JustMadeFood

  • Enchiladas to jak na razie nasz faworyt kuchni meksykańskiej! Ostry farsz z mięsa mielonego zawinięty w rulony z chrupiących, smażonych placków torilli. Coś niesamowitego! Smażona tortilla to zupełnie inny produkt,[…]

  • Quesadilla z indykiem, z ostrym sosem, czyli kolejne danie z serii meksykańsko-amerykańskich. Quesadilla może być oczywiście także z kurczakiem lub innym ulubionym mięsem. Ja dla odmiany wybrałam indyka. Mięso[…]

  • Burrito. To potrawa kuchni meksykańskiej oraz Stanów Zjednoczonych, czyli Tex-Mex. W meksyku wypełnienie jest bardzo proste, a w Stanach Zjednoczonych bogatsze w składniki. Ja uwielbiam burrito z mięsem mielonym,[…]

  • Rozpoczynam meksykański tydzień. Na początek ostre tacos z mięsem mielonym. Trochę oszukane, ponieważ użyłam pszennych placków tortilli, zamiast kukurydzianych, ale nie udało mi się ich zdobyć. Całość polana kwaśną[…]

  • Ciecierzyca super pasuje do kurczaka, jest naprawdę wyjątkowa, świetnie uzupełnia całość dania. Kiedyś zraziłam się do dań wytrawnych z mlekiem kokosowym, ale teraz znów je pokochałam. W tym daniu świetnie pasuje,[…]

  • Klasyczny filet z piersi kurczaka w postaci sznycla, czyli porządnie rozbitego, dużego kawałka filetu, w pysznej, chrupiącej panierce. Może i banał, ale pyszny i idealny na sobotni obiadek. Składniki: duży filet z[…]

  • Jednym farszem można faszerować zarówno cukinię, jak i paprykę. Czas pieczenia jest ten sam, a warzywa wychodzą pyszne, jędrne. Warzywa nadziewane są klasycznym farszem z mięsa mielonego, z ryżem, w prostych[…]

  • Wrapy to świetna odmiana od tradycyjnych naleśników. Zrobiłam je na dwa smaki. Jedne łagodne z sosem koperkowym, a drugie z sosem pomidorowym. Do tego kurczak, kilka prostych składników i gotowe. Kurczaka zawsze[…]

  • Idealna pyszna i sycąca przekąska lub obiad do ziemniaków. Chrupiący zewnątrz, a delikatny kurczak w środku. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Można je jeść samodzielnie, bez dodatków, zarówno na ciepło[…]

  • Pieczone skrzydełka czy pałki z kurczaka to świetny pomysł na weekendowy obiad. Przygotowanie zajmuje 15 minut, a później tylko się piecze. Trwa to troszkę i zapachu pieczenia też jest sporo, ale chrupiąca skórka[…]

  • Połączenie słodkiego kremu z mascarpone i śmietany oraz kwaśnych wiśni, jest naprawdę pyszne. Ten serniczek jest podwójnie wiśniowy. Na wierzchu jest mus wiśniowy z mrożonych wiśni, a w środku wiśnie w kompotu. <br[…]

  • Rewelacyjna przekąska na zimno, składniki można przygotować sobie dużo wcześniej, a przed podaniem na świeżo je połączyć i udekorować. Do tego obowiązkowo domowy sos np. koperkowo-czosnkowy. Średniej wielkości pod[…]

  • Bardzo lubię naleśniki zarówno wegetariańskie, jak i mięsne. Tym razem po świątecznym przejedzeniu, naleśniki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ze szpinakiem i pieczarkami. Proste składniki, pyszny smak.Składniki:<br[…]

  • Sernik gotowany to jedno z pysznych i naprawdę szybkich do przygotowania ciast. Bez pieczenia i skomplikowanych składników. Zamiast piekarnika potrzebny jest jednak porządny garnek z grubym dnem, aby masa twarogowa[…]

  • Na Sylwestrowym stole nie może zabraknąć klasyki przekąskowej, czyli koreczków! Może wydawać się banałem, ale można użyć tak wiele składników i sposobów podania, że się nigdy nie nudzi. Koreczki można zrobić gotowe[…]

  • Chrupiące, bardzo pyszne i sycące przekąski z ciasta francuskiego z boczkiem i serem. Alternatywa dla ciasta na pizzę to ciasto francuskie. Można użyć gotowego, lub pokusić się o samodzielne przygotowanie. Jednak[…]

  • Pieczone filety to świetne danie zarówno do obiadu, jak i później na kanapki. Te mają intensywnie doprawioną glazurę, z pikantną nutą. Bardzo dobrze smakowały, w towarzystwie prostego, klasycznego sosu[…]

  • Dla tych, którzy uwielbiają awocado, wyśmienitą przekąską będzie guacamole. Do nachos, chipsów z ciecierzycy, czy tortilli. Składniki:1 awocado1/4 małej czerwonej cebulimały kawałek papryki chilisok wyciśnięty z[…]

  • Na Sylwestrową zakąskę, lub po prostu filmową przekąskę świetna będzie meksykańska salsa z nachos. Można skorzystać z gotowych nachos’ów lub pokroić krążki torilli na małe trójkąty i podpiec je w piekarniku. Salsę[…]

  • Na święta nieco zaspałam i nie zapałam się w sklepie mięsnym na schab. Za to udało mi się zdobyć ostatnią karkówkę. Nie żałuję, bo wyszła bardzo dobra. Jednak, kto bawi się w wykrajanie żyłek, to ma co robić.[…]

  • Załaduj więcej