Z Majeczką w kuchni
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, MAKOWE KULE W MIGDAŁOWEJ ZUPIE 8 lat, 11 miesięcy temu
Kutia to traddycyjne danie Wigilijne w moim domu. Oryginalna była przygotowywana z dodatkiem pszenicy, nieco szybsza wersja z pęczakiem lub łazankami. Drugą tradycyjną potrawą jest zupa migdałowa. Ja dziś zapraszam[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, PRAWDZIWY CUKIER WANILIOWY 8 lat, 11 miesięcy temu
Taki który zrobimy w domy na pewno będzie waniliowy, wszystkie kupowane to cukry wanilinowe- nie mające nic wspólnego z prawdziwą wanilią. Zróbmy własny w domu i cieszmy się wspaniałymi wypiekami nie tylko na[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, MIKOŁAJKOWY KONKURS 8 lat, 11 miesięcy temu
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej..Pomału zaczynamy planować prezenty, świąteczne menu…6 grudnia wedle tradycji, w dniu świętego Mikołaja pomocnicy Mikusia zostawiają wszystkim grzecznym dzieciom ( i nie[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, OCTOWE ROLMOPSY 8 lat, 11 miesięcy temu
Wigilia nie może obejść się bez ryb. Śledzie też są obowiązkowe na tym świątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne Składniki:6 filetów[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, ZAKWAS NA BARSZCZ 8 lat, 12 miesięcy temu
Jak Wigilia to barszcz. Najlepszy ten na domowym zakwasie. A go akurat się przygotowuje kilka minut. Potem już tylko czekamy, aż nabierze aromatu i smaku. Nastawiliście już swój zakwas? Jeśli nie to pomału można[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 8 lat, 12 miesięcy temu
Nie wiem jak u Was, ale u mnie bez barszczu nie ma Wigilii. Jest to obowiązkowa zupa. Taka już u mnie tradycja. A do barszczu koniecznie krokiety. Z kapustą i grzybami- nie mogłoby być inaczej. Ich przygotowanie[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, EKSTRAKT WANILIOWY 8 lat, 12 miesięcy temu
No wiem…Można iść i kupić. Gotowy, bez przygotować, bez zbędnych ceregieli..po prostu wziąć z półki i przynieść do domu…Ale, odkąd wypróbowałam, ekstrakt waniliowy robię sama. Tym bardziej że laski wanilii są[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, MOJE NAJLEPSZE PRZEPISY NA RYBY 8 lat, 12 miesięcy temu
Ryby znaleźć można często na moim stole…W sumie jak mogłoby być inaczej. Dziadek u którego spędzałam dzieciństwo wędkował kiedy się dało, moi rodzice każdą wolną chwilę spędzają w ten sam sposób, a z mężem[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, ZIELONE OLIWKI W OLIWIE Z ZIOŁAMI 9 lat temu
Zielone oliwki wręcz uwielbiam. I to nie te faszerowane, tylko zwykłe wydrylowane, doprawione po mojemu w domu. Takie oliwki wg własnego gustu- oliwki w ziołach. Pasują idealnie jako przekąska, dla mnie od jakiegoś[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, KONKURS ZIMOWE HISTORIE 9 lat temu
Ile gospodyń tyle sekretów na dobrą, smaczną kuchnię. Każda (-y) z Nas ma swojego kulinarnego ,,guru” na którym się wzoruje, takiego którego przepisy są wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Wiele przepisów jest[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, NOWE HERBATY OD TEEKANNE 9 lat temu
Jakiś czas temu otrzymałam od firmy Teekanne aromatyczną paczuszkę pełną nowych herbat. Jak wiadomo w sezonie jesienno- zimowym herbat pijemy dużo więcej niż latem więc warto zaopatrzyć się w pyszne herbaty.[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, SURÓWKA COLESŁAW 9 lat temu
Bardziej znanej surówki chyba w moim domu nie ma. Najprostsza, najpyszniejsza, do wszystkiego pasująca . Zapraszam na porcję witamin z rana. Składniki:3 garści poszatkowanej kapusty białej2 marchewkizielona cebulka[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, JESIENNA ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA 9 lat temu
Dziś, przy niedzieli, postanowiłam przygotować coś na szybko i syto. Pyszna zapiekanka z wędzonym boczkiem, kiełbaską i ziemniakami wjechała dzisiaj na mój stół. Składniki:1,5 kg ziemniaków40 dag wędzonego boczku<br[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, ROZWIĄZANIE KONKURSU Z JAMAR-em 9 lat temu
Jak zwykle zaskoczyliście Nas swoimi pomysłami i apetycznymi zdjęciami, które zapraszały do konsumpcji. Szkoda że to tylko zdjęcia. Ale to nic 🙂 Wielu z Was zainspirowało mnie do stworzenia czegoś nowego i za to[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, PIECZONY PSTRĄG PIETRUSZKOWO CYTRYNOWY 9 lat temu
Dobrą rybę można jeść codziennie. Mnie na pstrąga naszła dziś ochota. Nie zastanawiając się zbyt długo upiekłam go z dodatkiem natki pietruszki i cytryny. Przepyszny Składniki:1 sprawiony pstrąg1 pęczek natki[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, KAPUSTA KISZONA DO OBIADU 9 lat temu
W okresie jesienno- zimowym kiedy trudno dostępne są nasze krajowe świeże warzywa często sięgamy po kiszonki, które oprócz tego, że dobrze smakują, są również bogate w cenne wartości odżywcze i witaminy, niezbędne[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, MIELONKA SŁOIKOWA 9 lat temu
Jak już zaczęłam szaleć ze słoikowymi mięskami to szybko na pewno nie przestanę 🙂 Dziś proponuję przepyszną słoikową mielonkę z galaretką. Szybka do przygotowania dzięki gotowemu, pełnemu potrzebnych rzeczy[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, SZYNKA Z BOCZKIEM ZE SŁOIKA 9 lat temu
Jakiś czas temu otrzymałam od firmy Tradismak cały zestaw do wykonania kiełbas słoikowych. W moim domu jest to popularne jedzenie, gdyż często zarówno w mojej jak i męża rodzinie takie mięsa się przygotowuje.W[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, ZAPIEKANA KIEŁBASKA Z WARZYWAMI W SOSIE 9 lat temu
Danie typu -z tego co mamy pod ręką. Czyścimy lodówkę i przygotowujemy coś dobrego! Dwa w jednym. Pysznie choć niekoniecznie drogo, tak też się da jak widać. Składniki:1/2 kg kiełbasy cienkiej (u mnie podwawelska)<br style="background-color: white;line-height: 19.2px"[…]
-
Z Majeczką w kuchni dodał(a) nowy wpis, KOKOSOWE PLACUSZKI 9 lat temu
Zachciało mi się coś słodkiego i ciepłego na śniadanie, po krótkiej chwili spędzonej w kuchni zasiadłam z kubkiem kakao i z tymi racuszkami do porannego przeglądu internetu..Składniki:3/4 kg mąki4 łyżki cukru2[…]
- Załaduj więcej