Justyna Dragan
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Bułki pszenne na zakwasie 5 lat, 3 miesiące temu
W oparciu o ostatni przepis na podstawowy chleb pszenny na zakwasie przygotowałam domowe bułki- również pszenne, również na zakwasie, z nieco wyższą hydracją i z niewielkim dodatkiem ziaren (prażonego słoneczni[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym 5 lat, 3 miesiące temu
Zdrowe ciasto z malinami na ubitych jajkach na mące ryżowej i pszennej pełnoziarnistej słodzone ksylitolem. Udekorowane kremem z twarogu półtłustego i syropu klonowego. Deser dla wszystkich, którzy szukają zdrowych[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Podstawowy chleb pszenny na zakwasie 5 lat, 3 miesiące temu
Wiem, że czekacie! Kto aktywnie jest ze mną na Instagramie, ten wie, że cały czas eksperymentuję! Domowa piekarnia wciągnęła mnie jak nic innego. Obiecałam obszerny wpis na temat podstawowego chleba pszenneg[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi owocami 5 lat, 4 miesiące temu
W piątek zakończyliśmy nasze coroczne półkolonie w Przystanku11 w Zabrzu. Przez pięć dni 12-ście dzieci dzielnie pracowało w kuchni, poznając nowe smaki i ucząc się przygotowywać zarówno klasyczne podstawowe po[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Tarta migdałowo-borówkowa 5 lat, 4 miesiące temu
Jakiś czas temu przedstawiałam Wam tartę z nadzieniem migdałowym i jabłkami. Podążając tym tropem, przyszedł czas na kolejny fenomenalny wypiek z użyciem mielonych migdałów. Ponownie przygotujemy kruche ciasto na m[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Tarta z orzechami laskowymi i brzoskwiniami 5 lat, 4 miesiące temu
Czas na kolejną tartę, tym razem z mnóstwem prażonych orzechów laskowych i brzoskwiń. Na kruchym spodzie znajdujemy orzechowe nadzienie, następnie plasterki brzoskwiń, a całość zalana jest cynamonowo[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Tarta migdałowa z jabłkami i cynamonem 5 lat, 5 miesięcy temu
Dzień dobry! Od dłuższego czasu w kawiarniach królują tarty, przeróżne tarty! Od wytrawnych, po słodkie, z owocami, kremami, przyciągające uwagę każdego klienta. Przygotowałam dla Was cudowny wypiek składający s[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Bagietki pszenne na zaczynie poolish 5 lat, 6 miesięcy temu
Macie jakieś przekąski przy sobie? Przydadzą się! To będzie dość obszerny wpis ;). Nie ukrywam, że pisanie receptur na domowe pieczywo jest dla mnie zawsze dość ciężkie. Dlaczego? Wielu czytelników oczekuje kon[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Murzynek z sernikiem i frużeliną czereśniową 5 lat, 6 miesięcy temu
Niemała blacha naprawdę dobrego domowego ciasta. Klasyczny murzynek z powidłami, które mają za zadanie zwiększyć wilgotność ciasta. Do tego słodka masa serowa z tłustego twarogu i kwaskowata frużelina czereśniowa[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Galette z rabarbarem 5 lat, 6 miesięcy temu
Sezon na rabarbar rozpoczęty! Czas wyjąć z pieca wszystkie rabarbarowe wypieki: drożdżowe, kruche, ucierane, półfrancuskie… Które są Twoimi ulubionymi? Ciężki wybór to prawda ;). Dzisiaj chciałam zarazić Was mi[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Lekki jogurtowiec z galaretką i truskawkami 5 lat, 7 miesięcy temu
Lekki jogurtowiec na ciasteczkowym spodzie z truskawkami i galaretką. Cudowny deser na letnie upalne dni. Ciasto bez pieczenia, na zimno. Uwielbia je cała moja rodzina!
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 24-2[…] -
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Musztardowy chleb żytni na zakwasie 5 lat, 7 miesięcy temu
Mój zakwas hula w najlepsze! Z dnia na dzień staje się coraz silniejszy i dojrzały. Dzisiejszy bochenek Was zaskoczy. To musztardowy chleb pieczony na zakwasie i na dwóch rodzajach mąki żytniej. Dodatkowo znajdz[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Wegańskie brownie z kaszy jaglanej 5 lat, 7 miesięcy temu
Podobnie jak w przypadku brownie z batatów, to wegańskie brownie z kaszy jaglanej również okaże się zapewne niemałym wyzwaniem dla niejednej osoby ;). Ciasta bez jajek, mleka, masła czy glutenu, to bardzo specyfi[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Focaccia z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi 5 lat, 8 miesięcy temu
Dzisiaj zapraszam Was do krainy pełnej aromatu i smaku! Focaccia to włoskie, nie za wysokie pieczywo podawane przed głównym posiłkiem, stanowi podstawę pizzy. Kluczową rolę odgrywa tutaj oliwa- warto zadbać,[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Pleśniak 5 lat, 9 miesięcy temu
Ciasto Pleśniak- znane i lubiane przez wielu. Kruche ciasto w jasne i ciemnej odsłonie, kwaśny dżem z czarnej porzeczki i słodka pianka bezowa. Długo nie robiłam tego ciasta, ale warto było wrócić do tego smaku.[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Fioletowy koktajl z jagodami maqui 5 lat, 9 miesięcy temu
Dzień dobry! Jeszcze moment i przywitamy upragnioną wiosnę. W mojej diecie, przez cały rok, staram się dostarczać różnorodne warzywa i owoce. Uwielbiam, gdy talerz obfituje w kolory. Ostatnio zakochałam się w[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Crème brûlée 5 lat, 10 miesięcy temu
Czy z zaledwie czterech składników można przygotować wyborny deser? Niewątpliwie tak! Crème brûlée to klasyka kuchni francuskiej. Śmietanowo- jajeczny deser z wyrazistym smakiem wanilii pieczony w dość niskiej[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Zeppole- pączki z ricotty 5 lat, 10 miesięcy temu
Zeppole to włoskie pączki z ricotty- malutkie, bez drożdży i wyrabiania. Cała praca opiera się na wymieszaniu składników w jednej misce, a następnie usmażeniu małych pączków. Pączki są puszyste i mięciutkie,[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Tiramisu 5 lat, 10 miesięcy temu
Moi kochani! Tym przepisem witam Was na nowej odsłonie bloga. Dużo się zmieniło, jednak wciąż znajdziecie tu wszystkie ulubione przepisy. Zachęcam Was serdecznie do wgłębienia się w różne zakamarki- wierzę, że[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Naleśniki dyniowe 6 lat temu
Przepyszne naleśniki z dodatkiem puree z dyni i cynamonu. Proste w przygotowaniu, wyśmienite zarówno na słodko, jak i wytrawnie. W zależności od użytej dyni będą miały mniej lub bardziej intensywny[…]
- Załaduj więcej