wiecejwarzyw.pl
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Sałatka z pieczonego kalafiora z migdałami 5 lat, 6 miesięcy temu
Wieki temu kiedy z przyjaciółkami spotykałyśmy się na wakacyjne plotki często naszą przekąską był kalafior. Wtedy był ugotowany na miękko, rozgnieciony widelcem z dodatkiem ogromnej ilości masła i bułeczki. Do dziś[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Curry z kalafiorem 5 lat, 6 miesięcy temu
Curry to sposób przygotowywania potraw w kuchni indyjskiej. Najczęściej w curry znajdziemy mięso, ser i warzywa. Wszystkie składniki zanurzone są w aromatycznym sosie.
Odmian curry jest bardzo dużo. Smak zależy od[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Mini pizze kalafiorowe 5 lat, 6 miesięcy temu
Pizze uwielbia każdy. Nie ma co do tego wątpliwości. A gdyby tak zrobić spód do pizzy z kalafiora? Da się i wychodzi z tego coś pysznego.
Pamiętajcie, że im cieńszy spód tym bardziej chrupiący. I nie nakładajcie[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Pieczone nuggetsy z kalafiora 5 lat, 6 miesięcy temu
Nuggetsy to fajny pomysł na zjedzenie całego kalafiora na raz. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha chrupiących kawałków kalafiora. Ciężko się od nich oderwać.
Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika.[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Makaron zapiekany z kalafiorem i pomidorami 5 lat, 6 miesięcy temu
Makaron, kalafior, pomidory i kremowy sos. Pyszny obiad murowany. Zazwyczaj proste składniki dobrej jakości dają zaskakujący efekt. Tak jest i w tym wypadku.
Ilość świeżej chilli dopasujcie do swoich kubków[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Kalafior 5 lat, 6 miesięcy temu
Całą zimę czekałam na nowalijki. Uwielbiam czas kiedy mój bazar pod blokiem zamienia się w kolorowe, tętniące życiem miejsce. Od razu wiedziałam, że jednym z wiosenno-letnich warzyw będzie kalafior.
Kalafior należy[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Risotto ze szparagami i miętą 5 lat, 6 miesięcy temu
Risotto to możemy przygotowywać przez cały rok. Zmieniają się jedynie składniki jakie dodajemy do ryżu. Latem są to pachnące i miękkie pomidory, jesienią dynia, zimą buraki, a wiosną szparagi. Cytryna i mięta[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Focaccia ze szparagami i pomidorkami 5 lat, 6 miesięcy temu
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego podawanego jako przystawka. W zależności od regionu Włosi mogą pochwalić się focaccia z różnymi dodatkami – z solą, z przyprawami, z oliwą, z pomidorami.
Jeśli nie[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Szparagi w boczku z jajkiem sadzonym 5 lat, 7 miesięcy temu
Oto przed Wami mistrzowskie śniadanie. Zielone szparagi z chrupiącym boczkiem, jajko sadzone z rozlanym żółtkiem i kawałek dobrego chleba. Czy można zjeść coś lepszego na wiosenne śniadanie?
Ilość porcji: 1 porcja<br […] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki Hasselback ze szparagami 5 lat, 7 miesięcy temu
O ziemniakach Hasselback już kiedyś Wam wspominałam. Oryginalny przepis pochodzi ze Szwecji. Już dawno zdążył obiec cały świat, ale do mnie trafił stosunkowo niedawno.
Jeśli szukacie przepisu na idealne pieczone[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Gnocchi ze szparagami i tymiankiem 5 lat, 7 miesięcy temu
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. W zależności od rodzaju bazą mogą być ziemniaki lub warzywne puree (dynia, burak, brokuł). Smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka, choć są bardziej miękkie i delikatne.<br […]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Tarta ze szparagami 5 lat, 7 miesięcy temu
Kolejna, po marchewkowej, wiosenna tarta. Pełna szparagów, koperku, szpinaku. Cudownie zielona. Pyszna.
Tarta sprawdzi się jako obiad z dodatkiem sałaty, albo lekka kolacja. Myślę, że 1 foremka tarty to porcja dla[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Krem ze szparagów z jajkiem sadzonym 5 lat, 7 miesięcy temu
Niezwykle prosta, zmiksowana na gładki krem zupa ze szparagów sprawdza się w każdej sytuacji. Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na gorąco. Dodatek sadzonego jajka wspaniale dopełnia całość. I jeszcze to[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Makaron ze szparagami i sosem serowym 5 lat, 7 miesięcy temu
Makaron, szparagi i obłędny serowy sos – to nie może się nie udać. Myślę że nie muszę Was specjalnie zachęcać.
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:makaron – 150g , wybierz swój[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Szparagi z serem halloumi 5 lat, 7 miesięcy temu
Halloumi to ser wyrabiany z mleka owczego z dodatkiem koziego i krowiego. Jest bardzo kremowy, a dzięki swojej zwartej konsystencji świetnie nadaje się do smażenia i grillowania.
Bardzo dobrze smakuje w różnego[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Szparagi – kilka tygodni przyjemności 5 lat, 7 miesięcy temu
Szparagi są coraz bardziej popularnym warzywem, choć trochę się ich boimy. Przed zakupem pojawia się wiele pytań: “Jak je przygotować?”, “Czy obierać?”, “Czy jeść w całości, czy część wyrzucić?” i “Które kupić –[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Sałatka z pieczonej marchewki i awokado 5 lat, 7 miesięcy temu
Oto fantastyczna sałatka w stylu marokańskim. Dzięki korzennym przyprawom, przypieczonym ziarnom, twarożkowi i pomarańczowo-cytrynowemu dressingowi sałatka jest prawdziwym hitem!
I te pieczone marchewki… boskie[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Pieczone marchewki z serem kozim 5 lat, 8 miesięcy temu
Połączenie marchewki z kuminem i miodem to połączenie idealne. Kilka składników podkreśla jej niesamowitą słodycz i delikatność. Miękki kozi ser po chwili lekko się topi, dzięki czemu całość jest cudownie kremowa.<br […]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Pasta marchewkowa 5 lat, 8 miesięcy temu
Pasta kanapkowa do zrobienia w kilka minut. I nie potrzeba być masterem kulinarnym. Wystarczy mieć w domu piekarnik i blender.
Jako główny dodatek – pasta miso. Kto lubi kuchnię azjatycką na pewno ją zna. Jest to[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Kiszona marchew 5 lat, 8 miesięcy temu
Na temat kiszonek już kiedyś się rozpisałam – kisząc buraki. Nie będę się więc powtarzać.
Tym razem w słoiku zamykamy marchew, chrzan i imbir i czekamy kilka dni, aż zadzieją się cuda. Kilkanaście minut pracy, a[…] - Załaduj więcej