Justyna Dragan
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Ciasto migdałowe z konfiturą wiśniową 8 lat, 5 miesięcy temu
Hit, hit, hit!! Maślane herbatniki, na nich śmietankowa masa z czymś extra- z pokruszoną praliną migdałową! Wierzch ciasta to konfitura wiśniowa. Finezyjne w smaku, doskonale skomponowane. Zróbcie, nie pożałujecie.[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Ciasto biszkoptowe z rabarbarem i śliwkami 8 lat, 5 miesięcy temu
Najprostsze ciasto biszkoptowe z owocami. Przygotowujemy je dokładnie tak jak ciasto na biszkopt, dodając jedynie pod koniec stopione i przestudzone masełko, które odpowiada tutaj za wilgotność wypieku. Wybór[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Puszysty omlet z owocami 8 lat, 5 miesięcy temu
Jedno z moich ulubionych śniadań! Dużo owoców, jogurt naturalny i puszysty omlet na ubitych na sztywną pianę białkach. Smakuje jak najlżejszy biszkopt upieczony w piekarniku! Przygotowanie to kwestia kilku minut, a[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Ciasto z twarogiem i nadzieniem czereśniowym 8 lat, 6 miesięcy temu
Czekoladowe ciasto ucierane z dwoma nadzieniami: serowym oraz czereśniowym. U mnie na targu cena czereśni jest coraz bardziej atrakcyjna, więc i pyszne ciacha będą ;). Takie wypieki w okresie prawie już wakacyjnym[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Pudding chia z musem wiśniowym 8 lat, 6 miesięcy temu
Rano zazwyczaj nie mamy na nic czasu, nie wspominając już, że trzeba by było przygotować śniadanie, II śniadania no i lunch do pracy lub szkoły. Ten pudding z nasion chia robi się sam- a dokładnie w nocy, gdy my[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Ciastka francuskie z wiśniami 8 lat, 6 miesięcy temu
Ciastka francuskie nadziane wiśniami podobne do tych, które kupić możemy w większych sklepach. Co do samego ciasta francuskiego, mamy dwa rozwiązania. Dla leniwych i ciągle zagonionych pozostaje kupne francuskie.[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Chleb orkiszowy z syropem klonowym 8 lat, 6 miesięcy temu
Rano rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek wysmarować z wierzchu wodą wymieszaną z syropem klonowym (wystarczy 2 łyżki wody i łyżka syropu, jak mieszanki zostanie- można wypić :)). Piec w 200 st.C przez ok. 35-40[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Pomarańczowiec bez pieczenia 8 lat, 6 miesięcy temu
W taką pogodę unikamy raczej włączania piekarnika. Szukamy takich deserów, ciast i łakoci, które nie wymagają pieczenia. Mój słodki pomarańczowiec na kakaowych herbatnikach z lekką pianką śmietankową urzeknie Was[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Tęczowe galaretki 8 lat, 6 miesięcy temu
To tak w ramach wczorajszego Dnia Dziecka ;). Tęczowe galaretki kuszące oczy małych i dużych! Wykorzystując całe opakowania poszczególnych galaretek (a nie tak jak ja- tylko 1/3 opakowań), otrzymacie 12 takich[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Warsztaty z fotografii kulinarnej z OLYMPUS 8 lat, 6 miesięcy temu
Dzisiaj kolejna relacja z wczorajszych drugich popołudniowych warsztatów z fotografii kulinarnej prowadzonych przez Kingę Paruzel- autorkę książek kulinarnych, finalistkę pierwszej polskiej edycji programu[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Warsztaty z Agnieszką Jasińską- Fit słodkości 8 lat, 6 miesięcy temu
Słodkości w wersji zdrowej? Takie z naturalnych Bio produktów? To do mnie przemawia i to bardzo! Dzisiaj miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach organizowanych przez Agnieszkę Jasińską- finalistkę 6-stej[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Szarlotka kokosowa 8 lat, 6 miesięcy temu
Już kilka razy w przeróżnych cukierniach widziałam szarlotkę z kokosową warstwą na górze. Tak mnie to zainspirowało, że zrobiłam swoją domową wersję. Bardzo zasmakowała moim rodzicom i wszystkim gościom podczas[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami 8 lat, 6 miesięcy temu
Trzy warstwy kakaowych herbatników przełożonych masą serową, tzw. gotowanym sernikiem. Na wierzchu kawałki brzoskwiń zatopionych w galaretce (również brzoskwiniowej). Jest to ciasto bez pieczenia, dlatego nie pozo[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Mini serniczki z patelni 8 lat, 6 miesięcy temu
Znakomite! Tak mogę je określić… wypróbujcie, a staną się Waszym ulubionym śniadaniem. Robię je bardzo często i często też zastępuję mąkę pszenną inną mąką, np. żytnią lub razową- jest zdrowiej! Delektować się[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Sernik Delicja 8 lat, 6 miesięcy temu
To kolejny serniczek z serii tych z popularnymi słodyczami. Był już sernik Prince Polo i z ciasteczkami Oreo. Przyszła pora wykorzystać uwielbiane przez nas Delicje- biszkopciki z galaretką oblane czekoladą. Sernik[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Chleb pszenno-owsiany z jabłkiem 8 lat, 6 miesięcy temu
Średniej wielkości bochenek z płatkami owsianymi i startym jabłkiem. Pieczony wyłącznie na drożdżach, bez użycia zakwasu chlebowego. Nieznacznie słodkawy, o regularnym miąższu. Gorąco polecam! Składniki: (na 1[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Warsztaty z Piotrem Kucharskim- chleb na zakwasie 8 lat, 6 miesięcy temu
Decyzja całkowicie spontaniczna! Gdy na FB zobaczyłam wydarzenie: „Warsztaty Domowa Piekarnia- Chleb na zakwasie” prowadzone przez Pana Piotra Kucharskiego- autora dwóch książek kucharskich (w tym mojej ukochanej o[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Bułki z czerstwych bułek 8 lat, 6 miesięcy temu
Hmm… takich bułek nie znajdziecie nigdzie :P. Jakiś czas temu na parapecie w mojej kuchni leżały kilkudniowe bułki, z których jak zwykłe byłaby bułka tarta. Ja jednak miałam dla nich inne plany ;). Zrobiłam bułki[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Suszone śliwki, żurawina i rodzynki w czekoladzie 8 lat, 7 miesięcy temu
Suszone owoce zatopione w czekoladzie- u mnie śliwki, żurawina i rodzynki. Oczywiście jest tu pełna dowolność, można użyć również daktyli, fig, moreli i wiele, wiele innych. Trudność pojawić się może jedynie w[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Jaglane kuleczki Rafaello+ Warsztaty ŻYJĘ Z PASJĄ 8 lat, 7 miesięcy temu
Dzisiaj miałam przyjemność pomóc w warsztatach organizowanych w moim gimnazjum w ramach Dnia Profilaktyki pod hasłem „Żyję z Pasją”. Wraz z garstką uczniów przez kilka godzin przygotowywaliśmy poczęstunek, który[…]
- Załaduj więcej