Lena

  • Uff, tydzień chyli się ku końcowi. Jak wspaniale mówić to już w środę! W piękną, słoneczną środę. Ale i zakatarzoną. Niestety, kolejny atak alergii, wiwat wiosno. Ale nie ważne, jutro mam wolny dzień. A przy okazji[…]

  • Delikatna i lekka zupa. Do tego naprawdę szybka do zrobienia. To było coś co chodziło za mną od kilku dobrych dni. Porcja domowej zupy. Tym razem zrobiłam bardzo słoneczny krem marchewkowy z dodatkiem batata. W sam[…]

  • Ciasto z brzoskwiniami. I już pachnie latem, słońcem i beztroską… Nie wiem jak Wam, ale mi brzoskwinie nieodłącznie kojarzą się z wakacjami. Niestety wakacje nie mogą trwać cały rok, ale w kuchni możemy je[…]

  • Najlepsze ciasto czekoladowe świata. Takie słowa usłyszałam po zjedzeniu pierwszego kawałka tego wypieku. Nie powiem zrobiło mi się miło. Ale nie mogłam zaprzeczyć. To zdecydowanie najlepsze czekoladowe ciasto na[…]

  • Rabarbar. Mój kochany rabarbar. Dla jednych po prostu łodyga, dla mniej smak maja. Niezbędny atrybut wiosny. Kiedy pojawia się w warzywniaku, wszystko nagle się jakby prostsze, bardziej kolorowe i wszystkie złe[…]

  • Czas na konkretny obiad. Kupiłam schabowe kotlety, ale nie miałam ochoty na zwykłego schaboszczaka, zrobiłam więc naprawdę szybkie i niekłopotliwe roladki z serem. Pyszne, sycące, bardzo proste w przygotowaniu. W[…]

  • Podczas łódzkiego weekendu, odwiedziłam kilka kulinarnych miejsc. O jednym z nich teraz opowiem. Spacerując po Piotrkowskiej mijałam dziesiątki, albo i setki lokali. I większość kusiła i ciężko było coś wybrać![…]

  • Czyszczenie lodówki. Lubię to robić, bo zasadniczo lubię czystość. No i sprzątanie to mój sposób na relaks. Naprawdę, kiedy sprzątam uspokajam się, dystansuję do problemów, a skupienie się na prozaicznych[…]

  • Wybaczcie mi tę angielską nazwę, ale tytuł- Ciasteczka Matcha, nie brzmiał tak samo uroczo po polsku, jak po angielsku. A jako, że te ciasteczka są pysznie urocze, musiałam je tak nazwać. Matcha. Sproszkowana[…]

  • Kolejny weekend, który sponsorował deszcz, grad i burze. W przerwie między opadami deszczu, udało mi się wyskoczyć na półgodzinną rowerową wycieczkę. Dla pewności jeździłam blisko domu, bo jazdy z parasolem nad[…]

  • Już dawno uważałam,że sernik w śniadaniowej porze, to najlepsze co może się przydarzyć w czasie weekendu. Lekkie serniczki to super opcja, kiedy chce mi się zjeść słodkie i pyszne śniadanie i przygotować je w kilka[…]

  • No i nasza mnie ochota na ciasto. Jesienią ta potrzeba jest jakby większa i bardziej pilna. Domowe ciasto, ten kojący aromat jaki wydobywa się z piekarnika, to po prostu zapach domu…. Jesienią i zimą, do wypieków[…]

  • To był dziwny weekend. Miałam tyle planów, a tymczasem pogoda popsuła je wszystkie. Już w sobotę czułam deszczową niedzielę. Jak zwykle przy zmianie frontu, odzywają się moje zatoki, co oznacza walkę z bólem głowy[…]

  • Najbardziej maślana babka świata. Najbardziej delikatna babka na świecie. Mięciutka, o zniewalającym wręcz aromacie. Taka jest właśnie maślana babka. W zasadzie to podwójnie maślana. Pyszna, rozpływająca się w[…]

  • Kto nie ma takiego dnia, że czekolada się do nie uśmiecha całą sobą i po prostu trzeba coś z nią zjeść, bo człowiek gotów się udusić! No i mnie dopadł taki dzień. Po prostu jak tylko wyszłam z pracy, wiedziałam, że[…]

  • Długi weekend. Długie i leniwe śniadania. W tym roku miałam to szczęście, że mam cały wolny tydzień. Dawno nie miałam takiego luksusu! Co prawda zaliczyłam w styczniu tydzień bez pracy, ale za to miałam zapalenie[…]

  • Do Gorącej kiełbasiarni chciałam zajrzeć od dawna. No bo co tu ukrywać, z dużą chęcią i zapałem oglądam Kuchenne Rewolucje. I jakoś tak, Gorąca Kiełbasiarnia mnie kusiła. A jako, że byłam w Łodzi, nie mogłam sobie[…]

  • To ciasto jest już klasykiem w moim domu. Ma swoich wiernych fanów. W tym roku zostałam przekonana, żeby zamiast tradycyjnego sernika zrobić zielone ciasto. Ale jako, że nie lubię nudy, zrobiłam je odrobinę[…]

  • To bardzo prosty przepis, na babkę, którą można zrobić last minute i podać na świąteczny stół. To taka babka dla tych co nie lubią godzinami stać w kuchni, początków cukierników, czy po prostu tych, którzy nie chcą[…]

  • Załaduj więcej