La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Krakersy z czosnkiem i szczypiorkiem (Cracker all'aglio e erba cipollina) 4 lata, 10 miesięcy temu
Co powiecie na domową wersją krakersów z czosnkiem i szczypiorkiem? Proste i szybkie w przygotowaniu bez zbędnych dodatków, jakie możemy znaleźć w gotowych krakersach dostępnych w sklepach. Krakersy najlepiej[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Risotto z gorgonzolą i kapustą (Risotto con gorgonzola e verza) 4 lata, 10 miesięcy temu
SKŁADNIKI400 g kapusty włoskiej 250 g ryżu do risotto 100 g sera gorgonzola2 szalotki2 ząbki czosnku150 ml białego wina40 g masłaparmezansól, pieprz oliwa z oliwek****INGREDIENTI400 g di verza250 g riso100 g di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Lasagne ze szpinakiem i wędzonym łososiem (Lasagne con spinaci e salmone affumicato) 4 lata, 10 miesięcy temu
Zapraszam Was na lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem z dodatkiem kremowego sosu beszamelowego. Delikatna, aromatyczna, wprost rozpływająca się w ustach zapiekanka makaronowa, której nie sposób odmówić ;)[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Owsianka bananowo-kokosowa (Porridge alla banana e cocco) 4 lata, 10 miesięcy temu
SKŁADNIKI (2 porcje)140 g płatków owsianych200 g wody200 g mleka kokosowego lub krowiego1 banan1 łyżka masła 3 łyżki miodupłatki kokosowegorzka czekoladaszczypta soli****INGREDIENTI (2 persone)140 g di fiocchi di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczony łosoś w panierce miodowo-musztardowej (Filetti di salmone in crosta di miele e senape) 4 lata, 10 miesięcy temu
SKŁADNIKI4 filety z łososia (150-200 g każdy)4 łyżki octu jabłkowego2 łyżki musztardy2 łyżki miodu4 łyżki oliwy z oliwek1-2 łyżki sezamu50 g bułki tartejsól, pieprz****INGREDIENTI4 pezzi di filetto di salmone[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Brukselka z boczkiem i daktylami (Cavoletti di Bruxelles e datteri) również 4 lata, 10 miesięcy temu
Brukselkę albo się lubi, albo wręcz niecierpi. Kiedyś sama należałam do tej drugiej grupy osób. Niestety wspomnienia przedszkolnych obiadów na długo pozostały w mojej pamięci i przez dlugi czas brukselkę omijałam[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Najpopularniejsze przepisy 2019 roku (Le ricette più popolari del 2019) 4 lata, 10 miesięcy temu
Witajcie w 2020 roku!!! Jak co roku 1 stycznia podsumowuję ostatni rok blogowania. Chciałam podziękować Wam za Waszą obecność na blogu, za wszystkie odwiedziny, wiadomości i komentarze. Bardzo doceniam Wasze[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Włoska sałatka "capricciosa" (Insalata capricciosa) 4 lata, 11 miesięcy temu
Sałatka „capricciosa” to absolutny klasyk kuchni włoskiej pochodzący z Piemontu. Sałatka jest jedną z najbardziej lubianych i znanych przekąsek, niemal niezastąpiona na stołach w czasie świąt, imprez i wszelakich[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Szampańskie trufle czekoladowe (Tartufi di cioccolato allo champagne) 4 lata, 11 miesięcy temu
SKŁADNIKI (na ok. 30 sztuk)250 g gorzkiej czekolady125 ml śmietany kremówki 75 ml szampana lub białego wina musującego2-3 łyżki gorzkiego kakao****INGREDIENTI (per ca. 30 pezzi)250 g di cioccolato fondente125 ml di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wesołych Świąt!!! (Auguri di Buone Feste!!!) 4 lata, 11 miesięcy temu
