Słodki sentyment
-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Orzechówka z jabłkami 5 lat, 1 miesiąc temu
Cudowne ciasto z mnóstwem orzechów i wyraźnym smakiem jabłek. Orzechówka z jabłkami jest prosta, smaczna i ładnie się prezentuje
Składniki:
700 g jabłek
130 g masła
8 łyżek cukru
3 jajka
1 ł[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Muffinki budyniowe 5 lat, 1 miesiąc temu
Chyba każdy lubi muffinki, bo są pyszne, dają wiele możliwości smakowych i można je szybko przygotować. Tak samo jest z muffinkami budyniowymi – 15 minut i można wstawiać do pieca
Składniki suche:
1[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Sernik z białą czekoladą 5 lat, 2 miesiące temu
Przepyszne ciasto i doskonała książka – kocham ten duet. Sernik z białą czekoladą idealnie skomponował mi się z najnowszą książką Jakuba Małeckiego „Saturnin”.
Kto jeszcze nie czytał, musi koniecznie nadrobić[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Powidła śliwkowe 5 lat, 2 miesiące temu
Dobre śliwki to podstawa powideł śliwkowych. A dobre śliwki to te mocno dojrzałe (lekko przejrzałe, zawsze dopytuję o śliwki już lekko pomarszczone, które nie wyglądają, ale smakują rewelacyjnie) i słodkie. Gdz[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Chleb maślany 5 lat, 2 miesiące temu
W mojej skarbnicy „Podróży z wypiekami” znalazłam przepis na chleb maślany. Delikatny, doskonały do miodu, dżemów, masła…
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 550)
30 g drożdży
1 ły[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Makowiec z dynią 5 lat, 2 miesiące temu
To świetne połączenie samych pysznych składników. Właściwie powinnam napisać makowiec z dynią, czekoladą i bakaliami na kruchym cieście. Całość smakuje rewelacyjnie. Żeby przygotowanie makowca nie zajęło mi dużo[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Ciasto śliwkowe 5 lat, 2 miesiące temu
Drożdżowe ciasto śliwkowe trochę inaczej, czyli z migdałowym sosem
Składniki na ciasto drożdżowe:
2 ¾ szklanki mąki
½ szklanki cukru
1 szklanka mleka
100 g masła
5 dag drożdży
1 jajko
1 sz[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Szarlotka 5 lat, 2 miesiące temu
Tak tradycyjnie – szarlotka w kruchym cieście z cytrynowym lukrem. Prosto i niezwykle smacznie. Przepis pochodzi z zasobów “zeszytu słodkosentymentowego”
Składniki:
1,2 kg jabłek
500 g mąki
22[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Ciemne ciasto bananowe 5 lat, 2 miesiące temu
Dla wszystkich miłośników bananów i ciasta czekoladowego powstało ciemne ciasto bananowe. Intensywny aromat, doskonały smak i długo utrzymująca się świeżość to zalety tego ciasta
Składniki:
2 mocno dojrzał[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Tort retro cappuccino 5 lat, 2 miesiące temu
Delikatny w smaku tort retro z kremem czekoladowym i cappuccino. Dla przełamania smaku dodałam trochę dżemu z czarnej porzeczki bez cukru.
Składniki na biszkopt o średnicy 18 cm:
4 jajka
½ szklanki cukru[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Ciasto karmelowe ze śliwkami 5 lat, 2 miesiące temu
Kiedy sezon śliwkowy w pełni, a śliwki „czają” się na każdym rogu, warto wypróbować ciasto karmelowe ze śliwkami. Jest przy nim trochę mieszania w miseczkach i garnuszkach, ale efekt końcowy Wam to wynagrodzi (Je[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Owsiane ciasteczka bananowe 5 lat, 3 miesiące temu
Świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Owsiane ciasteczka bananowe mają znikomą ilość cukru, którą możecie zastąpić ksylitolem, albo w ogóle pominąć, jeśli banany są wręcz „przejrzałe” i moc[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Ciasto z jabłkami i orzechami 5 lat, 3 miesiące temu
Niesamowicie aromatyczne ciasto, wilgotne i doskonałe w smaku – ciasto z jabłkami i orzechami smakuje nie tylko jesienią
Składniki:
¾ szklanki cukru
1 ¼ szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Tort czekolada – czarna porzeczka 5 lat, 3 miesiące temu
Lekko kwaśny smak czarnej porzeczki i czekolada – połączenie idealne
Składniki na biszkopt o średnicy 20-22 cm:
5 jajek
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczan[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Babka ponczowa Savarin 5 lat, 3 miesiące temu
Ta babka ponczowa Savarin pochodzi z Francji i oryginalnie pieczona jest w foremce z kominkiem (ja wybrałam foremkę bez kominka) i zalewana syropem z dodatkiem alkoholu. Ponieważ u mnie w domu nie znajdę ama[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Placek z blachy 5 lat, 3 miesiące temu
Placek z blachy – to brzmi przyjemnie staromodnie i sentymentalnie… Wielka blacha drożdżowego ciasta z dowolnymi owocami – zupełnie jak u babci.
Tym razem nie mogłam się zdecydować i mój placek z blachy jest[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Deser budyniowy z porzeczką 5 lat, 3 miesiące temu
To dla miłośników budyniowych smaków z lekko kwaśną nutą Deser budyniowy z porzeczką i prażonymi migdałami pachnie i smakuje latem.
Jeśli chcesz uniknąć krojenia deseru (który trzęsie się jak budyń ) , możes[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Budyniowy przekładaniec 5 lat, 3 miesiące temu
„Mamusiowy” przepis – budyniowy przekładaniec to ciasto na szybko z lekko uroczystym zacięciem Może robić za tort, albo niedzielne ciasto. Prosto i smacznie, a słodycz kremu dopasujesz do własnych potrzeb i u[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, White-Brownie z owocami 5 lat, 3 miesiące temu
Latem można zaszaleć – White-Brownie z owocami to wariacja na temat brownie. To opcja dla miłośników czekolady i świeżych owoców w letniej odsłonie
Ciasto przygotujesz w 30 minut, jest łatwe i bardzo smaczne. Po[…]

-
Słodki sentyment dodał(a) nowy wpis, Chlebek czosnkowy 5 lat, 4 miesiące temu
Doskonały do grilla, do sałatki, właściwie do wszystkiego. Chlebek czosnkowy to rewelacyjna propozycja na lato i zimę. Pięknie się prezentuje, jest łatwy w wykonaniu i to już chyba dosyć zalet, żeby się na niego sk[…]

- Załaduj więcej