Kamila Kwietnicka
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Jak to jest z tym wapniem? 7 lat, 5 miesięcy temu
Wapń to składnik mineralny zasługujący na szczególną uwagę, gdyż występuje on w największej ilości w ludzkim organizmie- w ciele dorosłego człowieka aż 1000-1500g! Głównie kumuluje się on w kościach i zębach (99%),[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Fondue czekoladowo-orzechowe 7 lat, 6 miesięcy temu
Tytuł mówi sam za siebie, nie uważasz? Przepis pochodzi z niemieckojęzycznej książki „Vegan für Faule” – w dosłownym tłumaczeniu – weganizm dla leniwych, w którym zdecydowanie się odnajduję, dlatego chętnie[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe krówki z masłem słonecznikowym i daktylami 7 lat, 6 miesięcy temu
Dobrze jest niedzielnym popołudniem zmiksować zaledwie cztery składniki i z ulgą otwierać lodówkę podczas kilku następnych zapracowanych dni w tygodniu, kiedy dopada Cię ochota na coś słodkiego. Muszę przyznać, że[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Dieta roślinna w ciąży 7 lat, 6 miesięcy temu
Bywa kilka (lub być może nawet kilkanaście) takich momentów w naszym życiu, kiedy musimy nieco zrewidować nasze dotychczasowe pojęcie o odżywianiu i z pewnością ciąża należy do jednego z nich. Kiedy w naszym[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Wegański sos a'la bolognese 7 lat, 8 miesięcy temu
Danie to jest w stylu tych leniwych. Wracamy po pracy nie mamy ochoty siedzieć zbyt długo w kuchni więc na myśl przychodzi coś szybkiego. Wystarczy mieć tylko kilka niezbędnych składników i możemy zrobić syty[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Czekoladowy torcik z melasą 7 lat, 9 miesięcy temu
O ile terapeutyczne działanie czekolady jest wszystkim znane, o tyle jej połączenie z melasą to prawdziwa głębia smaku, której należy spróbować. A mam wrażenie, że ta wspaniała ciemna, ciągnąca się pasta wyjątkowo[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Recyklingowe placuszki ziemniaczane 7 lat, 9 miesięcy temu
Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, w związku z tym moją dużą słabością (choć spoglądając na poniższy przepis wcale nie nazwałabym tego słabością) stało się przygotowywanie zbyt dużej ich ilości do obiadu.[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Maślankowe placuszki migdałowo-bananowe 7 lat, 10 miesięcy temu
Istnieją dwie rzeczy, w których domowe mleko migdałowe sprawdza się najlepiej – poranna kawa oraz wszelkiego rodzaju pancakesy. Sklepowe mleko, choć wcale bym nim nie pogardziła, nie może się równać z tym domowym[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Bananowe muffiny z kawałkami białej czekolady 7 lat, 10 miesięcy temu
Zawsze znajdę pretekst do przyrządzenia deserów z dojrzałymi bananami. I nie trzeba go szukać zbyt daleko, patrząc na piętrzącą się w rogu kuchni sporą pokrytą czarnymi znamionami bananową kiść – jednym słowem[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Hummus z masłem orzechowym i pieczonym czosnkiem 7 lat, 10 miesięcy temu
Klasyk w kulinarnym świecie roślinożerców wcale nie musi zawierać w swoim składzie sezamowej tahiny – godnie zastąpią ją również inne składniki sprawiając, że za każdym razem hummus nabierze innego charakteru.[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 7 lat, 10 miesięcy temu
Czyli pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem cebulowego farszu. Te przygotowane poniżej różnią się od tych tradycyjnych lubelskich tym, że zamiast maku zawierają czarnuszkę, a w miejsce zwykłej pszennej mąki[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Wegański bezglutenowy murzynek 7 lat, 11 miesięcy temu
Czyli coś pysznego na świąteczny stół dla każdego roślinożercy, i nie tylko. Ciacho jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, pyszne i zdrowe, i co najważniejsze w tym napiętym przedświątecznym okresie, bardzo[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Owsiano-amarantusowy koktajl z bananami 7 lat, 11 miesięcy temu
Kolejny przepis – a tych nigdy dość – na pyszny śniadaniowy koktajl, który za sprawą płatków owsianych, amarantusa i orzechów jest też bardzo pożywny i sycący. Jeżeli chcesz, aby był bezglutenowy, wybierz[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Kremowa zapiekanka z pieczarek i ziemniaków 7 lat, 11 miesięcy temu
Czy istnieje coś bardziej krzepiącego niż gorąca, sycąca porcja złocistej zapiekanki wyjętej wprost z piekarnika? Zwłaszcza o tej porze roku… Ta poniższa nie jest tak tłusta jak inne tego typu dania, ponieważ[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Słodko – ostre szaszłyki z papryką i ananasem 8 lat temu
Choć sezon grillowy już za nami, nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować sobie takie pyszności w domowym zaciszu także w chłodniejsze dni. Muszę przyznać, że cudowny smak grillowanego ananasa idealnie[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Domowe zdrowe Oreo 8 lat, 1 miesiąc temu
Ciężko było mi powstrzymać się, aby nie dodać RAW w tytule – i choć ciasteczka składają się głównie z orzechów i świeżych daktyli, to jednak zawierają zwykłe kakao oraz olej kokosowy. Można więc powiedzieć, że jest[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Wegańska szarlotka 8 lat, 1 miesiąc temu
Oto tradycyjne ciasto z jabłkami w wegańskim wydaniu – jedno z najprostszych do wykonania. Do niedawna z powodu lenistwa kupowałam gotowe przetarte jabłka w słoiku, ostatnio jednak doszłam do wniosku, że niestety[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Bakłażany z grzybowo-imbirowym kuskusem i sosem pomidorowym 8 lat, 1 miesiąc temu
Faszerowane warzywa uwielbiam w każdej postaci, dlatego na blogu było już kilka ich wersji. A oto kolejna, nieco różniąca się od poprzednich, choć może wyglądająca jak zwyczajne faszerowane bakłażany. Jednak muszę[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Minimalist Baker – recenzja książki 8 lat, 1 miesiąc temu
Miłośników znanego bloga Minimalist Baker z pewnością ucieszy najnowsze wydanie książki o tym samym tytule i z podobną zawartością ciekawych przepisów oraz pięknych zdjęć. Mnie natomiast bardzo cieszy fakt, iż na[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Wegańskie naleśniki z jabłkami 8 lat, 1 miesiąc temu
W cieście na naleśniki bez większego problemu można pominąć jajko, należy jednak pamiętać o odpowiedniej proporcji mleka i mąki. Dodałam też dwie duże łyżki dobrze utartego puree z dyni pozostałego po przyrządzaniu[…]
- Załaduj więcej