La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Aromatyczna zupa grzybowa (Crema di funghi) 4 lata, 11 miesięcy temu
SKŁADNIKI300 g mrożonych grzybów 200 g suszonych grzybów1 cebula1 marchew1 ziemniak1/2 seleratymianeksól, pieprz2 łyżki masłaszklanka śmietany kremówki****INGREDIENTI300 g di funghi surgelati300 g di funghi secchi1[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Babka cytrynowo-pomarańczowa z makiem (Ciambella con agrumi e semi di papavero) 4 lata, 11 miesięcy temu
Zapraszam Was na lekką jak puch, prostą i szybką w przygotowaniu babkę z makiem intensywnie pachnącą cytrusami. Mam nadzieję, że skradnie Wasze podniebienia 😉 polecam serdecznie!SKŁADNIKIBabka350 g mąki[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Makaron z kalafiorem romanesco, suszonymi pomidorami i anchois (Pasta con cavolfiore romanesco, pomodori secchi e alici) 4 lata, 11 miesięcy temu
SKŁADNIKI320 g dowolnego makaronu1 kalafior romanesco40 g anchois w oleju10 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnkusól, pieprzoliwa z oliwek****INGREDIENTI320 g di pasta1 di cavolfiore romanesco40 g di alici all’olio10[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Świąteczny chleb miodowo-korzenny (Pain d’epices) 4 lata, 11 miesięcy temu
Pain d’epices, francuski chleb z miodem i przyprawami, idealny na świąteczny stół jako dodatek do wigilijnego śledzia lub sałatki jarzynowej. Wilgotny, aromatyczny o przyjemnym korzennym aromacie. Polecam[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pasztet z tuńczyka, bez pieczenia 4 lata, 11 miesięcy temu
Już od dobrych kilku lat na naszym wigilijnym stole pojawia się pasztet z tuńczyka. Prosta i szybka przystawka, niewymagająca pieczenia, którą można przygotować dzień przed świętami. Pasztet jest niesamowicie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Waniliowo-kakaowe laski Mikołaja 4 lata, 11 miesięcy temu
Dziś pierwszy grudnia, pierwszy dzień Adwentu… idealny dzień na rozpoczęcie planowania świątecznego menu. Jeżeli szukacie kulinarnych inspiracji, serdecznie zapraszam Was do siebie 😉 W najbliższych dniach będę[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Drobiowe pulpety z papryką w sosie pomidorowym (Polpette di pollo e peperoni con sugo di pomodoro) 4 lata, 12 miesięcy temu
SKŁADNIKI (na ok. 7 sztuk pulpetów)Pulpeciki500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka1 czerwona papryka1 szalotka2 jajka3-4 łyżki bułki tartej1 łyżeczka rozmarynusól, pieprz Sos pomidorowy700 ml passaty pomidorowej<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, 10 przepisów na rozgrzewające i sycące zupy (10 ricette per zuppe invernali) 4 lata, 12 miesięcy temu
W chłodne i mroźne dni nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy. Dziś 10 naszych ulubionych i sycących zup, które nie tylko rozgrzeją, ale też poprawią nastrój 😉 Smacznego!Rozgrzewająca zupa cebulowa (Zuppa di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kładzione kluski ze słodkich ziemniaków z czosnkowym masełkiem (Gnocchi di patate dolci con burro all'aglio) 4 lata, 12 miesięcy temu
Dziś przygotowałam kluseczki, których kolor poprawi nastrój nawet w najbardziej jesienny i pochmurny dzień. Kladzione kluski z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków są bardzo delikatne w smaku a niezapomniany i[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zupa dyniowa z porem (Vellutata di zucca e porri) 5 lat temu
SKŁADNIKI700 g miąższu dyni500-750 ml bulionu warzywnego2 pory1-2 gałązki tymiankukilka plasterków wędzonej szynkisól, pieprz oliwa z oliwek****INGREDIENTI700 g di polpa di zucca500-750 ml di brodo vegetale2 porri<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Migdałowe ciasto z jabłkami i marcepanem (Torta di mele e marzapane) 5 lat temu
Ciasta z jabłkami mogłabym jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzą. Wciąż szukam nowych przepisów, żeby nie piec na okrągło jabłek pod kruszonką, SKŁADNIKI Ciasto200 g mąki pszennej 150 g mąki migdałowej<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, 20 przepisów z dynią (20 ricette con la zucca) 5 lat temu
Dynia jest nie tylko ozdobą wnoszącą ciepłe kolory jesieni do naszych domów. Jest także smacznym składnikiem wielu przepisów. Z dyni możemy wyczarować niezliczoną ilość przepisów np. na kremowe risotto, aromatyczny[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Potrawka z dynią, soczewicą i jarmużem (Zucca con lenticchie e cavolo riccio) 5 lat temu
Potrawka z dynią, soczewicą i jarmużem, jednogarnkowe danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Danie jest bardzo pożywne, bogate w wartości odżywcze, rozgrzewające i bardzo smaczne. Polecam[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Marchewkowa granola (Granola alle carote) 5 lat temu
Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na SKŁADNIKI 200 g płatków owsianych200 g marchwi100 g orzechów150 g migdałów50 g pestek dyni50 g pestek słonecznika40 ml oliwy z oliwek4-5 łyżek miodu1 łyżeczka[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Bułeczki z ziarnami (Panini ai cereali) 5 lat temu
SKŁADNIKI (na ok. 7 bułeczek)150 g mąki pszennej150 g mąki razowej 200 g wody w temperaturze pokojowej5 g miodu5 g soli2 g drożdży w proszku50 g ziaren (pestki dyni, słonecznika, sezamu i lnu) + 15 g ziaren do[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Jabłkowa tarta z karmelem (Crostata di mele e caramello) 5 lat temu
Kruche ciasto, soczyste jabłka i słodki karmel. Napiszę tylko jedno: „niebo w gębie”, czy jak kto woli „rozkosz dla podniebienia”;) Dzis zapraszam Was na niezwykłą tartę, którego nikogo nie pozostawi obojętnym.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Placuszki ze słodkich ziemniaków (Pancake di patate dolci) 5 lat temu
Mam dla Was propozycję na śniadanie w wersji jesiennej. Pyszne placuszki ze słodkich ziemniaków, złociste na zewnątrz, w środku pulchne i bardzo delikatne. Placuszki są idealne zwłaszcza dla osób, które w diecie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Jak zrobić idealny domowy makaron? 5 lat, 1 miesiąc temu
Przygotowanie świeżego, domowego makaronu to zawsze chwila wielkiej satysfakcji. Przynajmniej dla mnie to chwila magiczna, porównywalna z pieczeniem chleba.Przygotowanie makaronu nie jest trudną sztuką, warto[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, 10 zapiekanek makaronowych (10 ricette per pasta al forno) 5 lat, 1 miesiąc temu
Z okazji Dnia Makaronu przygotowałam listę 10 zapiekanek z makaronem, które pojawiły się na moim blogu i cieszyły się Waszym zainteresowaniem, za co bardzo dziękuję! Polecam serdecznie i życzę smacznego 🙂 ****Per[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Jak ugotować makaron al dente? Wszystkie sztuczki, jakie powinniśmy znać, aby przygotować makaron idealny. 5 lat, 1 miesiąc temu
Często piszecie do mnie i pytacie, czy znam sposoby na przygotowanie makaronu idealnego. Pytacie: jak go ugotować, żeby był al dente, kiedy dodajemy sól, jak wybrać dobrej jakości makaron, jak to jest z tym olejem,[…]
- Załaduj więcej