych sałatek mojego R. Nieodłączna na stole w święta i bez święta;) Składniki:4 solone płaty śledziowe1 puszka czerwonej fasoli1 porpęczek natki pietruszki2-3 ogórki kiszone2 łyżki majonezu/jogurtu<br[…]

  • Rewelacyjny dodatek do mięs, tortilli, kebabów, pizzy, placków ziemniaczanych, sałatek i innych dań, po prostu do wszystkiego jeżeli tylko lubimy smak i zapach czosnku.Składniki:1 duży albo 2 małe ogórki150 g[…]

  • Jak już chyba wiecie uwielbiam szybkie i proste przekąski, coś nad czym nie trzeba spędzić 3 godzin, żeby zjeść lekką kolację albo spędzić miły wieczór z przyjaciółmi.Składniki:12 plastrów szynki konserwowej ( w[…]

  • Śledzie w każdej postaci to danie typowo świąteczne ale ja w tej postaci jem je o każdej porze roku, powstały trochę przez przypadek ale okazały się tak smaczne że wpisały się na stałe w menu mojej rodziny.<br[…]

  • Spodobał mi się przepis Ewy, który znalazłam na stronie W kuchennym oknie Ewy, postanowiłam spróbować, lekko modyfikując pod swój i domowników smak.Składniki:20 dag. wędzonego łososia0,5 kostki twarogu2 jajka[…]

  • Nie wiem czy jest bliska tej „oryginalnej” włoskiej bo nie miałam okazji takiej jeść ale uważam, że jest pyszna. Przepis pochodzi z moich studenckich czasów od stancjowej koleżanki Mileny – obecnie już żony i mamy[…]

  • Wykwintny obiad w 15 minut? Oczywiście że da radę! Przepis dostałam od koleżanki Magdy w czasie jednej z naszych rozmów o braku czasu na gotowanie obiadów. Potrzebujemy tylko:Składniki: 1 opakowanie makaronu[…]

  • O czym należy wiedzieć przede wszystkim robiąc szczawiową lub inną kwaśną zupę? Najpierw gotujemy w zupie ziemniaki a dopiero potem dodajemy szczaw. Gotując ją kiedyś po raz pierwszy zapomniałam o tym i od tej pory[…]

  • Po prostu uwielbiam! Nie znam chyba pyszniejszego ciasta i połączenia składników. Nie wiem kto je wymyślił ale jest moim bogiem:)Składniki:2 duże opakowania herbatników maślanych1 puszka kajmaku250 ml śmietanki 30%<br[…]

  • Najlepsze przepisy to proste przepisy! Takie najbardziej lubię. Ciasto, które Wam dzisiaj przedstawię znalazłam na blogu Waniliowa Chmurka. W lekko zmienionej formie jeżeli chodzi o dodatki ale jest ono[…]

  • Wyczytałam gdzieś, że ciasto marchewkowe to ciasto „tradycyjne”, mi się jednak zawsze wydawało, że to wymysł raczej greenwayowy. Intrygował mnie więc postanowiłam je zrobić i przekonać się na własnych kubkach[…]