Lena

  • Przegapiłam pierwsze urodziny mojego bloga. Nie, żeby była to jakaś wyjątkowa okazja, ale powiem szczerze nie sądziłam,że przez rok cały będzie mi się chciało pisać. W końcu zajęć mam sporo, zainteresowań też, więc[…]

  • Kiedyś szalałam za miętą. Babcia jej nie znosiła, bo panoszyła się w ogródku jakby była właścicielką. Na szczęście mimo usilnych prób pokonania pani mięty ta się nie dawała. Fascynacja miętą była, potem delikatnie[…]

  • Cały dzień chodził za mną obiad. Nie byle jaki…. Obiad na słodko. Czasem potrzebuję najeść się solidną porcją mięsa, a czasem mam ochotę na coś słodkiego, aromatycznego i przepysznego. To nie było tak, że[…]

  • Bez bicia przyznaję-czasem mrożonki ratują moje kulinarne życie. Ostatnio wracałam wymęczona z pracy-nigdy nie pomyślałabym, że branża okuciowa to tyle niespodzianek i zwrotów akcji, obiad jakoś nie chciał sam się[…]

  • Zawsze lubiłam ciastka z dynią jakie kupowałam w piekarni. Postanowiłam jednak, że zamiast kupować, zacznę je piec. Nie wiem czemu, ale za pieczenie zabrałam się akurat w dniu majówkowego wyjazdu. Uznałam,że porcja[…]

  • Nie jestem za dobra w powrotach do domu. Przez parę dni chodziłam rozkojarzona,z w głową w chmurach. Moja majówka była tak intensywna, że potrzebowałam kolejnego tygodnia na regenerację. Jednak kilometry spacerów[…]

  • Dziś chciałabym opowiedzieć co nieco o litewskiej kuchni, której przez ostatnie dni miałam okazję próbować, podpatrywać rodzinę w kuchni i zbierać przepisy. Asystowałam przy produkcji najprawdziwszych zeppelinów, i[…]

  • Powroty zawsze są bolesne. Nie lubię rozpakowywania, ba nie znoszę. 10 godzinna podróż potrafi wymęczyć, powiem szczerze dziś mój obiad sponsorować będzie garmaż i gotowe pierogi. Nie ma to jak 3 godziny po[…]

  • Od jakiegoś czasu nie mogę wyjść na zakupy i nie wrócić z co najmniej jednym awokado. Nie wiem skąd taka nagła miłość do niego? Miłość beznadziejna, ale za to jaka smaczna. No i stało się, doszłam do staniu[…]

  • Po dwóch bardzo przyjaznych pogodowo dniach nastąpił kolejny zwrot akcji. Mamy wciąż kwiecień, więc dziwić to nie powinno. Ale nie ukrywam-pogodowa huśtawka zaczyna coraz bardziej mnie irytować. W każdym razie[…]

  • Uwielbiam oglądać programy kulinarne, bardzo mnie relaksują,wprawiają w dobry nastrój i oczywiście inspirują. Mam parę ulubionych, jednym z nich jest na pewno program pewnej uroczej blondynki z Nowej Zelandii,[…]

  • Po zimie jestem łakoma świeżych i kruchych warzyw. O nowalijkach wiele mówi się niedobrego, i zasadniczo przekaz brzmiał -unikać i czekać na warzywa wprost z gruntu. Jako, że mam obok siebie doktora chemii[…]

  • Pogoda znów kazała mi wybrać się w kulinarną podróż w poszukiwaniu słońca, ciepła i ogólnej błogości. Wiadomo, na wszelkie smutki-duże i mniejsze, najlepsze są po prostu słodkości. Tym razem miałam ochotę na słodką[…]

  • Ostatnio niezwykle ucieszył mnie wolniejszy dzień. Dwie godziny luzu z rana i od razu mój poziom energii i samopoczucia osiągnął stany wysokie. Żeby było jeszcze milej postanowiłam zrobić coś dobrego na śniadanie.[…]

  • Kolejne intensywne dni w pracy i brak czasu. Cóż wiosna to idealny czas na prace budowlane. Kraj się buduje, my ciężko pracujemy i rośnie nam apetyt. Niestety czas nie jest z gumy, i po całym dniu wypisywania[…]

  • Niedawno w moim sklepiku z ekologicznym i domowym nabiałem, trafiłam na sernikową ricottę. Nie mogłam się oprzeć, kupić musiałam, tym bardziej,że miła sprzedawczyni zachwalała sernik zrobiony z ricotty. Dwa razy[…]

  • Od samego rana, ba od nocy już, marzył mi się makaron. We śnie jadłam go w jakiejś małej włoskiej knajpce-może nawet były to Włochy? Niestety nie przyjrzałam się za dobrze temu co za oknem. W każdym razie w dzień[…]

  • Jako dziecko na Wielkanoc dostawałam słodkości, czekolady, jajka z niespodzianką czy marcepanowe jajeczka. W tym roku zajączek przykicał tuż przed Wielkanocą i dostarczył mi zestaw różnych sosów. W zasadzie prezent[…]

  • Nie miałam w planie w mazurka na przeszłe już Święta. Ale najpierw tatko przez dwa dni-niby od niechcenia wspominałam o smaku mazurka jego prababci. Oczywiście nic nie sugerował, po prostu wspominał. No a potem[…]

  • To ciasto idealne dla tych, którzy nie chcą zbyt wiele czasu poświęcić na pieczenie przed Wielkanocą. To dobre ciasto dla tych, którzy chcą ciasto zrobić w parę chwil. Idealne dla tych, którzy lubią nowości na[…]

  • Załaduj więcej