Święta Bożego Narodzenia to niezwykły czas, przepełniony radością i ciepłą atmosferą. Życzę Wam, aby były one wyjątkowe, a chwile spędzone razem z rodziną były i niezapomniane.Niech napełnią Was pozytywną energią i[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, 40 przepisów na świąteczne słodkości (40 ricette per dolci natalizi) 4 lata, 11 miesięcy temu
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż… przed nami radosne chwile spędzone z najbliższymi, ale także ucztowanie przy suto zastawionym stole. Nieodłącznym elementem menu są świąteczne słodkości, ciasta, ciasteczka,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Świąteczny pudding (Christmas pudding) 4 lata, 11 miesięcy temu
Przepis na świąteczny pudding miałam w swoim przepiśniku już od wielu lat, jakoś omijałam go szerokim łukiem a szkoda, bo od pierwszego kęsa, ciasto to skradło moje podniebienie 😉 Pudding pieczony jest w kąpieli[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Lasagne z sosem mięsno-grzybowym (Lasagne bianche con funghi e carne) 4 lata, 11 miesięcy temu
SKŁADNIKI250 g makaronu typu lasagne100 g parmezanuRagù mięsno-grzybowe250 g mięsa mielonego wieprzowego250 g mięsa mielonego wołowego 500 g grzybów 1 marchew1 cebula1 łodyga selera naciowego2 ząbki czosnku2[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ryby na Wigilię. Co zamiast karpia? (Ricette con il pesce per la Vigilia di Natale) 4 lata, 11 miesięcy temu
„Jaka ryba zamiast karpia?” W ostatnich dniach dostałam kilka takich wiadomości. Wiem, że jest wiele osób, które nie przepadają za karpiem, wiele w tym ja, z powodu miejsca zamieszkania nie mają do niego dostępu. I[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tort piernikowy (Torta alle spezie) 4 lata, 11 miesięcy temu
W zeszłym roku na naszym stole królował SKŁADNIKIBiszkopt*470 g mąki pszennej 150 g cukru brązowego200 ml oleju200 ml jogurtu naturalnego150 ml mleka1 łyżeczka sody oczyszczonej3 łyżeczki proszku do pieczenia2[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczony łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim (Salmone in crosta fi sfoglia con spinaci) 4 lata, 11 miesięcy temu
Łosoś zapiekany w cieście francuskim może być niezwykle smacznym, a jednocześnie eleganckim daniem na wigilijnym stole. Szpinak i musztarda, która pokrywa łososia, nadaje mu pikantności i wyjątkowego charakteru.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Panna cotta z makiem i białą czekoladą (Panna cotta con semi di papavero e cioccolato bianco) 4 lata, 11 miesięcy temu
Panna cotta to idealny deser, który sprawdzi się na zarówno na dużych przyjęciach, jak i na niewielkich spotkaniach. Dziś proponuję Wam świąteczną wersję panny cotty z makiem z dodatkiem białej czekolady.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczeń rzymska (Terrina di carne) 4 lata, 11 miesięcy temu
SKŁADNIKI250 g wołowiny 250 g wieprzowiny 100 g gotowanej szynki50 g parmezanu2 jajka1 łyżeczka suszonego tymiankumajeranekgałka muszkatałowasól, pieprz****INGREDIENTI250 g di lonza tritata250 g di fesa di vitello[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Świąteczne pierniczki (Biscotti speziati di Natale) 4 lata, 11 miesięcy temu
SKŁADNIKI Pierniczki200 g mąki pszennej100 g cukru brązowego120 g miękkiego masła50 ml miodu1 żółtko1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru w proszku1/2 łyżeczki goździków w proszkuszczypta gałki muszkatałowej<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Muffinki piernikowe (Gingerbread muffin) 4 lata, 11 miesięcy temu
SKŁADNIKI (na 12 sztuk)Muffin300 g mąki pszennej 140 g masła100 g cukru trzcinowego200 ml mleka2 jajka3 łyżki miodu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki gałki[…]
- Załaduj więcej