Justyna Dragan

  • Placuszki szpinakowe, które podałam z chantilly bazyliowym- dokładnie takim samym jak w przepisie na te mini babeczki. Szpinak z bazylią to bardzo zgrany duet. Oczywiście placuszki możecie podać z czymkolwiek[…]

  • Kolejne bułki stworzone po to, byście mogli z wielkim apetytem delektować się śniadaniem z całą rodziną! Lekkie bułeczki cebulowe, aromatyczne, wyśmienite na ciepło wysmarowane masełkiem. Smacznego!Składniki: (na[…]

  • Najprostsze maślane ciasteczka, do przygotowania których użyłam wałka grawerowanego z napisem Nastoletnie Wypiekanie (wygrałam go w konkursie). Wałki można nabyć tutaj, oczywiście z dowolnym napisem lub wzorkiem. W[…]

  • Maksymalnie czekoladowa rolada z czekoladowym kremem. Nie jest za słodka, zawiera dużo ciemnej czekolady i gorzkiego kakao. Klasyka w mojej wersji, wersji poniekąd arakowej. Polecam wypróbować!Składniki:Krem[…]

  • Zastanawiam się czasem, jak to jest, że mój piekarnik nadal ze mną wytrzymuje. Korzystam z niego prawie codziennie, a on nie marudzi, nie sprawia żadnych problemów. Oh… co ja bym bez niego zrobiła ;). Tym razem[…]

  • Ten chlebek wymaga przygotowania dzień wcześniej zaczynu, więc roboty jest z nim troszkę więcej niż z bochenkami na samych drożdżach. No cóż, ale dobry chleb rządzi się swoimi prawami! ;). Z poniższego przepisu[…]

  • Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Leite Creme 8 lat temu

    Leite Creme, czyli moje wspomnienia z Portugalii. Ten deser wielokrotnie robiłam w pracy na praktykach w Marradas. Będąc tam, wiedziałam, że po przyjeździe do Polski zrobię Leite Creme u siebie w domu i podzielę[…]

  • Wegańskie i bezglutenowe brownie z ciecierzycy podane z daktylowymi powidłami i chrupiącymi orzechami laskowymi. Inspiracją były ostatnie wegańskie warsztaty. Dzisiaj rano upiekłam, szybciutko zrobiłam zdjęcia[…]

  • Takie podłużne bułki z serem można kupić w budce z pieczywem naprzeciwko mojego bloku. Są bardzo lubiane i chętnie kupowane przez mieszkańców. Puszysty miąższ, tym razem mało chrupiąca i przyrumieniona skórka, a na[…]

  • Wiem, że tak jak ja lubicie racuszki, placuszki i wszelkiego rodzaju naleśniki. W tej zakładce znajdziecie już mnóstwo smakowitych przepisów na te słodkości, a od dziś również i drożdżowe racuchy z bananem i se[…]

  • Tak, to dzisiaj! Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania! U mnie, jak można zauważyć, coraz częściej jest zdrowo i w stylu fit. Z okazji takiego dnia zapraszam na połączenie dwóch uwielbianych przeze m[…]

  • Powrót do początków? Że Co? Co ona zaś wymyśliła? A no w szybkim skrócie powiem Wam, o co chodzi… Siedzę sobie ostatnio przy komputerze i jak zwykle zajmuje się Nastoletnimi (zdjęciami, przepisami i w ogóle).[…]

  • GALAktyczne pucharki powstały, bo zostały mi galaretki z tortu czekoladowo-kokosowego, do którego potrzebowałam zaledwie odrobiny galaretek każdego koloru. Mnie wyszły dwie porcje, zużywając pół opakowania każdej[…]

  • Lekko słodkie, puchate bułeczki z chrupiącą kruszonką na wierzchu podane z konfiturą lub dżemem. Na jesienne poranki w sam raz! Przepis pochodzi z książki ” Cukiernia Lidla” Pawła Małeckiego. Gorąco polecam!<br[…]

  • Najwilgotniejsze ciasto jakie znam! Nawet najlepszy mokry murzynek nie jest tak wilgotny jak Tres Leches, czyli mleczne ciasto. Po upieczeniu nasącza się je mieszanką trzech różnych mlek. Tuż to dopiero pomysł! By[…]

  • Intrygujące połączenie czekolady i mięty. Wśród zwolenników znajdą się zapewne i przeciwnicy, każdy ma przecież inny gust ;). To ciemne ciasto, które na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykłe czekoladowe, skrywa w[…]

  • W ostatnią sobotę 28 października dane mi było uczestniczyć w kolejnych świetnych warsztatach tym razem z wegańskich słodkości. Warsztaty odbyły się w Pracowni Smaku (studio i show room kulinarne) w Katowicach,[…]

  • Przepis na najzdrowszą szarlotkę właśnie przed Wami! Bez białej mąki, bez białego cukru i masła. Oczaruje Was jej smak, jej delikatność, chrupkość i aromat! Mnie przekonała już po pierwszym kęsie. Będę ją robić[…]

  • Umknął mi gdzieś ten przepis… robiła chlebek już jakiś czas temu i całkowicie o nim zapomniałam. Chlebek na zakwasie, przez co ma fajny wilgotny miąższ, lekko kwaskowaty. W składzie znajdziemy zarówno mąkę[…]

  • Aleee dzisiaj miałam super dzień! Byłam na świetnych warsztatach (relacja wkrótce) i w końcu zakupiłam wymarzone tła do fotografii ;). Będzie się działo! Wypatrujcie tylko tych pięknych zdjęć za jakiś czas. A co[…]

  • Załaduj więcej