La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Puszyste pancakes z ricotty (Pancakes soffici alla ricotta) 6 lat, 3 miesiące temu
Na dobry początek tygodnia zapraszam Was na lekkie jak chmurka pancakes. Bardzo delikatne i mega puszyste placuszki z dodatkiem owoców, domowych konfitur lub miodu są idealnym pomysłem na szybkie i niezwykle[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Morszczuk pieczony w pergaminie z pomidorkami i oliwkami (Nasello al cartoccio co pomodorini e olive) 6 lat, 4 miesiące temu
Na piątkowy obiad polecam Wam morszczuka pieczonego w pergaminie. Jeżeli nigdy nie próbowaliście tak przygotowanej ryby, serdecznie Wam polecam. Pieczenie w pergaminie to specjalna technika pieczenia, która łączy w[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Puszysta babka z borówkami i jogurtem greckim (Ciambella con mirtilli e yogurt greco) 6 lat, 4 miesiące temu
Sezon na borówki w pełni i dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na babkę z tymi pysznymi owocami, prawdziwym smakołykiem na wakacyjne dni. Do przygotowania babki wykorzystałam jogurt grecki, który[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ziołowe tagliatelle z indykiem i papryką (Tagliatelle con tacchino, peperoni e erbe aromatiche) 6 lat, 4 miesiące temu
Na poniedziałkowy obiad proponuję Wam szybkie danie makaronowe do przygotowania w niecałe 30 minut: żólto-zielone tagliatelle paglia e fieno z indykiem, kolorową papryką i czerwoną cebulą. Dodatek ziół[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ciasto z jabłkami, jeżynami i migdałową kruszonką (Crumb cake alle mele e more) 6 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKICiasto200 g mąki pszennej170 g masła (miękkiego)100 g cukru trzcinowego8 g proszku do pieczenia3 jajka 1 żółtkoszczypta soli Kruszonka75 mąki pszennej 75 g mąki migdałowej75 g cukru trzcinowego75 g masła[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Panna cotta z mango (Panna cotta al mango) 6 lat, 4 miesiące temu
Zapraszam Was na typowo włoski deser, panna cotta, który ciut zmodyfikowałam poprzez dodanie puree z mango. Otrzymujemy złocisty deser w kolorze słońca, kremowy, delikatny i niesamowicie smaczny. W sam raz na letni[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczona feta w pomidorach z oliwkami i czerwoną cebulą (Feta al forno con pomodori, olive nere e cipolla rossa) 6 lat, 4 miesiące temu
Dziś zabieram Was w podróż do Grecji, która słynie nie tylko z pięknych krajobrazów, ale również z przepysznego jedzenia. Z Grecji pochodzi bardzo popularny na całym świecie ser feta, kruchy ser produkowany z mleka[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Warsztaty w szkole gotowania "Cucina Italiana" i truskawkowy cheesecake w szklankach (Scuola de La Cucina Italiana e cheesecake nel bicchiere alle fragole) 6 lat, 4 miesiące temu
Kilka tygodni temu z okazji festiwalu kulinarnego „Milano Food Week” zostałam zaproszona na kurs gotowania. Tym razem to nie ja a Emma miała za zadanie przygotować przepyszny, letni deser, idealny na podwieczorek[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Frittata z groszkiem i wędzonym łososiem (Frittata con piselli e salmone affumicato) 6 lat, 4 miesiące temu
Kiedy nie wiem, co przygotować na szybki posiłek, wtedy ratuje mnie pomysł na uniwersalną frittatę i to co akurat znajdę w lodówce. Tym razem padło na łososia wędzonego i resztkę groszku z sałatki. Wystarczyło[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tarta na francuskim cieście z czereśniami (Torta di sfoglia alle ciliegie) 6 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI200 g czereśni80 g cukru trzcinowego30 g mąki 30 g masła 200 ml mleka2o0 ml śmietany 30%1 cukier waniliowy3 jaja1 opakowanie ciasta francuskiegocukier puder ****INGREDIENTI200 g di ciliegie80 g di Czytaj dalej
