Justyna Dragan
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Sernik gotowany z rodzynkami 7 lat, 11 miesięcy temu
Sernik przygotowałam w formie, którą przywiozłam z Portugalii. Tej samej, w której robiłam creme caramel ;). Jest to forma z pokrywką przeznaczona (jak było napisane w sklepie) do puddingu. Tym razem ugotowałam w[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Cytrynowe blondie 7 lat, 11 miesięcy temu
Świeżo upieczone dzisiaj z rana ;). Obłędnie cytrynowe blondie z przepisu Damiana Kordasa. Blondie, czyli jasna wersja słynnego brownie. Ciasto przygotowuje się migiem, jest naprawdę prościutkie. Polecam serdecznie[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Wegańskie zdrowe pierniczki 7 lat, 11 miesięcy temu
Pychotka! Zdrowe pierniczki „last minute”. Bez jajek, bez masła, w pełni wegańskie. Przed Wami niepospolita wersja klasycznych świątecznych ciasteczek. Bardzo kruchutkie i korzenne. Jeśli ktoś zapomniał odpowiednio[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Budyń czekoladowy z korzenną nutą 7 lat, 11 miesięcy temu
Kremowy budyń jak z dzieciństwa! Zawsze na wakacjach w górach po obiedzie wraz z kuzynami robiliśmy sobie małe deserki- budynie i kisiele (niestety z torebki ;)). Waniliowy lub czekoladowy budyń albo owocowy[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Wegańskie trufle daktylowe 7 lat, 11 miesięcy temu
Jeszcze jakiś czas temu temat wegańskiego czy też bezglutenowego jedzenia w ogóle mnie nie interesował. Jednak teraz widzę w tym pewnego rodzaju zagadkę, inspirację i wyzwanie. Podziwiam wegan i chylę czoło! J[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Crème caramel 7 lat, 12 miesięcy temu
Po powrocie z Portugalii obiecałam podzielić się z Wami przepisami na desery, które tam robiłam. Ostatnio był podwójnie musowy deser z solonym karmelem i czekoladą, a dzisiaj przyszła pora na crème caramel,[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Piernikowy mus z awokado z konfiturą żurawinową 7 lat, 12 miesięcy temu
Mus czekoladowy z awokado podany w małych słoiczkach, przełożony pokruszonymi pierniczkami, a dla urozmaicenia z niewielkim dodatkiem kwaśnej konfitury żurawinowej (oczywiście domowej roboty- ze świeżej żurawinki).[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Tarta kokosowa z mango 8 lat temu
Kruche ciasto, wilgotne nadzienie kokosowe i słodkie mango- połączenie zaskakująco smaczne! Plasterki mango zalewamy glazurą, która sprawia, że tarta jest pięknie błyszcząca, a owoce dłużej zachowują świeżość. Do[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Konfitura ze świeżej żurawiny 8 lat temu
Świeża żurawina dostępna jest w okresie późnojesiennym. Okrągłe drobne kuleczki o czerwonym kolorze mniej lub bardziej intensywnym w zależności od dojrzałości owocu. W smaku kwaśne, idealne do przetworów. Wracając[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Podwójnie musowy deser z solonym karmelem i czekoladą 8 lat temu
Jak się cieszyłam, gdy co drugi, trzeci dzień Micael wołał mnie, że robimy desery. Oczywiście mówię o pracy w Marradas w Portugalii. Poniżej przepis na jeden z deserów, który można tam spróbować. Normalnie w[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Solony karmel 8 lat temu
Do czego wykorzystać solony karmel? Może posłużyć jako polewa do ciast, tortów, deserów, naleśników, jako składnik lodów, mas i kremów. Solony karmel jest czymś fenomenalnym! Uzyskujemy go poprzez przygotowanie[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Kefirowe bułki z makiem 8 lat temu
Ten przepis utwierdził mnie w przekonaniu, że kefir dodany do ciast, bułek itp. nadaje im wilgotności i przedłuża świeżość. Te bułeczki to marzenie każdego dziecka! Dużo maku na górze, nic tylko wysmarować[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Zapiekane naleśniki z serem, rodzynkami i pomarańczą 8 lat temu
Dzisiaj zacznę nie od samego przepisu, a od formy, w której swój wypiek upiekłam ;). Przepiękna i praktyczna forma od sklepu Tarka i Miarka, a raczej biały owalny półmisek wykonany z żaroodpornej porcelany, który[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, FIT serniczki na zimno z żelką pomarańczową 8 lat temu
Nie znajdziecie tu żadnej pustej kalorii! Same zdrowe i pysznie skomponowane składniki. Spód z daktyli, płatków owsianych i orzechowego masła. Warstwa biała- serowa zrobiona z twarogu z kostki, naturalnego jogurt[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Wegańskie dyniowe zawijańce 8 lat temu
To jest przykład na to, że drożdżowe może być wilgotne i smaczne nawet kolejnego dnia ;). Genialne zawijane bułeczki dyniowe z cynamonowo-dyniowym nadzieniem i słodkim lukrem na górze. Inspiracją były ostatnie[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Ryż na mleku z karmelizowanym bananem i prażonym słonecznikiem 8 lat temu
Ryż na słodko gotowany na mleku podany z karmelizowanymi plasterkami bananów oraz prażonym na patelni słonecznikiem. Najsmaczniejszy na ciepło tuż po przygotowaniu. Serdecznie polecam!Składniki: (na 2 porcje)150 g[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Pierniczki na melasie 8 lat temu
Ja już po „piernikowaniu” w tym roku ;). Na tegorocznych święta nie będzie u mnie tradycyjnych pierniczków na miodzie, będą pierniczki na melasie trzcinowej. Swój kolor uzyskują bez dodatku kakao- melasa daje[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Zdrowe batony śliwkowe 8 lat temu
Zdrowe batony śliwkowe, czyli w 100% moje klimaty. Fit słodycze to to, czym od dłuższego czasu się interesuję :). Zaledwie kilka składników, kilka minut roboty i odrobina chęci. Bardzo mi zasmakowały, choć moje nie[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Chleb kokosowy na zakwasie 8 lat temu
Oczaruje Was ten niepozorny chlebek. Słodkawy- bo z dodatkiem miodu, kokosowy- bo z wiórkami kokosu. Upiekłam go na mące pszennej, choć korciło by użyć zdrowszej ;). Zrekompensowałam sobie to zakwasem chlebowym,[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Pikantne paluszki serowe 8 lat temu
Rodzice byli zachwyceni! W szczególności Tata ;). Paluszki z sera żółtego o pikantnym smaku. Czerwona papryka, pieprz czy oregano to tylko niektóre ze składników tej wciągającej przekąski. Rewelacyjny zamiennik[…]
- Załaduj więcej