mniumniu
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKA BABKA CZEKOLADOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM 4 lata, 8 miesięcy temu
Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez babki, nawet w tym roku! Pyszna, wilgotna mocno czekoladowa z delikatnym posmakiem masła orzechowego. Oblana polewą czekoladową, lukrem na bazie masła orzechowego i obsypana[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, HUMMUS CHRZANOWY 4 lata, 8 miesięcy temu
Kolejna, tym razem nieco świąteczna odsłona popularnej pasty (nie tylko kanapkowej), czyli hummusu. Dodatek tartego, ostrego i lekko słodkawego chrzanu świetnie komponuje się z goryczką tahini i oliwy. Koniec[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKIE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI – HOT CROSS BUNS 4 lata, 8 miesięcy temu
Puchate, mięciutkie i pełne rodzynek bułeczki, które na ogół przygotowywane są w krajach chrześcijańskich z okazji Świąt Wielkanocnych. Jednak w Anglii gdzie też są bardzo popularne zajada się je cały rok, co[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKIE KIEŁBASKI SEITANOWE Z BIAŁĄ FASOLĄ, JABŁKIEM I SZAŁWIĄ 4 lata, 8 miesięcy temu
Jedne ze smaczniejszych wegańskich kiełbasek jakie udało mi się przygotować. Sprawdzą się idealnie także na świątecznym stole. Świetnie komponują się z sosem chrzanowym i tłuczonymi ziemniaczkami, czy na talerzu z[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, PANCAKES Z CIECIERZYCY W WERSJI SŁODKIEJ I WYTRAWNEJ 4 lata, 9 miesięcy temu
Idealne śniadanie dla dwojga? oczywiście pancakes! Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania tych kultowych placuszków w nieco innej wersji, bo z ciecierzycą! a dokładniej na bazie mąki z ciecierzycy, która poza[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKIE DONUTY O SMAKU SNICKERSA 4 lata, 10 miesięcy temu
Za tydzień TŁUSTY CZWARTEK więc czas na przepis na pączusie! Mega rozpustne donuty o smaku snickersa – z polewą czekoladową, orzechowym lukrem i chrupiącą posypką z orzeszków ziemnych. Ciasto przygotowałam z[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, SMAŻONY RYŻ Z KIMCHI W WERSJI WEGAŃSKIEJ 4 lata, 10 miesięcy temu
Jeden z łatwiejszych, ale przy tym mega aromatycznych przepisów – koreański smażony ryż z kimchi! Wersja na bogato, bo z domowym, roślinnym boczkiem, który z powodzeniem możecie zastąpić wędzonym tofu. Do tego[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, PUSZYSTA WEGAŃSKA CHAŁKA, NAJŁATWIEJSZA I NAJPYSZNIEJSZA! 4 lata, 10 miesięcy temu
Klasyczna chałka w wersji wegańskiej! Do jej przygotowania nie potrzebujecie żadnych wymyślnych składników, wszystkie dostaniecie w każdym sklepie spożywczym. W przepisie podaje użycie mąki pszennej o dwóch typach,[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKI TORT NUTELLA Z WIŚNIAMI 4 lata, 10 miesięcy temu
SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 20-24cm):biszkopt:2 szkl. mąki pszennej*3/4 szkl. cukru trzcinowego4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 i 1/2 szkl. mleka sojowego2 łyżki octu jabłkowego1/2[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, SER Z NERKOWCÓW Z GRZYBAMI SHITAKE OBTACZANY W BEKONIE KOKOSOWYM 4 lata, 11 miesięcy temu
Absolutnie przepyszny, kremowy serek z nerkowców w nowej odsłonie – z dodatkiem grzybów shitake i bekonu kokosowego. Jeśli macie dostęp do fermentowanego tofu to serdecznie polecam jego użycie w tym przepisie jako[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, ULUBIONA SAŁATKA MEKSYKAŃSKA Z FASOLĄ 4 lata, 11 miesięcy temu
Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, której nie może zabraknąć na żadnej imprezie! Świetnie sprawdza się jako przekąską w towarzystwie nachosów lub zawinięta w tortillę i podana z odrobiną tabasco.[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, ZŁOTA OWSIANKA – OWSIANKĄ Z KURKUMĄ, MLEKIEM KOKOSOWYM I POMARAŃCZĄ 4 lata, 11 miesięcy temu
Jedna z moich ulubionych zimowych owsianek – złota! Absolutnie przepyszna i mega zdrowa, bo z dodatkiem kurkumy i pomarańczy. Kurkuma to niesamowita przyprawa, przede wszystkim wzmacnia naszą odporność, wspomaga[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKA PASTA MAKRELOWA – BEZZRYBNA PASTA Z WĘDZONEGO TOFU 5 lat temu
Ta pasta zmieni Wasze życie! szczególnie jeśli byliście lub jesteście fanami pasty z wędzonej makreli, ta na bazie wędzonego tofu smakuje i pachnie niesamowicie podobnie. Bardzo prosta w przygotowaniu – wystarczy[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKIE TRUFLE CZEKOLADOWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, ORZECHAMI PEKAN I BRANDY 5 lat temu
Dzisiaj coś dla fanów czekolady, w tym także dla mnie! Obłędne czekoladowe trufle z suszonymi śliwkami, orzechami pekan i alkoholową wkładką w postaci brandy. Idealne do kawki, na święta, czy jadalny prezent dla[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, ŚWIĄTECZNE GOŁĄBKI Z SEITANEM, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 5 lat temu
U mnie w domu nigdy nie było tradycji jedzenia gołąbków w święta, jadło się je zwykle bez okazji. W tym roku postanowiłam trochę zmienić świąteczne menu i zaserwować gołąbki z kaszą gryczaną oraz grzybami. Taka[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKIE MIĘKKIE PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM 5 lat temu
Nie ma Świąt bez pierniczków, wiadomo! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto nie wymaga długiego leżakowania, a lukier chłodzenia w lodówce. No właśnie lukier, najprawdziwszy królewski lukier w wersji[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, BOCZNIAKI A'LA ŚLEDZIE W OLEJU Z CHILLI, CEBULĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 5 lat temu
Obłędne marynowane boczniaki w oleju z chilli, z cebulką, suszonymi pomidorami i musztarda francuską, która cudnie chrupie. Takie boczniaki smakują przepysznie z kromką chleba, ale także w wersji na ciepło, np. z[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, CYNAMONOWA GRANOLA Z ORZECHAMI PEKAN, PŁATKAMI KOKOSOWYMI I SYROPEM KLONOWYM 5 lat temu
Półki sklepowe uginają się od różnorodnych mieszanek musli, czy granoli ale zapewniam, że nie znajdziecie żadnej która dorówna chociaż w połowie tej! Niesamowicie aromatyczna i chrupiąca, z delikatnym aromatem[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, TOFURNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM NA SPODZIE CIASTECZKOWYM 5 lat temu
Wśród moich przepisów znajdziecie masę propozycji na wegańskie wersje sernika, w tym wiele typowo świątecznych. Jednak jak co roku przed Świętami musiałam przygotować kolejną, nową odsłonę! Tym razem tofurnik[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, KARMELIZOWANA BRUKSELKA Z ORZECHAMI PEKAN I PŁATKAMI CHILLI 5 lat temu
Brukselkę albo się kocha, albo nienawidzi. Osobiście bardzo lubię po prostu gotowaną na parze lub właśnie karmelizowaną. Tym razem z dodatkiem orzechów pekan, które możecie zastąpić orzechami włoskimi, dodatkowo[…]
- Załaduj więcej