Justyna Dragan
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Kruche półksiężyce Inka 8 lat, 7 miesięcy temu
Kawowa wersja niemieckich waniliowych Vanillekipferl. Kruche półksiężyce o smaku popularnej zbożowej kawy Inka. Wyśmienite do popołudniowej herbaty czy na spotkanie ze znajomymi. Polecam! Składniki: (na ok. 30-40[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Szarlotka Babci Eli 8 lat, 7 miesięcy temu
Babcine przepisy to skarb, bezcenny! Ta szarlotka to smaki mojego dzieciństwa. Towarzyszyła mi, odkąd tylko pamiętam. Do tej pory jest ona obowiązkowym ciastem na rodzinnych świętach, urodzinach czy innych[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Sycylijskie cannoli 8 lat, 7 miesięcy temu
Cannoli, czyli tradycyjny włoski deser- kruche rurki nadziane kremem z ricotty na mój sposób… nie na białym winie a na whisky (to akurat miałam w domu). Na mące pszennej i żytniej, z kremem z ricotty i limonki.[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Śmietankowe pancakes z czekoladą w środku 8 lat, 7 miesięcy temu
Gdy krążki będą dobrze zmrożone, możemy przystąpić do przygotowania placuszków…Jajko wbić do miski, zasypać cukrem i szczyptą soli. Ubić na wysokich obrotach miksera przez 2 minutki, aż jajko się spieni i[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Owsianka z suszoną żurawiną, mandarynką i miodem 8 lat, 7 miesięcy temu
Klasyczne śniadanie na szybko i na zdrowo z tego, co akurat miałam pod ręką. Płatki owsiane mam w szafce zawsze i dużą uwagę zwracam na to, by były to płatki górskie, a nie błyskawiczne. Owsiankę proponuję dzisiaj[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Chleb z dynią i orzechami włoskimi na żytnim zakwasie 8 lat, 7 miesięcy temu
Warto czasem pokombinować z różnymi składnikami, by uzyskać ciekawy smak domowego bochenka. Słodka dynia, chrupiące orzechy włoskie i żytni zakwas. Jeśli znudził Wam się tradycyjny pszenny chleb, polecam wypróbować[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Ciasto czekoladowe z Nutellą 8 lat, 7 miesięcy temu
Prościutkie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu czekoladowego typu Nutella. Przygotowanie jest podobne do robienia murzynka- na początku kilka składników podgrzewamy w garnuszku, studzimy i dopiero wtedy łączymy[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Panna Cotta z musem czekoladowym 8 lat, 7 miesięcy temu
Pamiętacie waniliowy sernik z musem czekoladowym? Jakiś czas temu zrobił duże zamieszanie (bardzo pozytywne, co mnie niezwykle cieszy). Dzisiaj ponownie wykorzystamy ten wyborny czekoladowy mus. Jedyne co się zmie[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Bułeczki z oliwkami i rodzynkami 8 lat, 7 miesięcy temu
Świetne pieczywko z superowymi dodatkami. Osobiście nie przepadam za oliwkami, ale w takim wydaniu bardzo mi smakowały. Bułeczki pieczone są głównie na mące pszennej, ale z dodatkiem odrobiny mąki żytniej razowej[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Sernik krakowski 8 lat, 7 miesięcy temu
Nie jest to sernik mazisty i lekki. Wręcz odwrotnie- jest ciężki, zwarty, troszkę nawet sypki. Dokładnie taki, jaki robiła moja Babcia. Z twarogu z kostki, a nie z wiaderka, dzięki czemu ma naturalny kwasko[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Śląskie makrony- ciastka z bułki tartej 8 lat, 7 miesięcy temu
Odpustowe śląskie ciastka. Bez nich nie ma tutaj żadnego odpustu! To taki przysmak jak np. śląski kołocz z serem, który na ślubie, komunii czy urodzinach jest zawsze! Makrony to ciastka z nietypowego składnika.[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Chleb z prażonymi płatkami owsianymi na zakwasie 8 lat, 7 miesięcy temu
Pyszny bez dwóch zdań! Prażone płatki owsiane zmieniają smak bochenka, nadając mu lekkiej orzechowej nuty. Bardzo mi zasmakował w szczególności, gdy był ciepły i posmarowany masełkiem. Gorąco polecam! Składniki:[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Parówki w cieście francuskim 8 lat, 7 miesięcy temu
Parówki otulone w ciasto francuskie. Tylko 3 składniki, a jakby się uprzeć i pominąć białko to nawet i dwa. Oczywiście można zadać sobie więcej trudu i sklepowe ciasto francuskie zastąpić domowym (pisałam o tym[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Babka na melasie z wiśniami 8 lat, 7 miesięcy temu
Bardzo wilgotna, o ciekawym smaku. Głęboki brązowy kolorek zawdzięcza melasie trzcinowej, która odgrywa tutaj główną rolę. Wiśnie świetnie kontrastują ze słodkim ciastem i lukrem. To nie jest typowe puszyste ciasto[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Pizza na zakwasie ze szpinakiem, jajkiem i twarogiem 8 lat, 7 miesięcy temu
Cienkie chrupiące ciasto na zakwasie i drożdżach ze szpinakiem, twarogiem i jajkiem, które podczas pieczenia ładnie się ścina na wierzchu pizzy. Pizza w nieco zdrowszej wersji- bez kalorycznego sera, bez[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Bułki Kentish Huffkins 8 lat, 7 miesięcy temu
Zwykłe pszenne bułeczki na suchych drożdżach z charakterystyczną dziurką w środku. Jeśli szukacie czegoś dobrego, a zarazem prostego do zrobienia na śniadanie, to z całego serca polecam ten przepis. Wielkanocne[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Babeczki marmurkowe z jajeczkami 8 lat, 7 miesięcy temu
Dwukolorowe babeczki kakaowo-waniliowe udekorowane czekoladowym i białym lukrem oraz czekoladowymi jajeczkami. Proste, bo na oleju, przygotowywane w tradycyjny sposób w dwóch naczyniach, mieszając suche i mokre[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Mazurek krówkowy z orzechami włoskimi 8 lat, 7 miesięcy temu
Prostszego mazurka nie znajdziecie! Jedno co trzeba tu przygotować to kruche ciasto. Masa krówkowa jest z puszki, a dekoracja to po prostu włoskie orzechy i napis „Alleluja” wykonany z lukru. Słodki,[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Chleb pszenny z żytem, kukurydzą i fistaszkami 8 lat, 8 miesięcy temu
Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 230 st.C przez 10 minut (by uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, polecam na dnie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Wtedy podczas pieczenia woda zacznie parować, a chleb[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Ciabatty na zaczynie biga 8 lat, 8 miesięcy temu
Na blogu jest już przepis na ciabattę, ale tą stosunkowo szybką w przygotowaniu (klik). Dzisiaj również ten rodzaj pieczywa, choć w nieco bardziej wymagającej wersji- na zaczynie biga. Zaczyn potrzebuje kilkunastu[…]
- Załaduj więcej