wiecejwarzyw.pl
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Najlepszy “oszukany” paprykarz 5 lat, 8 miesięcy temu
“Oszukany” paprykarz to nic innego jak wersja bezrybna klasycznego paprykarza szczecińskiego. I jestem pewna, że to o wiele zdrowsza wersja. Na pierwszy rzut oka brzmi groźnie, ale ta pasta do chleba jest cudowna.<br […]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Tarta z marchewką i cukinią 5 lat, 8 miesięcy temu
Tarta po upieczeniu prezentuje się obłędnie. I tak też smakuje.
W przepisie na ciasto kruche zamieniamy masło na smalec. Do wytrawnych wypieków świetnie pasuje. Ciasto jest może troszkę bardziej tłuste, ale ma też[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Pikantny pasztet marchewkowy 5 lat, 8 miesięcy temu
Pasztety warzywne często pojawiają się w mojej kuchni, bo są fajną i zdrową alternatywą dla kawałka sera i szynki w kanapce.
Dziś proponuję Wam obłędny pasztet z marchewką, soczewicą i masłem orzechowym.
Marchewka[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Marchewka Vichy 5 lat, 8 miesięcy temu
Przepis najprawdopodobniej pochodzi z francuskiego miasta Vichy, choć pojawiają się i tacy, którzy kwestionują tę teorię.
Marchewka Vichy to marchew duszona w maśle. Przepis urzeka swoją prostotą i smakiem.[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Marchewka 5 lat, 8 miesięcy temu
Marchew to chyba jedno z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Choć mam wrażenie,że do najbardziej wykwintnych jednak nie należy. Zazwyczaj smutno pływa w rosole, albo widać ją w piątki na talerzu w formie[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Stir-fry z kapustą i kurczakiem 5 lat, 8 miesięcy temu
Stir fry to jeden z charakterystycznych dla kuchni bliskowschodniej sposobów przygotowywania potraw smażonych. Składniki dania pokrojone są najczęściej w cienkie paseczki i smażone na silnym ogniu. Żeby nic nie[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Oberiba – śląska zupa z kalarepy 5 lat, 9 miesięcy temu
Co to oberiba pewnie wie tylko rodowity Ślązak. Więc już wyjaśniam.
Otóż oberiba to po śląsku kalarepa. Samo słowo zostało zapożyczone z języka niemieckiego, ale musiało nastąpić to bardzo dawno temu, ponieważ[…] -
wiecejwarzyw.pl stał się zarejestrowanych użytkownikiem 5 lat, 9 miesięcy temu
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Surówka z czerwonej kapusty z boczkiem i awokado 5 lat, 9 miesięcy temu
Pojawiły się prośby o surówkę z czerwonej kapusty, a więc jest. Mam nadzieję, że sprosta oczekiwaniom.
Moim zdaniem to surówka petarda. Poszatkowana kapusta, miękkie awokado i chrupiący boczek, który dodaje tego[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Pieczona kalarepa z obłędnym biały sosem 5 lat, 9 miesięcy temu
Kalarepę uwielbiam. Lubię jak szczypie delikatnie w język i chrupie. Ale pomyślałam, że można ją też upiec. I to był strzał w dziesiątkę. Po upieczeniu jest delikatna i słodkawa.
No i ten sos. Obłędny! Mogłabym go[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Brukselka smażona z musztardą 5 lat, 9 miesięcy temu
I kolejny pomysł na brukselkę. Tym razem z dodatkiem aromatycznych dodatków. Może być sałatką do kawałka mięsa, albo samodzielną kolacją. Nie rezygnujcie z filecików anchois, bo dodają super smaku.
Ilość porcji:[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Brukselka pieczona z octem balsamicznym 5 lat, 9 miesięcy temu
Oj ta brukselka. Więcej chyba jej przeciwników co zwolenników. Ale warto powoli się do niej przekonywać, między innymi takimi przepisami jak ten, bo jest super zdrowa.
Ocet balsamiczny z dodatkiem cukru dodaje jej[…] -
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Pieczona kapusta 5 lat, 9 miesięcy temu
Białą kapustę pod wieloma postaciami zna każdy z Nas, ale czy ktoś z Was jadł ją upieczoną? Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Pod wpływem pieczenia kapusta robi się wtedy lekko słodkawa, pyszna. A dodatek[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Pasta z kiszonej kapusty i orzechów włoskich 5 lat, 9 miesięcy temu
Ekspresowa pasta do chleba z super zdrową kapustą kiszoną. Nie obawiajcie się ilości tłuszczu w porcji, która wyjdzie z podanych składników. Jest to tłuszcz z orzechów włoskich, czyli bardzo ważny i zdrowy tłuszcz[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Warzywa kapustne czyli kapusta i krewniacy 5 lat, 9 miesięcy temu
Polska kapustą stoi. Potrafimy zrobić z niej danie na prawie każdą okazję, np. bigos, kapustę z grzybami na świąteczny stół, gołąbki, duszoną czerwoną kapustę, różnie nazwane zupy czy surówkę do codziennego[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Pijaz – turecka sałatka z białej fasoli 5 lat, 9 miesięcy temu
Pijaz to jedna z najpopularniejszych tureckich sałatek. To wersja anatolijska, z pastą tahini, która znacznie podnosi walory smakowe fasoli. Sałatka pasuje do pieczonego kawałka mięsa, ale też idealnie sprawdzi się[…]
-
wiecejwarzyw.pl dodał(a) nowy wpis, Zupa fasolowa z harissą 5 lat, 10 miesięcy temu
Harissa to ostra przyprawa przygotowywana z papryczek chilli i czosnku. Czasami dodawana jest do niej również kolendra, kmin rzymski i oliwa. Już niewielka ilość tej przyprawy nadaje daniom ostrości. Harissę możemy[…]