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Makaron z pesto z bakłażana (Pasta con pesto di melanzane) 6 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI (4 porcje)Pesto z bakłażana3 średnie bakłażany50 g migdałów bez skórki 30 g startego parmezanu40-60 ml oliwy extravergine d’oliva 5 listków bazylii5 listków mięty sól, pieprz400 g makaronu (w przepisie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) 6 lat, 5 miesięcy temu
Oggi vorrei condividere con Voi un secondo piatto tipico della cucina americana, molto amata in ogni angolo del globo. Sto parlando dei nuggets di pollo ricoperti da una croccante panatura, serviti con il ketchup[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tarta na francuskim cieście z bakłażanami i suszonymi pomidorami (Torta salata con melanzane e pomodori secchi) 6 lat, 5 miesięcy temu
SKŁADNIKI1 opakowanie ciasta francuskiego2 średnie bakłażany1 cebula2 ząbki czosnku2 jaja150 g ricotty50 g startego parmezanu lub innego sera40 g suszonych pomidorów100 ml mlekanatka pietruszkisól, pieprzoliwa z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Letnie bruschette na 4 sposoby (Bruschette: 4 ricette per l'estate) 6 lat, 5 miesięcy temu
Zapraszam Was na typową włoską przekąskę, bez której prawdę powiedziawszy nie wyobrażam sobie letnich popołudniowych weekendów. Przygotowałam letnie bruschette na 4 sposoby: z ziołowym serkiem, pomidorkami i[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tarta sernikowa z czekoladą (Crostata di ricotta e gocce di cioccolato) 6 lat, 5 miesięcy temu
Ciasto, na które dziś Was zapraszam powstało na prośbę Emmy i jej koleżanek ze szkoły na piknik z okazji zakończenia roku szkolnego. Dzieci prosiły o ciasto, które będzie sernikiem i tartą, takie 2 w jednym,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Placuszki z bakłażanem (Frittelle di melanzane) 6 lat, 5 miesięcy temu
Pierwsze sezonowe bakłażany już pojawiły się w sklepach, więc nie mogłam sobie odmówić usmażenia kilku placuszków z ich wykorzystaniem. Aż dziwne, że do tej pory nie podzieliłam się z Wami tym przepisem 😉 Latem[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Szaszłyki z pulpecikami z kurczaka, grillowaną cukinią i dipem jogurtowo-ziołowym (Spiedini di polpettine di pollo con zucchine grigliate e salsa di yogurt alle erbe aromatiche) 6 lat, 5 miesięcy temu
Se avete voglia di un piatto di carne semplice ma allo stesso tempo sfizioso e stuzzicante, questi spiedini faranno certamente al caso Vostro. Gli spiedini sono composti con delle gustose polpettine di pollo,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kakaowa tarta z kremem z białej czekolady z malinami (Crostata al cacao con crema al cioccolato bianco e lamponi) 6 lat, 5 miesięcy temu
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, zapraszam Was na przepyszną tartę, której nie może zabraknąć w wiosenno-letnim menu.Tarta na kruchym, kakaowym cieście z delikatnym kremem na bazie ricotty i białej czekolady z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ziemniaczana zapiekanka z cukinią (Parmigiana bianca di zucchine e patate) 6 lat, 5 miesięcy temu
SKŁADNIKI500 g ziemniaków300 g cukinii100 g startego parmezanu2 jajka2 białka2 ząbki czosnkubazyliaszczypiorekoliwa z oliweksól, pieprz****INGREDIENTI500 g di patate300 g di zucchine100 g di parmigiano reggiano2 uova2 albumi
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kolorowa sałatka z kotletem sojowym (Insalata con cotolette di soia e verdure) 6 lat, 5 miesięcy temu
Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per chi segue una dieta vegetariana o vegana. L’ingrediente principale della ricetta è rappresentato dalle cotolette di soia, servite con dell’insalata fresca,[…]
- Załaduj więcej