Ale Pyszota!
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Kokosanki 9 lat, 3 miesiące temu
Kokosowe pralinki – tak te kokosowe, bardzo słodkie kuleczki są nazywane u mnie w domu. Znów proste i szybkie w wykonaniu. Po raz kolejny pyszne i ponownie zachwycam się tym co zrobiłam. Nie sądziłam, że pieczenie[…]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Placek drożdżowy z kruszonką 9 lat, 3 miesiące temu
Smak dzieciństwa – ciasto drożdżowe przepisu babci. Składnik obowiązkowy – kruszonka ;)Składniki – ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej8 łyżek cukru13 dag margaryny4 jaja1,5 szklanki mleka5 dag drożdżycukier[…]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Murzynek 9 lat, 3 miesiące temu
Moich ostatnich zamiłowań do zdrowego odżywiania i nieco zdrowszych wersji wypieków niestety nie podziela reszta rodziny. Dla nich ciasto albo ciastka muszą być słodkie, z mąką pszenną, najlepiej jeszcze przełożone[…]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Quiche z camembertem i żurawiną 9 lat, 3 miesiące temu
Dziś propozycja bardziej wytrawna i choć nazwa na początku brzmi obco okazuje się, że to nasza zwyczajna tarta 🙂 Nazwa Quiche i Tarta dotyczą placków zalanych masą śmietanowo-jajeczną i są można powiedzieć[…]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe kruche ciasteczka 9 lat, 3 miesiące temu
Pieczenie ciasteczek to chyba czynność, którą w kuchni lubię wykonywać najbardziej, a że od jakiegoś czasu zafascynowana jestem dietą bezglutenową, dziś nadeszła pora na najprostsze kruche ciasteczka wersji bez[…]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Jaglanka z bananem – idealna na śniadanie 9 lat, 4 miesiące temu
Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często pomijany ze względu na poranny pośpiech. Sama przez wiele lat nie jadłam śniadań, ale na szczęście z wiekiem człowiek mądrzeje ;)”Jaglanka” może niektórych[…]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Płatki ryżowe na mleku z bakaliami 9 lat, 4 miesiące temu
Płatki ryżowe to produkt otrzymany z ziaren ryżu poddanych działaniu pary wodnej, a następnie prasowaniu. Dzięki temu płatki charakteryzują się krótkim czasem przygotowania, nie tracąc przy tym swoich wartości […]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Bananowe amarantuski 9 lat, 4 miesiące temu
Po sukcesie ostatnich amarantusków 2 dojrzałe banany2 szklanki amarantusa ekspandowanego 5 łyżeczek wiórków kokosowych1 łyżeczka kakaoWykonanie:Rozgniatamy banany widelcem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy[…]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe amarantusowe ciasteczka – bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu 9 lat, 4 miesiące temu
Amarantus ekspandowany znam od dawna, ale do tej pory wykorzystywałam go głównie jako dodatek do jogurtu, czasami dosypywałam do ciasteczek owsianych Kiedy szukałam inspiracji na to jak można go wykorzystać w[…]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka owsiane 9 lat, 4 miesiące temu
Przepis na te ciasteczka dostałam już dawno, bo mniej więcej 3 lata temu od koleżanki ze studiów. Od tej pory bardzo często je robię a najbardziej podoba mi się w tym przepisie to, że za każdym razem mogą inaczej[…]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Chrupiąca fasola 9 lat, 4 miesiące temu
Jedną z potraw wigilijnych u mnie w domu jest barszcz czerwony z uszkami albo opcja druga – z fasolą. Święta minęły, barszcz zjedzony, fasola – ugotowana jak zawsze w nadmiarze – została. Co z nią zrobić? Wyrzucić?[…]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Świąteczne pierniczki 9 lat, 4 miesiące temu
Piec ciasta lubię od dawna. Ogólnie gotowanie, „pichcenie” w kuchni sprawia mi wielką radość i przyjemność, ale to pieczenie ciast, ciasteczek i innych słodkości sprawia mi największą satysfakcję. O założeniu bloga[…]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Rolada biszkoptowa z jabłkami 9 lat, 4 miesiące temu
Składniki na biszkopt:0,5 szklanki mąki0,5szklanki cukru3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka przegotowanej, zimnej wody Przygotowanie:1. Białka należy ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej[…]
-
Ale Pyszota! dodał(a) nowy wpis, Domowa pizza na cieście drożdżowym 9 lat, 4 miesiące temu
Domowa pizza jest doskonałym pomysłem na obiad lub kolację.Przepis na ciasto jest standardowy i wielokrotnie sprawdzany.Nie pozostaje nic innego jak stworzyć własną wersję domowej pizzy wybierając standardowe lub[…]