Lukash

  • Okres przedświąteczny zazwyczaj kojarzymy z pierniczkami, choinką, świątecznymi dekoracjami, a także przeróżnymi wypiekami. Nastał czas na takie wypieki, a mianowicie na makowce! U nas w domu naprawdę lubimy ciasta[…]

  • Pewnie wszyscy słyszeliśmy o właściwościach zdrowotnych imbiru. Jest to naprawdę super korzeń mający w sobie wiele przydatnych organizmowi mikroelementów. Pomaga przemóc przeziębieniu, ponieważ ma działanie[…]

  • Zrobienie dobrej kawy to cała sztuka. Zaczynając od wyboru dobrych ziaren kawy, kończą metodą jej przygotowania i podania, wszystko to odgrywa dużą rolę w jej smaku. Naprawdę uwielbiam kawę, piję ją codziennie i[…]

  • Przepis dla prawdziwych ,,czekoholików”, czyli ciasto podwójnie czekoladowe. A tak naprawdę przepis nie tylko dla wielbicieli czekolady, a dla wszystkich łasuchów, bo mało kto mógłby się oprzeć temu, niezmiernie[…]

  • Dla mnie to jest smak dzieciństwa. Pamiętam gdy miałem zaledwie 3-4 lata, przychodziłem do babci z rana i pytałem ,,Babcia, masz syrniczki?”, pewnie jak każda babcia, nawet gdy nie miała, to w ciągu kilku minut[…]

  • Cinnamon rolls, to jeden z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych. Jest to nic innego jak słodkie drożdżówki z nadzieniem cynamonowym, polane lukrem. Lecz dzisiaj nie będzie tradycyjnie, dzisiaj[…]

  • Jesień… dynie są po prostu wszędzie, więc pora puszczać je w dzieło. Puree z dyni to nic innego jak mus z dyni, albo przecier z dyni. Służy bazą do wielu jesiennych przepisów. Są trzy sposoby przygotowania puree:[…]

  • Uwielbiam takie przepisy jak ten – mało składników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z wykorzystaniem tego, lubianego przez cała moją[…]

  • Dzisiaj przepis dla prawdziwych miłośników bananów. Chlebek bananowy w który zakochacie się z pierwszego kawałeczku. Lekki do zrobienia, mega mięciutki, bardzo wilgotny i bardzo bananowy. Co może być lepiej? Nie[…]

  • Lody, które udadzą się każdemu! Lody, które nie potrzebują maszyny do lodów! Lody, które po zamrożeniu nie mają krysztalików lodu! Tak, to właśnie przepis na perfekcyjne lody o bardzo oryginalnym i przyjemnym smaku[…]

  • Dziś przepis dla miłośników kuchni Koreańskiej, czyli ,,buldak” – pikantny kurczak zapiekany z serem. Mięciutki kurczak w bardzo pikantnym sosie z dużą ilością suszonego chilli i wszystko to przykryte grubą[…]

  • Czasami szukamy prostego przepisu na ciasto, które wszystkich zadziwi i zrobi furorę. Dziś właśnie będzie taki przepis! Proste do zrobienia, bardzo oryginalne w smaku i prezentujące się świetnie – ciasto z[…]

  • Tak, to właśnie ten smak z dzieciństwa – smak placuszków serowych. Dobrze pamiętam, jak będąc w przedszkolu karmiono nas bardzo podobnymi placuszkami na śniadanie. Jak nie dziwnie, ale to był jedyny posiłek który[…]

  • Nadszedł czas na lekkie, wiosenne, proste do zrobienia i zadziwiające smakiem sałatki, więc oto pierwsza z nich – sałatka z selerem naciowym i winogronem. W połączeniu wszystkie składniki idealnie się komponują.[…]

  • Soczysta, mięciutka, bardzo dobrze przyprawiona i naprawdę prosta do zrobienia karkówka w jogurcie. Dzięki jogurtu karkówka zdobyła bardzo przyjemny słodki przysmak, który robił ją wyjątkowo dobrą i bardzo dobrze[…]

  • Bomboloni, to tradycyjne pączki Włoskie, obtoczone w cukrze i nadziane kremem budyniowym. Są po prostu cudowne w smaku, mięciutkie, niezbyt słodkie, puszyste i leciutkie. Bomboloni w odróżnieniu od naszych pączków[…]

  • Jak to fajnie, gdy w jednym deserze są połączone najlepsze, najbardziej lubiane desery – brownie i sernik! Te połączenie to coś cudownego. Polubiłem to ciasto od pierwszego kawałeczku, po jego spróbowaniu odrazu[…]

  • Kolorowa, sycąca, pikantna i bardzo smaczna! Taka właśnie jest zupa meksykańska z mięsem mielonym. Z listy składników wygląda, że jest trudna do zrobieni, ale tak naprawdę, chociaż składników jest sporo, to proces[…]

  • Nawet trudno uwierzyć… to już 3 lata! Blogu ,,Kuchnia Łukasza” 3 lata! Nawet nie wyobrażacie na ile przepełniony jestem szczęściem, ale najpierw przepis, a potem już trochę ciekawych historii co się zmieniło za[…]

  • Ciasto ,,Makowa Panienka”, to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową przełożone cudownym kremem budyniowym z[…]

  • Załaduj więcej