MamaOskarka

  • Ciasta bez pieczenia są bardzo łatwe w przygotowaniu i poradzi sobie z nimi nawet dziecko. :)To ciasto to doskonałe połączenie kremu malinowego i smaku czekoladowych herbatników. Bita śmietana dopełnia je[…]

  • Korzystając z sezonu, w którym mamy pyszny bób, warto jest przygotować sobie pyszną pastę na kanapki, która nie wymaga nawet wyłuskiwania bobu, oczywiście jeżeli wcześniej pozbawiony został strąków 😉 Połączenie[…]

  • Dzisiaj przygotujemy coś, na wzór czegoś ;)Osobiście jem mięso, ale jakoś nie wyobrażam sobie, żeby zjeść surowego tatara. Dlatego nie wiem jak on smakuje, ale mam dla Was propozycję, bo może tak jak ja nie[…]

  • Pesto to taka idealna pasta/sos, w której możecie przemycić na prawdę wiele. Przemycanie sprawdza się u dorosłych niejadków, tak, tak, tacy istnieją. Do tego pesto przemycamy wiele dobrych składników. Z resztą,[…]

  • Lekki bezglutenowy i bezlaktozowy deser, którego przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 10 minut. To wspaniała alternatywa do ciasta, które trzeba by było upiec w piekarniku, a w lecie wiadomo jak to z tym bywa.[…]

  • Pyszna potrawka z młodymi warzywami i sosem, którą możecie zjeść jako danie obiadowe bez żadnych dodatków, a możecie również dołożyć garść ulubionego makaronu, który nasyci Was na dłużej. Dzięki temu, że do[…]

  • Sezon na cukinię i kabaczki w pełni. Nie pozostało mi więc nic innego jak z tego skorzystać. Małe okrąglutkie kabaczki aż proszą o to, żeby je nafaszerować. Należy pamiętać, że cukinia, czy kabaczek w daniu nigdy[…]

  • Może uznacie, że dokonałam profanacji spolszczając tak charakterystyczną potrawę kuchni japońskiej, ale muszę Wam powiedzieć, że była na prawdę przepyszna. Również dla mnie – fanki ryb, bo już same glony nadają[…]

  • Zawsze, kiedy dojrzewają owoce śliwki mirabelki, zastanawiamy się co tam właściwie z nimi zrobimy. Drzewko jest niewielkie, ale co roku daje bardzo dużo owoców, które samoistnie opadają i osobiście ciężko jest mi[…]

  • Wiosenne tarty zawsze są pełne warzyw i kolorów. Natomiast czym byłoby połączenie tarty i warzyw, gdybyśmy nie dodali do tego odrobiny przepysznego sera? Moim zdaniem czegoś by brakowało. To zupełnie tak jakby[…]

  • Otóż, banalnie prosta czynność, którą możecie wykonać w domu, na prawdę w każdych warunkach.W sklepach spotkać możemy jej dwie wersje, to znaczy wersja jest jedyna słuszna, ale możecie spotkać także taką oszukaną -[…]

  • Kaniwa, inaczej canihua to ziarenka o wielkiej mocy. Wywodzą się one z Peru i Boliwii. Ziarenka te są bezglutenowe, mają wysoką zawartość białka, błonnika, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, wapnia, fosforu,[…]

  • Zdrowe śniadanie, które nasyci Cię na długo. Możesz przygotować je wieczorem, rano lekko podgrzać i zjeść z ulubionymi owocami.Potrzebujemy:1/4 szklanki pełnoziarnistych płatków jęczmiennych, u mnie Sonkoszklanka[…]

  • Według mnie nie ma nic lepszego niż połączenie masła orzechowego z czekoladą i kwaśnym dżemem. Tym razem za kwaśny, przełamujący produkt posłużył dżem z czarnej porzeczki, robiony wg tradycyjnej receptury, możecie[…]

  • Kremowy, mazisty i delikatny sernik z pysznym spodem i niesamowitą polewą. Spróbujcie, bo na prawdę jest z nim bardzo mało roboty, a efekt.. spójrzcie sami! :)I mam dla Was przy okazji niespodziankę! Do każdego[…]

  • Często zastanawiacie się jak podać lody, żeby były bardziej efektowne i zachwyciły Waszych gości?Otóż, wystarczy użyć minimum składników, aby własnoręcznie wykonać ciekawą chrupiącą ozdobę, która idealnie pasuje do[…]

  • Pyszna i soczysta karkówka z młodymi warzywami i aksamitnym sosem na bazie mleczka kokosowego i sera korycińskiego. Dzięki temu, że do przygotowania tego dania użyłam garnka Potrzebujemy:1 kg karkówki wieprzowej1 […]

  • Fenomenalne pesto z bobu, które warto wypróbować właśnie teraz. Bób jest obecnie młody i pyszny, a i wariacji na jego temat co nie miara. W moim przepisie znajdziesz składniki, które idealnie ze sobą współgrają i[…]

  • Chrupiąca szarlotka, której sekretem jest wykorzystanie płatków owsianych, te zawsze pozostaną chrupiące i nadadzą ciekawego efektu. Potrzebujemy: Ciasto:200 g zimnego masła300 g mąki pszennej100 g płatków[…]

  • Już jakiś czas temu słyszałam o chlebie, który składa się jedynie z kaszy gryczanej. Podchwyciłam temat, bo wydał mi się bardzo ciekawy. Jestem fanką kasz, a niepalona gryczana to wg mnie ta lepsza strona kaszy[…]

  • Załaduj więcej