Katarzyna Wójcik
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Zakwas na barszcz czerwony 5 lat, 4 miesiące temu
Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez czerwonego barszczu. Podstawą dobrego barszczu jest zakwas. Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania i nie zawiera konserwantów. Zakwas buraczany posiada oprócz[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Babka czekoladowa z kawałkami czekolady 5 lat, 4 miesiące temu
Od kilku dni na blogach ,,rządzą” makowce i pierniki. Na świąteczne wypieki jeszcze za wcześnie dlatego u mnie dziś do kawy była czekoladowa babka. Możecie ją upiec również na świętą.
Składniki:
150 g[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Pieczonki z piekarnika 5 lat, 5 miesięcy temu
Jesień zawsze kojarzyła mi się z zapachem ogniska i pieczeniem ziemniaków. Odkąd kupiłam sobie żeliwny garnek do zapiekania w ognisku jesień kojarzy mi się z obłędną, warzywno mięsną zapiekanką. Pieczonki, bo o[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 5 lat, 5 miesięcy temu
Do świąt został tylko miesiąc, dlatego na blogu częsciej pojawiać się będą wpisy powiązane ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne paszteciki, które możecie upiec wcześniej i[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Śledź w śmietanie 5 lat, 5 miesięcy temu
Śledzie w śmietanie to potrawa, która nie tylko w Wigilię gości na naszym stole. Lubimy śledzie, często podaję je na obiad w towarzystwie pieczonych kartofelków. Ile miłośników śledzi tyle przepisów. U nas[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Pyszne placki ziemniaczane 5 lat, 5 miesięcy temu
Podobno dziś dzień placków ziemniaczanych. Ta pyszna potrawa gości na naszych stołach już od XVII wieku. Nie znam nikogo, kto by nie lubił placków ziemniaczanych. Jadamy je z cukrem, śmietaną lub sosami. Ja[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Domowy likier cytrusowy 5 lat, 5 miesięcy temu
Dzisiaj zdałam sobie sprawę, że równiutko za miesiąc Mikołajki a po nich gorący czas świątecznych przygotowań. Lubię mieć wszystko wcześniej rozplanowane. Tegoroczna jesień rozleniwiła mnie (dziś było u mnie 21 C)[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Domowy jabłecznik 5 lat, 6 miesięcy temu
Uwielbiam ciasta z jabłkami. Na mojej działce rosła stara, prawie 50 letnia jabłonka. Jej pyszne owoce idealnie nadawały się do długiego przechowywania, jak i do słoików na zimę. Jabłonka owocowała co dwa lata, i[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową 5 lat, 6 miesięcy temu
Dynia – warzywo, którego przez wiele lat unikałam, obecnie, bez niej nie wyobrażam sobie jesiennej kuchni. Na działce posadziłam kilka krzaków dyni, które wydały piękne i sporej wielkosci owoce. Według mnie,[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Cassolette z łososiem i ziemniakami 5 lat, 7 miesięcy temu
Cassolette to tradycyjne danie południowej Francji. Jest to rodzaj sycącej zapiekanki. Ciężkie, tłuste, sycące danie z fasoli i mięsa, podawanej głównie na chłodną porę roku. Cassolette piecze się zazwyczaj w[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z ziemniaczanym purée i brukselką 5 lat, 7 miesięcy temu
Lubicie zapiekanki warzywne? Moja rodzina je uwielbia. Jesień to czas zapiekanek. Robię je z grzybami, z ziemniakami, mięsem, warzywami. Praktycznie wszystko co znajdziemy w lodowce i spiżarce nadaje się do[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Surówka z czerwonej i białej kapusty z gruszką 5 lat, 7 miesięcy temu
Bardzo lubię czerwona kapustę, zarówno surową jak i kiszoną. Na początku jesieni, kapusta jest najsmaczniejsza. Ma miękkie i bardzo soczyste, słodkie liście. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na smaczną surówkę z[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Sałatka z zielonych pomidorów 5 lat, 8 miesięcy temu
Kochani, czas na zasłużony urlop. Wybywam na trzy tygodnie, odpocząć i zregenerować siły. Podczas mojej nieobecności, na blogu nadal pojawiać się będą wpisy kulinarne jak i recenzje kosmetyków. Przygotowałam już[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Kwiaty dyni, smażone w cieście naleśnikowym 5 lat, 8 miesięcy temu
Jedliście kwiaty dyni? Kwiaty dyni lub cukinii, podobnie jak inne kwiaty jadalne, powoli przebijają się do naszej kulinarnej świadomości i coraz częściej trafiają na nasze stoły. Można je kupić w sklepach i na[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z cukinii 5 lat, 8 miesięcy temu
W tym roku, w czerwcu, po raz pierwszy zrobiłam zupę z cukinii i…….. zakochałam się w jej smaku. Obecnie, ta zupa najczęściej gości na naszym stole. Delikatna, aksamitna, kremowa, idealna na upały.
Musicie[…] -
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Chrupiąca, słodko-kwaśna sałatka z cukinii 5 lat, 9 miesięcy temu
W moim ogrodzie na grządkach króluje cukinia. Uwielbiam ją pod każda postacią. Dziś mam dla Was przepis na cukinię w słodko -kwaśnej zalewie. To nie tylko wspaniały dodatek do obiadu, nadmiar układamy do słoiczków,[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Sałatka szwedzka na zimę 5 lat, 9 miesięcy temu
Przyszedł czas na pierwsze, warzywne zbiory na mojej działce. W tym roku ogórki i cukinia pięknie obrodziły. Zerwałam też pierwszą dynię, będzie zupka dyniowa. Lubicie robić przetwory? Ja bardzo. Mam już kilka[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Pyszne, agrestowe ciasto z kruszonką 5 lat, 9 miesięcy temu
Długo nie nacieszyliśmy się słoneczną pogodą. Od rana leje i wieje. W taki dzień nie pozostaje nic innego jak rozgrzać piekarnik i na poprawę nastroju, upiec ciasto z letnimi owocami. Akurat mam miseczkę ,zebranego[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem, papryką, pieczarkami, w sosie serowym 5 lat, 9 miesięcy temu
Mało mnie tu ostatnio, a to dlatego, że się „urlopowałam ” i to bardzo intensywnie. Urlop – czekamy na niego by odpocząć, wyluzować się i nabrać motywacji. A gdy się kończy, wracamy do domu zmęczeni i bez energii.[…]
-
Katarzyna Wójcik dodał(a) nowy wpis, Babeczki jogurtowe z letnimi owocami 5 lat, 10 miesięcy temu
Lato to najlepszy czas dla tych wszystkich, którzy lubią cieszyć się słodkim, orzeźwiającym smakiem owoców. Kolorowe i aromatyczne owoce aż proszą się by wykorzystać je do ciast i deserów. Dziś mam dla Was banalnie[…]
- Załaduj więcej