La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Gnocchi zapiekane ze szpinakiem, wędzonym łososiem i beszamelem (Gratin di gnocchi con spinaci e salmone affumicato) 4 lata, 9 miesięcy temu
Jeżeli pozostały Wam kopytka lub gnocchi z obiadu, możecie wykorzystać je do przygotowania dzisiejszej zapiekanki. Ugotowane kluseczki z kremowym sosem beszamelowym z dodatkiem szpinaku i wędzonego łososia po[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Domowe masło migdałowe (Burro di mandorle) 4 lata, 9 miesięcy temu
Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na domowe SKŁADNIKI400 g migdałów bez skórki2-3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)1/2 łyżeczki soli****INGREDIENTI400 di mandorle pelate2-3 cucchiaini di cannella[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kuczak curry w sosie śmietanowym (Pollo al curry e panna) 4 lata, 9 miesięcy temu
SKŁADNIKI800 g piersi z kurczaka250 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka250 ml śmietany 30 g masła2 cebule2 łyżki curry 1/2 łyżeczki imbiruszczypta ostrej papryki1 łyżka mąkisól, pieprzoliwa z oliwek****INGREDIENTI<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Smażone banany w cieście (Banane fritte in pastella) 4 lata, 9 miesięcy temu
Na słodkie rozpoczęcie tygodnia zapraszam Was na słodką przekąskę, smażone banany w cieście naleśnikowym z nutką cynamonu. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, wprost rozpływające się w ustach. Uwielbiane[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Donuts – amerykańskie pączki z czekoladowym lukrem 4 lata, 9 miesięcy temu
Zapraszam Was na donuts, amerykańskie pączki z dziurką, niesamowicie lekkie i puszyste jak piórko. Donuty podobnie jak polskie pączki smażone są w głębokim tłuszczu i przygotowane z ciasta drożdżowego; różnią się[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Parmezanowe chipsy (Chips di parmigiano) 4 lata, 9 miesięcy temu
Parmezanowe chipsy mogą być smacznym zamiennikiem tradycyjnych ziemniaczanych chipsów. Proste i szybkie w przygotowaniu, niewymagające smażenia ani użycia wielu składników. Wystarczy tylko parmezan i 5 minut[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Słodkości na Tłusty Czwartek (Dolci di Carnevale) 4 lata, 9 miesięcy temu
Bomboloni alla crema – włoskie pączki z kremem budyniowymPieczone pączki z marmoladą pomarańczową (Krapfen al forno con marmellata di arance)Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera)
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe ciasto z owocami kaki – persymony (Torta di cachi e cioccolato) 4 lata, 9 miesięcy temu
Nie ma to jak rozpocząć nowy tydzień od czegoś slodkiego 😉 zapraszam Was na mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z owocami persymony. Niezwykły deser, który łączy słodycz owocu kaki z gorzkim kakao i kremową polewą[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Słodkie co nieco na Walentynki – serce z ciasta francuskiego z kremem czekoladowo-pomarańczowym (Cuore di sfoglia con crema al cioccolato e arancia) 4 lata, 9 miesięcy temu
Jeżeli szukacie przepisu na coś słodkiego na walentynkową kolację, polecam Wam prosty i niewymagający wielu przygotowań deser. Serca z ciasta francuskiego przełożone aromatycznym kremem czekoladowo-pomarańczowym z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami (Spaghetti con polpettine al sugo di pomodoro) 4 lata, 9 miesięcy temu
SKŁADNIKISos pomidorowy800 g passaty pomidorowej10 listków bazylii1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżeczki cukrusól, pieprz oliwa z oliwekPulpeciki (ok. 20 sztuk)300 g mięsa mielonego z kurczaka50 g bułki tartej2 ząbki[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Smażona flądra po francusku (Platessa alla mugnaia in padella) 4 lata, 9 miesięcy temu
Smażona flądra po francusku to nasza ulubiona forma przygotowania ryby, którym nie mogłam się z Wami nie podzielić. Przepis jest klasykiem kuchni francuskiej, niezwykle prostym i szybkim do przygotowania. Klarowane[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zupa kokosowa z kurczakiem (Zuppa speziata al cocco con pollo) 4 lata, 9 miesięcy temu
SKŁADNIKI400 g filetów z piersi z kurczaka400 ml wody200 ml mleka kokosowego200 ml bulionu z kurczaka 3 cebulki dymki5 cm świeżego imbiru2 limonki1 papryczka chilioliwa z oliweksól****INGREDIENTI400 g di petto di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Gulasz węgierski (Gulasch ungherese) 4 lata, 9 miesięcy temu
Gulasz jest z pewnością jedną z najbardziej znanych potraw kuchni węgierskiej. Sukces tego dania tkwi w prostocie przygotowania, długim gotowaniu i dodatku aromatycznej papryki, królowej kuchni węgierskiej, bez[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe ślimaczki z czekoladą (Girelle al cioccolato) 4 lata, 9 miesięcy temu
Czy może być coś smaczniejszego niż domowe, własnoręcznie upieczone drożdżówki i ich maślany zapach roznoszący się po całym mieszkaniu? Czekoladowe, miękkie, puszyste, długo zachowujące świeżość, wprost idealne na[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Indyk w sosie jogurtowym (Tacchino con salsa alla yogurt) 4 lata, 9 miesięcy temu
Dziś zapraszam Was na danie proste, szybkie i niezwykle smaczne. Indyka w aksamitnym sosie jogurtowym z pewnością pokochają dzieci i mamy szukające przepisów na obiad do przygotowania w 30 minut.Dodatek cebuli,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone pałki kurczaka w pomarańczach (Pollo al forno con arancia) 4 lata, 10 miesięcy temu
SKŁADNIKI6 pałek kurczaka2 fenkuły 2 pomarańcze3 łyżki mąki1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka suszonego tymianku2 łyżeczki soku z cytryny150 ml bulionu warzywnego150 ml soku pomarańczowego oliwa z oliwek sól,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Chleb z ziemniakami i ziarnami, bez wyrastania (Pane di patate con semi, senza lievitazione) 4 lata, 10 miesięcy temu
Co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Możemy upiec chleb, który przygotowuje się błyskawicznie, nie potrzebuje wyrastania, jest miękki, wilgotny z niezwykle chrupiącą skórką. Chlebek wzbogaciłam o dodatek pestek[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tarta z kruszonką i kremem z ricotty (Sbriciolata alla ricotta) 4 lata, 10 miesięcy temu
SKŁADNIKICiasto kruche300 g mąki pszennej150 g cukru100 g masła1 jajkoszczypta soliKrem z ricotty500 g ricotty150 g cukru1 laska wanilii1 cytryna****INGREDIENTIPasta frolla300 g di farina150 g di zucchero100 g di Czytaj dalej
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Makaron orecchiette z brokułami, suszonymi pomidorami i tuńczykiem (Orecchiette con broccoli, pomodori secchi e tonno) 4 lata, 10 miesięcy temu
SKŁADNIKI 320 g makaronu typu orecchiette150 g tuńczyka w oleju400 g różyczek brokuła 5 suszonych pomidorów2 ząbki czosnkuoliwa z oliweksól, pieprz****INGREDIENTI250 g di orecchiette150 g di tonno sott’olio400 g di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczona ricotta z ziołami (Ricotta al forno con erbe aromatiche) 4 lata, 10 miesięcy temu
Wielu z Was zauważyło, że na blogu znajduje się sporo przepisów z ricottą w roli głównej. Nie będę ukrywała, że jest to jeden z moich ulubionych włoskich przysmaków. Ricottę doceniam nie tylko za jej delikatny,[…]
- Załaduj więcej