Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Imbir kandyzowany 8 lat, 5 miesięcy temu
Na pewno większość z Was zna lecznicze i rozgrzewające właściwości imbiru. Warto więc zrobić sobie trochę zapasu i mieć go na „czarną godzinę”. Zdarza się, że w marketach jest jego wysyp i można go kupić za grosze.[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Bezy (beza francuska) 8 lat, 5 miesięcy temu
Jak wiadomo jest beza włoska, szwajcarka i francuska. I to tej ostatniej dziś poświęcę parę słów. Najmniej skomplikowana w wykonaniu jest beza francuska. Schłodzone białka najpierw się napowietrza przez ubijanie na[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Sernik piankowy z truskawkową galaretką 8 lat, 5 miesięcy temu
Na pewno zauważyliście, że uwielbiam robić serniki. Co chwilę wpada do głowy jakiś pomysł, a czasem nawet to internet inspiruje pomysłami. Tak, też było w tym przypadku. Zauważyłam go w jednym z popularnych
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Stri fry z tofu 8 lat, 5 miesięcy temu
Takie szybkie danie jest idealne na lunch do pracy. Nie wymaga wielkich umiejętności, a i przygotowuje się je łatwo. Jedyne to co Nam potrzeba to wyczucie czasu, odpowiednie składniki i zaostrzony smak na kuchnie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chłodnik z białych szparagów 8 lat, 5 miesięcy temu
Jest coraz cieplej, więc należy się Nam coś na ochłodę. Chłodnik jest delikatny w smaku i orzeźwiający. Póki sezon szparagowy w pełni, warto go zrobić. Dodatkiem mogą być inne białe warzywa, ale bez przesady.[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Warsztaty – makaroniki z solonym karmelem w Atelier Cookia 8 lat, 5 miesięcy temu
Zdecydowałam się na inwestycje we własne umiejętności, a szczególnie jeśli chodzi o słodkie wypieki. W tej dziedzinie jestem trochę „noga”, więc czas wziąć się za siebie.Na pierwszy rzut poszły makaroniki. Te[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kasza gryczana zapiekana z peklowaną łopatką 8 lat, 6 miesięcy temu
Kasza jest ostatnio bardzo popularna, co więcej bardzo zdrowa. Warto sobie przygotować posiłek z jej udziałem. Tak już się utarło, że kasza jest dodatkiem do drugiego dania. Ale bardzo często jest tez […]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chleb z suszonymi pomidorami 8 lat, 6 miesięcy temu
Ostatnio trochę kombinuje z wypiekami chleba. Szukam tego idealnego dla mnie, do którego będę wracać ze smakiem. Ten chleb upiekłam z dodatkami, a mianowicie suszone pomidory i pestki dyni. Jest to chleb zbity,[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Zdrowe batony 8 lat, 6 miesięcy temu
Jeśli chcecie rzucić cukier, ograniczyć go lub po prostu macie ochotę na naturalne słodycze to dobrze trafiliście! Takie batony to smaczna i zdrowa przekąska. Dlaczego? Przede wszystkim to naturalna słodycz z[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ogórki małosolne kiszone na sucho 8 lat, 6 miesięcy temu
To ostatni hit kiszenia ogórków, jest prosty, łatwy i nie trzeba długo czekać na efekty. Tak jak to do tej pory było, aż kilka dni by zjeść smakowitego ogórka małosolnego. Już dziś mam dla Was mały trik, po 24[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Lazania z mięsem 8 lat, 6 miesięcy temu
Lazania (lasagne) jest jednym z włoskich klasycznych dań, właściwie jest to rodzaj makaronu w prostokątnych płatach. Makaron ten nie wymaga uprzedniego gotowania przed zapiekaniem. Układa się go na przemian z[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Podpłomyki 8 lat, 7 miesięcy temu
Podpłomyki, to bardzo znany sposób na wykorzystanie ciasta po przygotowywaniu pierogów. U Nas w domu właśnie tak je się robiło. Nigdy specjalnie ciasta się na podpłomyki nie przygotowywało. Placki są twarde,[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pieczona faszerowana makrela 8 lat, 7 miesięcy temu
Makrelę głównie znamy wędzoną w tuszkach lub w płatach z ziołami. Jednak od pewnego czasu można kupić świeżą makrelę i ją upiec. Jest delikatna, ma dużo mięsa, a także jest chuda i nie wymaga wiele zachodu aby była[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Werther's Original – wspomnienie dzieciństwa 8 lat, 7 miesięcy temu
Było mi dane wziąć udział w testowaniu nowych śmietankowych cukierków To nie są takie twarde cukierki, karmelki jakie dotychczas można było kupić w sklepach. Creamy Filling na początku są lekko twarde, a po chwili[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Tymbaliki z kurczaka 8 lat, 7 miesięcy temu
Takie tymbaliki robię raz na jakiś czas, głównie w okresie Wielkanocnym. Jest znakomitą atrakcją i dekoracja na stole, sprawdza się też jako dodatek na imprezach rodzinnych. Na pewno zaskoczycie domowników kiedy[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ma'moule – arabskie ciasteczka 8 lat, 7 miesięcy temu
Te ciasteczka są symbolem pojednania i otwartości. Pieczenie ich to już tradycja dla Muzułmanów w Ramadan, Chrześcijan w Wielkanoc, a społeczność żydowską w Święto Pesach.Wymagają trochę pracy, ale są bardzo[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chleb zapiekany z serem i szczypiorkiem 8 lat, 7 miesięcy temu
Ten pomysł na chleb jest idealnym rozwiązaniem na wykorzystanie lekko czerstwego chleba. PO upieczeniu jest tak pysznie chrupiący i miękki jak z piekarni. Do tego ciągnący się ser, pyszny szczypiorek i masełko[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Serniczek z truskawkami 8 lat, 7 miesięcy temu
Powiecie: znowu sernik! A tak, to właśnie ten czas na serniki, serniczki i te pieczone i te na zimno. Wszystkie takie pyszne, delikatne, słodkie, rozpływające się w ustach. Z owocami, bakaliami, z galaretką. Nie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wielkanocna pascha 8 lat, 8 miesięcy temu
Pascha to tradycyjny sernik na zimno, który zwykle podaje się tylko w święta Wielkiej Nocy. Przygotowuje się ją z mleka i masy śmietanowo-jajecznej, z której powstaje ser. To on jest podstawą paschy. Zwykle ma[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Jajka faszerowane pastą kremową z kawiorem 8 lat, 8 miesięcy temu
Jajka, jajka, jajka… znowu! I tak będzie jeszcze przez jakiś czas. Są źródłem białka, poleca się je w dietach i przy ćwiczeniach. Warto je jeść, a teraz na święta smakują jeszcze lepiej. Są w różnorakich[…]
- Załaduj więcej